Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPIRIVANJE MRŽNJE

Protiv spaljivanja Kurana i Amerikanci i muslimani

demonstracije u Indoneziji
AFP
07.09.2010.
u 15:00

Plan antiislamske crkve na Floridi da na obljetnicu 11. rujna spali primjerke Kurana izazvao je niz demonstracija u islamskom svijetu, a protiv tog čina izjasnio se i glavni zapovjednik NATO-ovih postrojbi u Afganistanu general Petraeus.

Jedna mala evangelistička crkva s pedesetak vjernika svojim je antiislamskim stavovima podigla veliku prašinu. Prošle su godine dijelili majice na kojima je pisalo "Islam je vrag", a ove godine najavili su javno spaljivanje Kurana na devetu obljetnicu napada na New York , koje im je zabranjeno jer nemaju dozvolu za loženje lomače na crkvenom zemljištu, no oni svejedno namjeravaju taj svoj plan ostvariti.

Muslimani smatraju Kuran riječju Božjom i traže da se s tom knjigom, kao i bilo kojim drugim tiskanim materijalom sa stihovima iz Kurana (surama) ili ispisanim imenom Alaha ili proroka Muhameda, postupa s poštovanjem, a svako namjerno oštećivanje Kurana predstavlja najdublju moguću uvredu.

Dove World Outreach Center iz Gainesvillea u Floridi evangelistička je crkva koja sebe opisuje kao "novozavjetnu, karizmatičku, nedenominacijsku" i, premda nema veliku pastvu, svoje su planove za spaljivanje muslimanske svetinje uspjeli udariti na velika zvona posluživši se internetom: Facebookom i blogom. Njihova "šaka u oko" muslimanima je, naravno, izazvala demonstracije širom svijeta: u subotu se nekoliko tisuća indonezijskih muslimana okupilo pred veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Jakarti, uz mitinge u još pet velikih gradova, a u ponedjeljak su demonstracije održane i u Kabulu.

Nekoliko je stotina muslimana pred džamijom u Kabulu spaljivalo američke zastave i lutku koja je predstavljala pastora crkve Dove World te skandiralo "Smrt Americi". Neki su sudionici skupa američki vojni konvoj koji je prolazio gađali kamenjem, ali su im organizatori skupa naredili da prestanu s tim.

Protiv spaljivanja Kurana ustao je general David Petraeus, glavni zapovjednik NATO-ovih snaga u Afganistanu:

- Vrlo sam zabrinut zbog mogućih posljedica spaljivanja Kurana. Čak i samo glasina da bi se to moglo dogoditi potaknula je demonstracije poput onih jučer u Kabulu. Kad bi se spaljivanje zbilja dogodilo, sigurnost naših vojnika i civila bila bi ugrožena i postizanje ciljeva misije postalo bi mnogo teže. Prizor spaljivanja Kurana nesumnjivo bi ekstremisti u Afganistanu i širom svijeta iskoristili za raspirivanje javnosti i poticanje nasilja.

Komentara 380

OB
-obrisani-
15:36 07.09.2010.

Boze pomozi da se svijet oslobodi VJERNIKA i tvoj raj na zemlji ce biti.

OB
-obrisani-
18:19 07.09.2010.

Izno, na koga mislim ? Na fanatike iz priče, očito je, valjda.

OB
-obrisani-
18:58 07.09.2010.

hikos ti zivis u kamenom dobu kad dijelis ljude na ljevicare i desnicare sto ja znam.... Danas se dijelu ljudi na Jesi li za jednopolarni svijet ili za visepolarni svijet.. radi tebe sam se vratio Servus!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije