Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedni skup

Željezničari prosvjedovali, Kalmeta tvrdi: Radnici imaju sigurnost

hž, prosvjed (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/11
25.10.2011.
u 12:28

Oko 300 radnika Hrvatskih željeznica okupilo se u utorak ujutro ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Bune se, kako kažu, protiv sustavnog neulaganja u Hrvatske željeznice

Radnicima na željeznici se redovno isplaćuje plaća i imaju kolektivni ugovor, što pokazuje da imaju sigurnost, a nitko ne spori da željeznici trebaju jača ulaganja, na čemu Vlada i radi, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta u izjavi za novinare nakon održanog sastanka s predstavnicima Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ) koji su danas prosvjedovali pred zgradom Ministarstva kako bi, kako tvrde, upozorili na neodrživo stanje na HŽ-u zbog nedovoljnih ulaganja.

Ulaganja u željeznicu ove godine iznose oko tri milijarde kuna, od čega je milijarda namijenjena infrastrukturi i 300 milijuna kuna za mobilne kapacitete, rekao je Kalmeta ocijenivši da je riječ o iznosu koji je na razini prethodnih godina, istaknuto je u priopćenju iz Ministarstva.

Ministar Kalmeta je uputio prijedlog Vladi o donošenju odluke o nabavi sedam novih elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski promet, u čemu je predviđeno sufinanciranje države od 20 posto sredstava, dok ostatak podmiruju HŽ Putnički prijevoz i Grad Zagreb.

Podsjetio je da dva takva vlaka, koje su proizveli Končar i TŽV Gredelj, voze na hrvatskim prugama, a treći dizel-električni vlak za regionalni promet počinje s promotivnom vožnjom u studenom ove godine. Ministar Kalmeta je odbacio tvrdnje da se nauštrb modernizacije željeznice ishodi zajam Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) za pelješki most.

- Nema poveznice između ta dva projekta niti je ikad itko razgovarao o tome, kazao je dodajući da će se pelješki most financirati drugim zajmom. Još uvijek je aktualan zajam EBRD-a za modernizaciju mobilnih kapaciteta, restrukturiranje željeznice i otpremnine radnika, pojasnio je Kalmeta. Dodao je i da se HŽ Infrastruktura priprema za povlačenje sredstava iz EU fondova, na čemu se temelji daljnja modernizacija pruga, dodaje se u priopćenju.

Komentara 16

Avatar Niškorist
Niškorist
12:49 25.10.2011.

Kaj se sekirate bu vam došla premjerka i sve bu vam obečala a vi čete je sretni grlit i ljubit......

Avatar wratnik
wratnik
13:53 25.10.2011.

morate pocekati dva tri dana dok dobite posjetu, i biti ce odma novce (kjega nima) i nove investicije se vec razradjaju,i sve bu dobro.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
20:52 27.12.2011.

Što god su dotakli, sve su pokrali i uništili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije