Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Steže se obruč

Protiv Sanadera otvorene su tri istrage - HAC, HEP i Fimi Media

ivo sanader, svjedočenje (1)
Robert Anić/Pixsell
08.11.2010.
u 23:59

U središtu pozornosti istražitelja, doznajemo, trenutačno je forenzičko rekonstruiranje tijeka novca koji je odlazio iz HAC-a na račun Skladgradnje, a u središtu se našao donedavni šef Vlade

Ivo Sanader, bivši premijer i čelnik HDZ-a, trenutačno je, doznajemo, pod istragom Državnoga odvjetništva u tri otvorena i kompleksna predmeta. Time je, eto, postao i prvi šef Vlade koji se našao pod povećalom tužitelja i policije.

Žužulovi kao paravan

U središtu "češljanja" sumnjivih, višemilijunskih poslova koje je tvrtka Skladgradnja, Imoćana Slavena i Joze Žužula, sklapala s HAC-om zapravo je Sanader. Za njega se već nagađalo da stoji iza Skladgradnje te da braća Žužul zahvaljujući tome i izdašno posluju s HAC-om. Policija je sredinom prošlog tjedna ponovno posjetila Žužulove u Splitu i Imotskom te im, koliko se zna, iz tvrtke odnijela gotovo svu dokumentaciju koja je ondje još preostala. Istražitelji i dalje svakodnevno borave i u sjedištu HAC-a u Zagrebu te kopaju po dokumentaciji o svim poslovima sklapanim sa Žužulovima. Postoje, naime, ozbiljne sumnje da je Skladgradnja poslužila za izvlačenje golemih svota novca kao što je to primjerice činila i problematična anonimna marketinška tvrtka Nevenke Jurak Fimi media. U središtu pozornosti istražitelja, doznajemo, trenutačno je forenzičko rekonstruiranje tijeka novca koji je odlazio iz HAC-a na račun Skladgradnje.

>>Ustavni sud N. Jurak ukinuo opasnost od ponavljanja djela

Da tužitelji i policija preko Žužulovih žele doći do Sanadera bilo je jasno još lani kada je Slaven Žužul s bivšim članovima uprave HAC-a završio na četiri mjeseca iza brave zbog bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok, za što je plaćeno vrtoglavih 22 milijuna kuna. Žužul je i nedavno ponovno uhićen zbog izvlačenja 11,5 milijuna kuna iz Brodosplita. Uloga dvojice braće u splitskom škveru na neki je način bila raskrinkana još 2006. godine kada je i pukla afera oko načina narudžbe četiriju tankera i pranja 4,7 milijuna dolara, zbog čega je nedavno poslije trogodišnje istrage i podignuta optužnica. Tada je navodno ustanovljeno da su zapaženu ulogu u cijeloj operaciji imala i braća Žužul čijoj je tvrtki gotovo unaprijed bilo zajamčeno sklapanje poslova sa škverom.

Sanader je također, što je postalo posve jasno pošto je njegov bivši prijatelj Mladen Barišić, prije ravnatelj Carinske uprave i rizničar HDZ-a, odlučio progovoriti u USKOK-u, a krajnji je cilj raspetljavanje prilično zapetljana korupcijskoga klupka zvanog Fimi media. Barišić ga je, naime, već otvoreno prokazao kao krajnjeg nalogodavca prema čijim je uputama Nevenka Jurak, bliska prijateljica bivšeg šefa Carine, sklapala unosne poslove s dvadesetak državnih tvrtki. Novac zarađen pod krinkom promocijskih usluga, pokazala je i dosadašnja istraga, zapravo je završavao većim dijelom na privatnim računima, a manji dio u stranačkoj blagajni HDZ-a. Sanaderov nekadašnji prijatelj i suradnik već je u USKOK-u priznao da je osobno bivšem lideru HDZ-a na ruke predao oko tri milijuna "prljavih" eura zarađenih na različite načine.

Spis ponovo vratili sudu

Uloga bivšeg premijera preispituje se i u kontekstu uhljebljivanja Rade Buljubašića, povratnika iz Australije, prije bitnog HDZ-u i Sanaderu, u HEP-u. Zagrebačko županijsko odvjetništvo nedavno je predmet o Buljubašićevu fiktivnu zapošljavanju vratilo u fazu istrage, a krajnja je meta – Sanader. Prema nekim najavama, bivši bi se premijer trebao poslije ispitivanja Barišića i Jurakove pojaviti u USKOK-u. Sudeći prema količini dokaza do sada prikupljenih protiv Sanadera, teško je više vjerovati da od njegove selidbe iz Kozarčeve u Remetinec neće biti ništa.

Komentara 157

OB
-obrisani-
09:06 09.11.2010.

Dok ima puno mesa vukovi se mrse i druže. Kad mesa ponestane vukovi se počnu klati.

Avatar jovanhovan
jovanhovan
13:10 09.11.2010.

Stanimirovića za ministra unutrašnjih poslova

AU
austria
06:58 09.11.2010.

Kakvi izrodi hrvatskog naroda zauzimaju funkcije, počev od Smranadera, Polančeca, Mravka, Rončevića, Barišića....Jaco, procesuiranje, a ne istrage...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije