Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED U ISTANBULU

Naša novinarka na barikadama: Tisuće su obavijene suzavcima

renata rašović
03.06.2013.
u 20:29

Dok je turski premijer u službenom posjetu Maroku, četvrtog dana prosvjeda na ulicu su izišle dosad najjače policijske snage

"Tayyip, fašisto", poruka je turskom premijeru iz tisuća grla iz središta Istanbula u predvečerje ponedjeljka, koji je oko 19 sati ponovno postao poprištem žestokih uličnih obračuna demonstranata s policijom. Obračun se dogodio, i još uvijek traje, na jednoj od sjevernih barikada na ulicama koje brane prilaz do trga Taksim na kojem su i noćas deseci tisuća ljudi, u ovom trenutku potpuno obavijenog suzavcem. Posvuda leže, mahom mladi ljudi, dok im prolaznici ispiru oči vodom pomiješanom s octom.

Okršaj je otpočeo sat prije, kad se barikadom pronio glas da se policija priprema na akciju u blizini stadiona turskog nogometnog prvaka Besiktasa. Nakon što je barikadu počeo nadlijetati policijski helikopter, sumnje više nije bilo. Policija se približila na desetak metara. Na grupiranje policijskih snaga i na njihov pokušaj prolaska prema trgu Taksim, demonstranti su odmah odgovorili: zasuli su ih kamenjem i željezom pa preokrenuli kombi i odgurali ga prema policiji. Uzvratili su ponovno suzavcem i gumenim mecima. Trg je još uvijek u rukama demonstranata, ali među njima je zavladala bojazan.

– Odmah smo znali, čim smo čuli da premijer Erdogan odlazi u višednevni posjet Tunisu i Maroku, da će noćas biti žestoko. Otišao je na odmor i poslao policiju na nas, da obavi prljav posao dok se ne vrati u zemlju. Oprao je ruke od svog naroda i pobjegao – kaže Ozcan Erdal, 36-godišnji grafički dizajner, jedan od starijih prosvjednika na trgu Taksim. Sa sumnjom je pogledavao prema barikadi postavljenoj u smjeru četvrti Besiktas.

– Pogledajte prve redove, pa to su djeca od 15, 16 godina. Ne znam mogu li izdržati tu silinu napada. Bojim se da ćemo noćas izgubiti trg – kazao je Ozcan, sav u suzama od otrovnog plina.

Sa svih strana čuju se sirene hitne pomoći i vide rotirke, a svi hoteli u okolini trga – među njima i luksuzni Hyatt i Intercontinental – solidarno su otvorili vrata prosvjednicima pa su lobiji ispunjeni ljudima u potrazi za vodom i čišćim zrakom.

>>Ne islamizmu: 'Ne damo da nam Erdogan zabrani alkohol i cigarete'

>>Turci na ulicama, dosta im je Erdoganova islamizma

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije