Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

PROTIV: Uvodi se kategorija stigmatiziranih ljudi

pedofil
Arhivska fotografija
Autor
Ivanka Toma
15.10.2009.
u 21:06

Ako je policija 21-godišnjeg mladića zatekla da masturbira u parku u kojem je bilo djece, izvjesno je da će biti osuđen za zadovoljavanje pohote pred djetetom.

Djeca i maloljetnici su najosjetljiviji dio društva i svakako treba poduzeti sve kako bi ih se zaštitilo. Država ih, međutim, može vrlo učinkovito štititi i bez radikalnih zahvata u neke druge principe. 
Doživotna zabrana rehabilitacije pedofila putem izmjene Ustava nije dobar potez, i to iz nekoliko razloga.

Prvi koji je načelne prirode tiče se ustavne promjene kojoj se ne bi smjelo pristupiti bez prethodne temeljite javne rasprave u kojoj bi se sučelili svi argumenti “za” i “protiv”.

Drugi, suštinski razlog zbog kojega osuđenicima za spolno nasilje nad djecom ne bi trebalo doživotno zabraniti rad u blizini djece odnosi se na civilizacijsku stečevinu po kojoj se svakome daje mogućnost da se promjeni i popravi.

Primjerice, ako je policija 21-godišnjeg mladića zatekla da masturbira u parku u kojem je bilo djece, izvjesno je da će biti osuđen za zadovoljavanje pohote pred djetetom. Ako nakon toga nikada više nije kažnjavan, ima li ikakvog smisla da mu se kao 50-godišnjaku brani da bude portir u školi stranih jezika? Pukim oduzimanjem prava da se neki ljudi poprave nećemo postići plemeniti cilj, već uvodimo kategoriju stigmatiziranih.

Ključne riječi

Komentara 7

HA
Hetera Aspazija
10:16 16.10.2009.

U najmanju ruku, začudan članak. Nisam, naravno, za stvaranje \"kaste stigmatiziranih\", ali novinarkino zauzimanje za obziran odnos zakonodavca prema tako opskurnom krimenu kao što je pedofilija navodi čovjeka da se ponešto zapita o psihološkom profilu autorice ovoga članka (moguće je da se, kao i toliko puta prije, radi jednostavno o salonskom pametovanju - ali svejedno). Osim što su recidivisti, pedofili i svoje žrtve često pretvaraju u pedofile....ali da banaliziramo stvar: kada bi se jedan takav \"21-godišnji mladić\" u parku \"zabavljao\" naočigled njezina maloljetnoga djeteta - da li bi dotična gospođa i u tom slučaju digla svoj građanski glas protiv stigmatizacije toga (i sličnih) nesretnika i da li bi mirno i čiste savjesti pristala da isti taj lik nakon godinu...dvije...tri...radi kao domar u školi koju pohađa to isto (njezino) dijete?

MO
momak23
08:58 16.10.2009.

Zakoni prema sexualnim manijacima trebaju se postrožiti,pogotovo prema pedofilima,ovakve promijene zakona su pohvalne..

DU
Deleted user
22:13 15.10.2009.

a što ako policija uhvati svoga šefa kako drka u kancelariji? Kako će se to sankcionirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije