Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi sad

Prosvjednici tražili ostavku Bojana Pajtića i nove izbore u Vojvodini

bojan pajtic,portal
Davor Višnjić/PIXSELL
12.04.2013.
u 19:44

Prosvjedi su održani nakon najava Pajtića da će pokrajinska Vlada usvojiti Deklaraciju o Vojvodini kojom se ukazuje na teško stanje u pokrajini

U današnjem prosvjedu u Novom Sadu, koji je održan pod nazivom "Stop razbijanju Srbije", okupilo se gotovo 30.000 građana koji su tražili povlačenje deklaracije o Vojvodini, ali i ostavku predsjednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i raspisivanje izvanrednih izbora.  

Prosvjedi su održani nakon najava Pajtića da će pokrajinska vlada usvojiti deklaraciju o Vojvodini kojom se ukazuje na teško stanje u pokrajini. Dio političkih stranaka i nevladinih udrugu tu je deklaraciju protumačilo kao uvod u neovisnost i stvaranje Vojvodine kao neovisne države. Na skupu svi redom govornici ukazivali su na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u Vojvodini, redom prozivajući Pajtića i tražeći njegovu ostavku. 

– Naši su zahtjevi vrlo jasni i nećemo dugo čekati jer narodno raspoloženje je očigledno, a narodni gnjev nećemo moći kanalizirati ako se nastaviš ponašati kao posljednji diktator u ovom dijelu Europe. DS je prethodnih 13 godina učinio sve da se skupi narodno nezadovoljstvo. Promjene moraju doći i u Vojvodinu. Narodna volja je vrlo jasna i predstavljena ispred zgrade vlade Vojvodine – rekao je potpredsjednik Srpske napredne stranke Igor Mirović. I predsjednik pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović zatražio je neopozivu ostavku Pajtića te da se što prije raspišu izbori.

– Ostavit ćemo im jako malo vremena. Pozivam ih da hitno sjednemo za stol i da se dogovorimo kako ćemo raspisati nove pokrajinske izbore na kojima ćemo pobijediti. U Vojvodini neće biti separatizma, ne zato što ga neće pokrajinska vlast nego zato što to neće dopustiti narod. Vlast ima samo dva izbora: ili će ostavkom Bojana Pajtića biti raspisani izbori ili će to napraviti predsjednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor – rekao je Bajatović. Komentirajući zahtjeve s prosvjeda, predsjednik pokrajinskog parlamenta Bojan Pajtić novinarima je ranije rekao da je prosvjed pokušaj državnih vlasti Srbije da skrenu pozornost javnosti s pregovora s Prištinom i Europskom unijom te da Vojvodinu koriste kao paravan za dokazivanje srpstva i patriotizma.

– Vlada Vojvodine neće odustati od deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. Kako deklaracija može biti separatistička kada je upućena republičkoj vladi? Tekst deklaracije može biti modificiran u odboru za ustavno-pravna pitanja skupštine Vojvodine, kao i na sjednici pokrajinskog parlamenta. Ako su ustav i zakoni Srbije separatistički, onda je i prijedlog deklaracije također separatistički – rekao je Pajtić. Svako spominjanje imena Pajtića prosvjednici su pratili glasnim zvižducima i riječima negodovanja. Bile su vidljive i brojne državne i stranačke zastave, kao i transparenti protiv Bojana Pajtića i republičke vlade. Prosvjed je završio šetnjom kroz grad bez izgreda. Za red su bile zadužene jake policijske snage potpomognute i pripadnicima žandarmerije.

>>Kreće li Vojvodina u smjeru neovisnosti?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije