Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osobna korist

Protega pod istragom USKOK-a?

protega
Mišo Lišanin
03.12.2009.
u 21:10

Bivši predsjednik uprave navodno je privatni poslovni prostor u Šibeniku iznajmljivao banci po previsokoj cijeni

Nedavno je protiv bivše uprave HPB-a Josipa Protege i Ivana Sladonje podnesena prekršajna prijava zbog neispunjavanja rješenja HNB-a, kao što je primjerice kapitalna adekvatnost, upravljanje i kontrola kreditnog rizika, kašnjenje u implementaciji IT-sustava, nepridržavanje internih procedura koje su sami donijeli... Iako takve prekršajne prijave nisu nepoznanica i za ostale uprave, ipak ove dovoljno govore o neodgovornosti koju je bivša uprava imala.

Zanimljivo je da je uprava, očito bez konzultacija s pravnikom, potpisala kolektivni ugovor koji im je sindikat banke “podmetnuo”, a prema kojemu bi banka trebala isplatiti zaposlenicima trinaestu plaću! Naravno, u situaciji u kojoj se banka sada nalazi to je nemoguće, a vjerovati je da će takvo što shvatiti i zaposlenici. Prije četiri godine je pak pokrenut program implementacije novog informacijskog sustava, no u ugovoru nije utvrđen rok u kojem sustav treba proraditi, pa se do danas ništa nije dogodilo.

A cijena mu je bila 112 milijuna kuna. Nova uprava dala je nedavno otkaz Jadranku Mijaliću iz HSLS-a, kadru koji je Protega primio u banku, a prema nalogu bivšeg premijera, te koji, usto što nije dolazio redovito na posao, primao plaću znatno veću od prosjeka u banci. Propusti Protege, osim rizičnih plasmana, bili su i u poslovima koje je obavio i za vlastitu korist. Navodno cijeli slučaj istražuje USKOK iako jučer nismo i službeno dobili tu potvrdu.

 Tako je, primjerice, svoj privatni poslovni prostor u Šibeniku Protega iznajmio banci kao poslovni prostor, ali po puno višoj cijeni od tržišne.

Ključne riječi

Komentara 8

DO
downunder
10:11 04.12.2009.

Pippo9 -- koliko ti plaćaju da braniš bagru na netu?

DA
damirtankovic
22:40 03.12.2009.

I njemu, i svim kvazimenadžerima, a naročito onima koji su ih postavili na te funkcije, zaplijeniti svu imovinu i da vidiš kak se puni državni proračun ! Al kad bolje razmislim, opet bi lova išla nazad u ruke lopinama koji su ju u stanju opet rastrajbati !?

RU
rudolf
22:34 03.12.2009.

Nije mi jasno kako su ovakvi likovi mislili da će to proći,da mogu činiti što ih je volja,a pritome jednog dana ne odgovarati.pa oni su radili vidljive pljačke,hrvatska je mala,sve se zna.biti će ih puni zatvori,ovaj obračun će trajati desetljeće.svaka sljedeća vlast će na tome dobijati ili ne dobijati simpatije javnosti.morati će se ići do kraja,ispitati sve do \"zadnje lipe\",do zadnjeg natječaja,a pojaviti će se i puno suradnika-pokajnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije