Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj HPB: Protegini znanci, kojeg je u HPB doveo Sanader, kažu da se nije znao oduprijeti pritiscima

'Protega je imao viziju, ali ušao je u sumnjivu igru s kreditima'

protega
Arhiva VL
04.12.2009.
u 19:10

Najsporniji su nesigurni krediti, za koje nije lako shvatiti po kojoj su liniji davani pa se gubitak banke popeo na 400 milijuna.

Na čelno mjesto Hrvatske poštanske banke Josip Protega došao je 2005. godine na poziv bivšeg premijera Sanadera, a sa sobom u banku doveo i vjernog prijatelja Ivana Sladonju. Obojica su došli iz Privredne banke, gdje su radili u sektoru investicijskog bankarstva i u kojem su u to vrijeme dobivali priznanja za svoj rad.

Gangsterski šarm
Pitajući Protegine znance o njegovu liku i djelu, neće se čuti riječi zamjerke, no uvjereni su da je ono što je radio u HPB-u povezano s pritiscima, kojima se nije htio oduprijeti i pitanje ima li za to opravdanja. Zašto, može se nagađati. Možda je vjerovao da banka ima budućnost i da svoju prvotnu viziju njezina poslovanja može provesti do kraja. A planovi nisu bili mali, i jasno je da je velik dio posla i obavio te pokušao ići usporedo s bankarskim trendom na tržištu.

Osnovana je stambena štedionica, novi investicijski fondovi, nekretninski fond, ojačano je investicijsko bankarstvo... No za te je ideje je u žestokoj konkurenciji sa stranim bankama bio potreban kapital i IPO koji mu iz nekog razloga vlasnik nije odobrio, te je tako dočekana i sušna prošla godina, kad se ta opcija više nije mogla ni spominjati.

Možda je Protega vidjevši da država koči dolazak svježeg kapitala prihvatio igru u kojoj je ta banka očito imala važnu ulogu za plasman novaca odabranim klijentima. A u konačnici se možda, iako za to dokaza nema, i sam “zaigrao”. Vlastite imovine ima, no velik dio toga je naslijedio, s obzirom na dobrostojeće roditelje, a kako njegovi kolege kažu, i dobro se oženio.

Među tom imovinom spominje se nedavno objavljena informacija o gradnji vile na Gornjem gradu u Zagrebu, iako nam je tada to opovrgnuo i kazao da je riječ samo o proširenju postojećeg stambenog prostora koji već dulje vrijeme posjeduje. Nagađanja idu i dalje pa kolege iz banke, koji kažu da nikad nisu mogli odoljeti njegovu zalizanom gangsterskom šarmu, smatraju da se nakon što je kreditnu liniju dirigirao bivši premijer i bahaćenja novcem počeo i sam u to uvlačiti. Navodno je već i cijeli slučaj pod istragom, ali za sada službene potvrde nema. No sigurno su najsporniji krediti za koje nije lako shvatiti po kojoj su liniji davani, a koliko su istodobno bili nesigurni.

Skrivao gubitke
Jedan od takvih znanih kredita je onaj za Golf and Country club, koji je navodno dobio kredit po nalogu Hadezeova zastupnika Zubovića za gradnju vila u Blatu. I možda to i ne bi bilo sporno da nije građeno ilegalno, zbog čega ga je građevinska inspekcija zatvorila, i samim tim onemogućila vraćanje kredita banci.

Odobren je i kredit Spačvi od oko 130 milijuna kuna, a za tu se tvrtku zna da je financijaš HDZ-a.

Tu se može nadodati i kredit odobren SMS-u, za čijeg se vlasnika zna da je bio dobro povezan sa sada već bivšim kadrom u Vladi.

Mig za njegovu smjenu došao je još krajem prošle godine iz financijskih krugova koji su primijetili nepravilnosti u radu, a nakon što je i HNB izvidio situaciju, spasa za njegov ostanak nije bilo.

No to je učinila premijerka Kosor. A nakon njegova odlaska utvrđeni su gubici, iako se nekoliko mjeseci prije Protega pohvalio dobitkom na početku ove godine. Ti gubici rastu pa će do kraja godine doći do razine od 400 milijuna kuna. Protega ih je skrivao i nije na vrijeme za te kredite izdvajao rezervacije.

Ključne riječi

Komentara 12

MB
mr_brown
23:07 04.12.2009.

gledao je nervozno u daljinu ... \"prokleta krtico, uhvatićemo te kad tad, a onda ZNA SE\"

VI
vitos
09:11 05.12.2009.

ja bih listu spornih kredita proširio za još jednu firmu, Autocentar-mehanika doo, pronjuškajte novinari, ima tu materijala...

OB
-obrisani-
22:12 04.12.2009.

hehehehh, protega legendo, jos od rudjera pred 20 god si isti, jebiga, klepio si svoj masterpiece, svaka ti dala frende

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije