Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoko iz Estonije

Prva europska zemlja koja planira uvesti vizu za Ruse: 'Posjet Europi je privilegija, a ne ljudsko pravo'

Estonski parlament
Reuters
11.08.2022.
u 16:06

Ministar vanjskih poslova kaže kako idući tjedan estonske vlasti planiraju "raspraviti načine za zabranu ulaska u Estoniju svim ruskim državljanima sa schengenskim vizama."

Estonija je odlučila zatvoriti granicu za Ruse sa schengenskim vizama, objavio je ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

Ipak, odluka ima nekoliko iznimaka.

"Sankcije se neće odnositi na osobe koje su zaposlenici diplomatskih misija u Estoniji i članove njihovih obitelji. Neće se odnositi na osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prijevozom, osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu EU. Zatim se neće odnositi na osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga, kao i bliski rođake osoba koje imaju estonsko državljanstvo ili dozvolu stalnog boravka u Estoniji”, objasnio je ministar, a prenose RIA novosti

Reinsalu je dodao kako idući tjedan estonske vlasti planiraju "raspraviti načine za zabranu ulaska u Estoniju svim ruskim državljanima sa schengenskim vizama."

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla da je potrebno prestati izdavati turističke vize ruskim državljanima i nazvala posjet Europi "privilegijom, a ne ljudskim pravom".

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, pojedine europske zemlje predložile su ograničavanje izdavanja schengenskih viza Rusima. Osim Estonije, među njima su bile Češka, Latvija, Litva, Rumunjska, Poljska i Nizozemska.

Kako je rekla predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, zemlje EU-a, na temelju svojih obveza, nemaju pravo potpuno ograničiti izdavanje schengenskih viza cijelom narodu, a ako to učine, odmah će potpisati vlastiti nacionalizam. S druge strane, Dmitrij Peskov tvrdi da europske zemlje uvode sankcije "do besvijesti". Na ovu odluku estonske vlade iz Kremlja poručuju kako se nadaju da će s vremenom ''prevladati zdrav razum''.

Video: Rusija upozorava: Čovječanstvo će biti ugroženo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije