Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed u zagrebu

Najuporniji prosvjednici pred HDZ-om poručili: Nećemo odustati

prosvjed (1)
Foto: G. Stanzl/Pixsell, arhiva
1/20
14.03.2011.
u 18:03

Pred zgradom Vrhovnog suda RH uzvikivali su "Čuvate mafiju, čuvate mafiju", a kraj Ciboninog tornja u kojem je sjedište Agrokora skandirali su "Todoriću lopove"

21.42 sati Prosvjednici su stigli na Trg bana Jelačića gdje završavaju svoje današnje marširanje uz poruku "Laku noć, laku noć" i "Vidimo se opet" pozivaju na novi prosvjed koji će se održati u četvrtak. Okupljanje je zakazano za 18 sati na Cvjetnom trgu

21.28 sati Nakon 15-minutnog skandiranja "HDZ lopovi" i "Jaco odlazi" prosvjednici su predsjednici Jadranki Kosor poručili "Vidimo se opet" i s Trga žrtava fašizma se uputili prema Trgu bana Jelačića

21.20 sati Prosvjednici došli na Trg žrtava fašizma ispred sjedišta HDZ-a, glasaju se kao Indijanci, stavili su veliki transparent ispred policije "Generalni štrajk", viču "HDZ odlazi, HDZ lopovi". Nakon više od tri sata do HDZ je došlo 300 najupornijih i poručuju da neće odustati

21.15 sati Prosvjednici se kreću prema HDZ-u, a među njima se proširila informacija da je srušena internet stranica Vlade www.vlada.hr

>> Hakeri - prosvjednici nakratko srušili web stranice hrvatske Vlade

21.06 sati Iz Petrinjske ulice su došli na Jurišićevu kojom idu prema sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Uzvikuju "Idemo na HDZ" i "Svi na ulice"

21.04 sati Skrenuli su na Zrinjevac, stoje pred zgradom Vrhovnog suda RH i uzvikuju "Čuvate mafiju, čuvate mafiju"

20.56 sati Skrenuli se na Strossmayerov trg, ide se prema Trgu bana Jelačića. Iako se mislilo da idu prema HDZ-u, krenuli su u centar. Trenutačno ih je 400-tinjak

20.48 sati Kreću se Zelenim valom, idu u smjeru Trga žrtava fašizma i očito idu prema zgradi HDZ-a, skandiraju "Jaco odlazi" i ponovno se glasaju kao Indijanci

20.42 sati Prosvjednici su iz Savske skrenuli na Zeleni val u Ulicu Ljudevita Farkaša Vukotinovića. Zaustavili su se ispred zgrade HND-a uzvikujući "Hoćemo istinu", a neki uzvikuju "Želimo da se bavite onim pravim novinarstvom, a ne žutilom"

20.30 sati Prolazeći kraj Ciboninog tornja u kojem je sjedište Agrokora uzvikuju "Todoriću lopove"

20.27 sati Nakratko su zastali ispred zgrade HT-a uzvikujući "Mudriniću lopove, Mudriniću lopove". Uzvikuju i "SDP, j... se!"

20.25 sati Ispred zgrade MUP-a koju osigurava policija prosvjednici samo prolaze bez zaustavljanja, uzvikuju "Svi na ulice" i pozivaju sve ljude iz tramvaja da im se pridruže

20.22 sati Prosvjednici su stali na križanju Savske i Vukovarske ulice, blokiran je promet, skandira se "HDZ, odlazi, Jaco, odlazi" i kreće se dalje. Uskoro će proći ispred Ministarstva unutarnjih poslova

20.14 sati Svi vozači stali su uz rub Savske ulice tako da cijeli kolnik ostane prosvjednicima za marširanje. Vozači ih podupiru, izlaze iz automobila. Trenutačno ih je nešto manje od 2000.

20.10 sati Iz Slavonske avenije ulaze u Savsku ulicu koju će blokirati, automobili trube u znak podrške, a prosvjednici i dalje pozivaju građane koji ih gledaju s balkona zgrada da im se pridruže.

19.55 sati Prolaze kraj Hypo centra, uzvikuju "HDZ, lopovi", "J... vas Ivo Sanader", skandiraju: "Svi na ulice".

19.49 sati Prosvjednici su krenuli dalje Slavonskom avenijom jer su, kako je objasnio jedan od organizatora, tražili da u prvih 15 minuta Dnevnika bude izvještaj o prosvjedu, a kako zahtjev nije ispunjen, kreću dalje. Ekipa HTV-a uzela je izjave prosvjednika. Uz uzvike: "Svi na ulice" nastavljaju Slavonskom avenijom prema Savskoj ulici.

19.44 sati Uzvikuju: "Hoćemo izbore, hoćemo izbore", "Podrška seljacima" i neki od organizatora pozivaju seljake da dođu u Zagreb i pridruže im se u prosvjedima.

19.42 sati U ovim trenucima najgore je biti novinar ili snimatelj HRT-a jer im prosvjednici prilaze i ispituju zašto ih ne puste u Dnevnik te jesu li se javili svojim nadređenima. Oni pak pokušavaju objasniti svojim nadređenima što prosvjednici žele, ali očito ne uspijevaju u tome.

19.40 sati Skandiraju "Dosta ignoriranja", "Hloverka, ostavka, Hloverka, ostavka" i "Jabuka, ostavka, Jabuka, ostavka".

19.37 sati Prosvjednici oponašaju glasove Indijanaca, a jedan od prosvjednika objasnio je da počinje indijanski ples da padne Vlada, a ne kiša.

19.33 sati Dojavljeno im je da Ivan Jabuka vodi večerašnji Dnevnik što je izazvalo val negodovanja kod prosvjednika koji ispred zgrade HRT-a cijelo vrijeme zvižde, viču kao Indijanci i uzvikuju već uobičajene parole

19.30 sati Jedan od organizatora prosvjeda prišao je novinaru HTV-a Goranu Brozoviću i rekao mu da poruči svojima u Dnevniku da će ovdje prosvjednici ostati do 20 sati, dok ih se ne pusti u Dnevnik, a onda će odlučiti što će dalje napraviti. Ako ih se ne pusti u Dnevnik, kažu, ne žele više vidjeti na prosvjedima novinarske ekipe HRT-a, a dođu li "oni će ih maknuti".

19.24 sati Skandiraju: "Hoćemo u Dnevnik, hoćemo u Dnevnik!"

19.18 sati Prosvjednici su zaposjeli Slavonsku aveniju, ispred njih jedan je prosvjednik zaustavio tačke na kojim piše "tike tike tačke, nemam traktor, ali imam tačke, svi za jednoga jedan za sve". Jedan prosvjednik na sebi nosi transparent "HDZ, 'idete dalje' u Remetinec", uzvikuju "Nećemo cenzuru", a jedan od prosvjednika megafonom je poručio da žele da se objektivno izvještava o prosvjedima, a ne o tome što policija radi za vrijeme njih.

19.15 sati Stigli su pred zgradu HRT-a, ali za razliku od prošlih dolazaka, nisu zaposjeli travnatu livadu ispred ograde HRT-a nego stoje na Slavonskoj aveniji, koju su blokirali. Oko zgrade HRT-a postrojava se kordon policije koja je stigla brojnim kombijima.

19.12 sati Ovog trenutka počinje blokada oba traka Slavonske avenije i prosvjednici lagano prilaze zgradi HTV-a.

19.04 sati Prolazeći ulicom Hrvatske bratske zajednice prosvjednici pjevaju "Jadranko, znaj, svemu je kraj, odlazi i više se ne vraćaj".

19.00 sati Prosvjednici prelaze križanje Vukovarske i ulaze u Ulicu Hrvatske bratske zajednice. Blokiran je promet, a od jednog od organizatora doznali smo da je plan stići do HTV-a kako bi se stiglo na početak Dnevnika. Blokirat će oba traka Slavonske avenije i stajat će sve dok ih se ne pusti uživo u Dnevnik. Kada doznaju da su pušteni u Dnevnik, odblokirat će Slavonsku aveniju.

18.55 sati Skrenuli su u Paromlinsku ulicu, uzvikuju "Svi u štrajk, svi na HTV", a na čelu kolone jedan je transparent na kojem piše "Jadranka Kosor, glavna urednica HTV-a".

18.52 sati Skandirajući "Svi na ulice" spuštaju se u pothodnik pokraj Glavnog kolodvora te su na putu prema HRT-u. Upravo oponašaju glasove Indijanaca.

18.50 sati Blokirana je cijela Praška ulica, promet je zaustavljen, automobili trube u znak podrške prosvjednicima, a oni se upravo približavaju Glavnom kolodvoru skandirajući "Hoćemo izbore". Procjenjuje se da ih je između tri do pet tisuća.

18.44 sati Prolaze Zrinjevcem i idu direktno prema HRT-u jer žele stići na početak Dnevnika da bi ih se moglo uključiti uživo te da se vidi koliko ih je. Jedan od prosvjednika rekao je da ondje idu zato da jednom od urednika i voditelja Dnevnika Ivanu Jabuci zahvale za "nedavni očajan intervju s Jadrankom Kosor" te žele izraziti svoj protest protiv medijske blokade na javnoj televiziji.

18.40 sati Prosvjednici su s Trga skrenuli u Prašku ulicu i idu prema Zrinjevcu, pozivaju sve ljude uzvicima "Svi na ulice" da im se pridruže i viču: "Dolje Vlada, Jaco, odlazi!"

18.34 sati Među prosvjednicima je i poznata zviždačica Ankica Lepej, koja je danas obznanila da će, ako Vlada ne da ostavku do 19. ožujka, štrajkati glađu.

18.28 sati Na 15 metara ispred barikada prosvjednici skandiraju "Jaco, odlazi, Jaco, gubi se", a jedan od prosvjednika poručio je da oni "nisu neartikulirana gomila nego ljudi s imenom i prezimenom koji točno znaju što žele, a to je da vlast ode". "Poruka Saboru, raspustite Vladu, znamo da nas čujete, iza prozora ste se sakrili. Ovo je glas naroda, a ne politički govor". Upravo uzvikuju "Ankica Lepej" i poručuju da se ugledaju na nju i nakon toga se počinju spuštati Radićevom natrag prema Trgu bana Jelačića.

18.24 sati Kroz Kamenita vrata prosvjednici stižu pred barikadu u Kamenitoj ulici, ondje je dvostruki policijski kordon, a prosvjednici Saboru poručuju da raspusti Vladu i uzvikuju "Hoćemo izbore!"

18.22 sati Uzvikuju "Jaco, odlazi!". Neki od transparenata su i "Dragi Bože, nismo vikali Swoboda, nego sloboda", "Jaco, ni Mesić pomoći neće, kad maknemo te s vlasti, bit će više sreće".

18.16 sati Upravo su skrenuli u Radićevu ulicu, očito se ide u Kamenicu prema Markovu trgu. Uzvikuju: "Svi na ulice". Na čelu kolone su transparenti "Padaj, Vlado", "Generalni štrajk", a broj prosvjednika raste iz minute u minutu.

18.12 sati Prosvjednici su krenuli u Ilicu.

18.00 sati Oko 400 prosvjednika okupilo se na Cvjetnom trgu na 10. protuvladinu prosvjedu koji i ovoga puta kreće sa zagrebačkoga Cvjetnog trga. 

Među njima su i čelnici sindikata, školskog Preporoda Željko Stipić, zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, HAC-a Mijat Stanić, zaštitara Milan Marić i socijalne skrbi Jadranka Ivezić.

Stanić je kazao da "ova vlast mora otići pod hitno jer će nas svaki dan njihova ostanka preskupo stajati, a već nas je ionako skupo sve to koštalo". Naglasio je da se njegov sindikat borio za razotkrivanje kriminala u hrvatskim autocestama, a onda se dogodilo da umjesto onih koji su počinili kriminal institucije sankcioniraju zviždače. Okupljeni nose i brojne transparente na kojima piše "Gdje ste nezaposleni studenti, branitelji i svi ostali", "Jadranka Kosor, glavna urednica HTV-a", "Hrvatsko proljeće 2011.", "Za boljitak se bori na ulici, ne pred TV-om iz naslonjača", "20 godina kradete, lažete, uživate", "Vi ste jadni, bez morala i hrabrosti", "Za sve HDZ-ove kukavice pretvorbe progon", "Lukoviću, vrati ukradenu banku".

Ključne riječi

Komentara 468

OB
-obrisani-
18:22 14.03.2011.

vratit će oni svi sve

NI
Niko33
19:06 14.03.2011.

Ajde Mamiću zovi ovo na derbi i obećaj svima dresove, set žlica i šerpi da imaju čim lupat.

OB
-obrisani-
19:43 14.03.2011.

Zločinačka mora patsti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije