Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržišno natjecanje

Prva kazna za kartel! Osječki pekari dogovarali cijenu kruha

'unutrasnja....zgb....28.08.2002. kruh snimio: igor kralj'
Igor Kralj/PIXSELL
11.09.2012.
u 12:07

Kažnjeno je Udruženje obrtnika Osijek te 17 malih pekara, od kojih neki na kraju nisu ni povisili cijene

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je prvu kaznu za kartel Udruženju obrtnika Osijek i 17 malih pekara koji su se dogovarali o cijeni kruha. Naime, na poziv Udruženja obrtnika pekari su se našli na sastanku i načelno dogovorili da kruh poskupi na osam kuna.

Poslije se pokazalo da polovica pekara nije čak ni povećala cijene kruha, no i njima je izrečena kazna za udruživanje u kartel. Pekari koji nisu poskupjeli kruh kažnjavaju se sa 500 kuna, oni koji su digli cijenu kažnjeni su sa 1500 kuna, a najveću kaznu dobilo je Udruženje obrtnika – 50 tisuća kuna.

>> Trgovci već primili nove cijene: Pekari bi kruh poskupili 10 posto

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kažu da su morali razrezati kaznu jer se prema propisima o tržišnom natjecanju kažnjava čak i namjera ili sudjelovanje na sastanku na kojemu se dogovara cijena. Da se kojim slučajem netko od nazočnih javno ogradio od dogovora, ne bi bio kažnjen. U agenciji objašnjavaju da su se odlučili na simboličnu kaznu, ali njome žele poslati upozorenje ostalima, pa i komorskim organizacijama, da vode računa o tržišnom natjecanju i propisima.

Inače, isti dan kad je sastanak održan, agenciji je netko anonimno dojavio o dogovoru, a kao dokaz uzeli su i zapisnik sa sastanka te izjave za medije pojedinih obrtnika.

Komentara 20

DU
Deleted user
12:20 11.09.2012.

Inače, u pekarskim školama se uči paritet 1:2:4 odnosno tako školski izgledaju odnosi cijena kg žita: kg brašna: kg kruha. Žito se proteklih godina vrtilo oko 1 kn do 1,30 po kg, ove godine su vrijednosti bile bliske 1,40. Pa slijedom tih školskih paritetnih formula, kg kruha bi trebao biti ne skuplji od 6 kn i svima bi se isplatilo. Ne, kod nas je kg kruha i preko 10-12 kn kad se usporedi istinska gramaža kruha (cca 600 g brašna treba za 1000 g kruha), a kod nekih vrsta peciva i 20-30 kn za kg. Pa nije ni čudo što pekare niču posvuda, kao gljive nakon kiše i još se predstavnici pekarskih udruga bune uokolo kako im ne daju na austrijsku razinu cijena, a oni bi htjeli...

GO
Goldy
12:22 11.09.2012.

Nisam razumio bas najbolje.Dali su im odrezali kaznu ili nekakovo simbolicno placanje.I najmanji prekrsaj u prometu koji nije ugrozio neciju sigurnost ima visu cijenu.Oni izvarali toliko ljudi i 1500 kuna.Sve je receno.....

TI
tintilinic100
12:18 11.09.2012.

Uh.. stvarno su ih kaznili.. tresu im se sada gaće :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije