Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA OTKRIĆA

Protuudar hrvatskih inspektora: otkrili toksine u mlijeku iz BiH

Tihomir Jakovina (1)
Patrik Macek/PIXSELL
16.02.2013.
u 08:50

Riječ je o trajnom mlijeku Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice koje je do dodatne analize bečkog laboratorija zadržano na granici

Nakon što je BiH pronašla opasni aflatoksin M1 u hrvatskom mlijeku, na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine potvrđeno je da je hrvatska strana isti mikotoksin pronašla i u bosanskohercegovačkom mlijeku. Točnije, u trajnom mlijeku Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice, koje je do dodatne analize bečkog laboratorija zadržano na granici, a u međuvremenu je odande stigla potvrda na neznatno povišenu razinu aflatoksina u serijama Dukata i Vindije, koje su potkraj prošlog tjedna povučene s hrvatskog i bosanskohercegovačkog tržišta.

>> Jakovina o nalazima iz Beča: Od 15 uzoraka 11 ima pozitivan nalaz

Inspekcija i u trgovinama

Od 15 uzoraka, međunarodno priznatom akreditiranom metodom u 11 ih je potvrđen sporni mikotoksin u količinama od 0,057, a dopuštena je granica 0,05 mikrograma po kilogramu. No, kako se pojačana kontrola nastavlja, u Beč će na potvrdu zasigurno još puno uzoraka pozitivnih u analizama Hrvatskog veterinarskog instituta. Naime, orijentacijskom metodom ELISA u HVI analizirana su 184 uzorka mlijeka s domaćih farmi, iz mljekara te iz uvoza. U mljekarama su pozitivna 64 uzorka, 11 na farmama, među kojima su i Meggleovi i ini kooperanti, a kontaminirano uvozno mlijeko, na koje već godinama upozoravaju domaći farmeri, pronađeno je u jednoj od 11 dosad pregledanih pošiljaka. Riječ je o mlijeku za robnu marku Moja kravica sinjskoga Milsa.

No, kako neslužbeno doznajemo, iz Mlijekoprodukta u Hrvatsku godišnje stiže i 30 milijuna litara mlijeka, od kojih su veliki dio robne marke za neke trgovačke lance pa je sanitarna inspekcija već uzela 12 uzoraka iz maloprodaje, među kojima devet od stranih i tri od domaćih proizvođača.

Analizu na mikotoksine za sanitarnu inspekciju obavlja Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba, a rezultati se očekuju u ponedjeljak ili utorak. Veterinarska inspekcija pak uzorkuje i stočnu hranu na istoku Hrvatske za koju se opravdano sumnja da je glavni uzročnik zagađenja mlijeka. Prve analize silaže na farmama pokazale su, međutim, negativan rezultat, ali će, tvrdi se, sva rizična hrana biti interventno zamijenjena onom iz robnih rezervi, bez obustave isporuke mlijeka. Na potencijalno kontaminiranim farmama do kojih je dovela sljedivost mljekara kravama se pak u silaži daje i mikofiksator koji će, rečeno je, u kratkom roku neutralizirati aflatoksin u mlijeku.

Sve pet?

Ministar Jakovina pohvalio se kako je sve to RH poduzela u tjedan dana otkako se pojavio problem, dok je, primjerice, Slovencima, kad su imali takav problem, trebalo i mjesec i više dana.

– Mlijeko s hrvatskih farmi i hrvatskih proizvođača vodeće je u regiji po kvaliteti i trebamo imati povjerenja u svoje proizvode – kazao je jučer Jakovina. Toksikolog Radovan Fuchs tvrdi da je utvrđena povišena razina aflatoksina u nas još uvijek 10 puta manja od dopuštene u SAD-u ili Srbiji, no standarde EU od 0,05 koji u nas vrijede treba poštovati, iako manja odstupanja nisu veliki rizik za zdravlje.

– Tvrdim da su naši proizvodi na policama sigurni i zdravstveno ispravni – poručio je Alen Fontana, generalni direktor Dukata za Hrvatsku, ističući kako su zbog odgovornosti prema potrošačima, uz redovnu mikrobiološku kontrolu, u sva tri laboratorija u tri tvornice uveli i svakodnevnu vlastitu kontrolu na rezidue, pa tako i na mikotoksine.

Prema riječima predsjednika uprave Vindije Dragutina Drka, prodaja mlijeka Vindije proteklih je dana pala 30 posto, no 96 posto hrvatskog mlijeka prve je kvalitete i nada se vraćanju na staro. Upozorenja na uvoz iz BiH njega se, kaže, ne tiču. Vindija uopće ne uvozi mlijeko iz BiH, pa ni iz Kozarske Dubice.

Iz Mlijekoprodukta jučer su se, pak, oglasili kako nakon provedenih internih analiza, u kojima je problem uočen na četiri linije, hrvatska javnost može biti sigurna u njihove proizvode na policama trgovina. Ispitivanja su pokazala da su svuda mjerene vrijednosti manje od dopuštenih 0,05, osim kod jedne linije koja vodi do farme na kojoj se utvrđuje porijeklo spornog mlijeka.

Komentara 29

LY
Lythrum
09:00 16.02.2013.

sve su to političke igrice...seljaci najavili prosvjede i kojim čudom odmah afera....

V2
v200
09:03 16.02.2013.

Ja sam odavno rekao da od mljeka možeš dobiti rak.Neka mi netko objasni kakvo je to mlijeko koje ima rok trajanja 6 mjeseci na sobnoj tempraturi,pametnom dosta.

CH
chemica
14:12 16.02.2013.

Ministru Jakovini koji se tako prigodno, u svrhu uvlačenja domaćim seljacima, nahvalio domaćeg mlijeka toplo preporučam da proba mlijeko Ljubljanskih mlekarni. Tko je jednom probao, morao je uočiti drastičnu razliku u kvaliteti koja objašnjava i popriličnu razliku u cijeni. Zato, pametni naš ministre, nemoj dovoditi u zabludu hrvatske potrošače jer je SLOVENSKO mlijeko kvalitetnije od ovog "našeg" došvercanog iz Bosne i punog aflatoksina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije