Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUG PROCES ODABIRA

Prva žena na tom mjestu: Imenovana nova voditeljica predstavništva EK u Hrvatskoj

Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova
31.01.2024.
u 10:30

Zrinka Ujević će zamijeniti Ogniana Zlateva, bugarskog državljanina, koji je na tu funkciju imenovan 2019.

Zrinka Ujević nova je voditeljica predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Ona je treća voditeljica - i prva žena - na tom mjestu otkako je 2013. Hrvatska postala punopravna članica Europske Unije. Nju je danas potvrdila Europska komisija, a proces odabira je bio dug i kompliciran jer se, kao i uvijek, natjecalo više kandidata.  

Europska komisija ima predstavništva u svim državama članicama EU te regionalne urede u Barceloni, Belfastu, Bonnu, Cardiffu, Edinburghu, Marseilleu, Milanu, Münchenu i Wrocławu. Ona obavljaju različite dužnosti, među ostalim, povezuju se s nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima i dionicima, organiziraju posjete predsjednika i povjerenika, dostavljaju Komisiji političke informacije i analize, održavaju odnose s medijima te komuniciraju s različitim ciljanim skupinama.

Zrinka Ujević je od 2021. ravnateljica Uprave za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a prije toga je od 2016. bila pomoćnica ministra vanjskih poslova. Prije godinu i pol, tadašnji veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière odlikovao Zrinku Ujević Redom viteza Legije časti za "predanost jačanju odnosa između Hrvatske i Francuske te našem dijalogu unutar Europske unije", objasnio je.

Zrinka Ujević će zamijeniti Ogniana Zlateva, bugarskog državljanina, koji je na tu funkciju imenovan 2019. Inače, njegovo imenovanje izazvalo je pozornost jer je neuobičajeno da stranac bude imenovan na takvo mjesto u nekoj državi članici.

POVEZANI ČLANCI:

Prije Zlateva, prvi predstavnik bio je Branko Baričević, koji je od 2005. godine bio šef Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu. 

>> VIDEO Farmeri blokirali autoceste oko Pariza, na terenu 15.000 policajaca: 'Nećemo umrijeti u tišini'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije