Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolosijek za uskok

Prugu vrijednu 700.000 kupili za 17 milijuna kuna

'16.03.2012., Zagreb - Nakon sto su radnici spusteni s platforme, nastavak prosvjeda odvijao se na pristupnoj pruzi DIOKI-ju kojom vlakovi voze teret u Janaf. Radnici su ju zatvorili ogradom, lancima
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
1/3
12.05.2012.
u 13:00

HŽ je morao podići kredit, i to bez javnog natječaja, za kupnju pruge od koje neće imati nikakve koristi

Hrvatske željeznice morale su po direktivi samog vrha Vlade kupiti od propale tvrtke Dioki, koja je bila u vlasništvu Roberta Ježića, nepotreban im industrijski kolosijek za čak 17,4 milijuna kuna iako je njegova vrijednost svega 700.000 kuna! Tvrtka HŽ Cargo kako bi pribavila novac za kupnju tog kolosijeka koji se nalazi u krugu Diokijeva postrojenja na zagrebačkom Žitnjaku podigla je čak i kredit kod Zagrebačke banke iako od tog kolosijeka neće imati nikakvih prihoda jer tvrtke koje se njime koriste imaju pravo služnosti na njemu odnosno ne moraju plaćati nikakve naknade za njegovo korištenje.

Munjevita brzina

Tako je Vlada kako bi pomogla privatnu tvrtku izravno oštetila državno poduzeće koje u prva tri mjeseca ove godine ima gubitak od 25 milijuna kuna, a za isplatu plaća radnicima mora dizati nepovoljne kredite.

Vlada je potkraj travnja donijela odluku, koju je potpisao premijer Zoran Milanović, kojom se HŽ Cargu daje suglasnost za kreditno zaduženje kod Zagrebačke banke u iznosu od 15,4 milijuna kuna i to na inicijativu Ministarstva gospodarstva odnosno Radimira Čačića. Razlika do 17,4 milijuna kuna, koliko je plaćen kolosijek, prebijena je dugovima Diokija prema Cargu.

Pri tome se u odluci Vlade jasno navodi da Cargo nema osiguran novac u svom proračunu za kupnju spornog kolosijeka te da se zato mora zadužiti. U rješavanje problema Diokija koji su kulminirali prije nekoliko mjeseci radničkim prosvjedima zbog višemjesečne neisplate plaća aktivno se uključio Radimir Čačić pa se ideja da Cargo kupi kolosijek koji mu nije potreban pripisuje njemu. Operacija kupnje Diokijeva kolosijeka odvijala se munjevitom brzinom, pa osim što nije napravljena nikakva studija opravdanosti te investicije, procjena vrijednosti je na brzinu napravljena, a nije ni proveden javni natječaj za nabavu kredita, što je Cargo dužan učiniti. U HŽ-u kažu da se podigli kredit sukladno Zakonu o javnoj nabavi, ali ne navode da je to bio pregovarački postupak bez prethodne objave, dakle izravna pogodba.

Podsjeća na Janaf - Dioki

A naši sugovornici, dobro upućeni u zbivanja u HŽ-u, kažu da je Zagrebačkoj banci bilo u interesu dati taj kredit jer je i ta banka jedan od vjerovnika Diokija. Kredit je uzet na godinu dana, s kamatom od oko osam posto. Inače, najveći vjerovnici Diokija su banke, koje potražuju oko 785 milijuna kuna. Iako u HŽ-u tvrde da će od korisnika kolosijeka naplaćivati naknadu i da će to donijeti dodatne prihode tvrtki, u Janafu su nam kazali da oni imaju pravo služnosti i da će ga i dalje imati, bez obzira na to tko je vlasnik kolosijeka. U Ini pak kažu da odnedavno uopće ne koriste taj kolosijek.

Priča o kupnji kolosijeka od Diokija jako podsjeća na aferu Janaf - Dioki iz Sanaderova mandata. Tada je Sanader pritiskao državni Janaf da kupi od Diokija zemljište s terminalom za 10 milijuna eura višu cijenu od realne. Sanader se tako našao pod optužbom da je pogodovao privatnom poduzeću na štetu državnog.

Ključne riječi

Komentara 85

NI
nino1
16:34 12.05.2012.

Uskok bi uskočio da smije:) Zamisli da neko to napravio iz Biše vlade svebi udruge i politke urlale po T B Jelačića..

NI
nino1
13:53 12.05.2012.

Akoje ovo istina ovisu za robiju po hitnom postupku..

SI
sinaj
18:18 12.05.2012.

Idemo dalje;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije