Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupljanje organizirao sindikat

Prosvjed u Varaždinu: Traže ispriku i ostavku ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu

Prosvjed ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, traže odlazak ravnatelja
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/9
20.03.2023.
u 14:40

Prosvjednici su nakon Nastavnog zavoda otišli na sastanak s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom. Požalili su se da im nisu isplaćene posebne nagrade za rad u pandemiji koronavirusa, oko 250.000 eura.

Tridesetak prosvjednika okupilo se danas na prosvjedu koji je u Varaždinu organizirao Hrvatski sindikat hitne medicine protiv ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladena Smoljanca. Prosvjed je organiziran zajedno s Udrugom Hitna uživo 194 i djelatnicima nakon ravnateljeve odluke da se medicinske sestre i tehničari u sanitetskim vozilima ne smiju voziti naprijed s vozačem, već samo u stražnjem dijelu vozila, pa makar u njemu nema pacijenata. Ravnatelj Smoljanec je tu odluku nakon par dana povukao. 

Sindikat je protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost po život djelatnike sanitetskog prijevoza, te prekršajnu prijavu zbog sramoćenja i ponižavanja struke i radnog mjesta. Pokazalo se da mu to nije dovoljno, nego prijeti tužbom nama koji smo pisali kaznenu prijavu. Otkako se kolo zakotrljalo, još se puno toga otkrilo u pozadini, od toga da nije djelatnicima isplaćivao kojekakve naknade do mobbinga unutar Nastavnog zavoda - rekao je za Večernji list predsjednik Sindikata Danijel Šota.  

Prosvjed ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, traže odlazak ravnatelja
1/9

 

Prosvjednici su nakon Nastavnog zavoda otišli na sastanak s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom. Požalili su se da im nisu isplaćene posebne nagrade za rad u pandemiji koronavirusa, oko 250.000 eura. 

Naveli su da Nastavni zavod s HZZO-om ugovara sanitetske timove koji se sastoje od jednog vozača i jednog medicinskog tehničara ili sestre i da više ne postoje timovi samo sa vozačem, no u praksi se, kako tvrde, događa da vozači sami obavljaju sanitetski prijevoz. Rekli su i da se u sanitetskim vozilima prevoze pošiljke, a požalili su se i na neadekvatna sanitetska vozila. Traže ostavku ili smjenu ravnatelja te da se ispriča građanima zbog neprikladnih vozila i opreme.

 

Ravnatelj Mladen Smoljanec je rekao da Nastavni zavod ima povjerenstvo za zaštitu dostojanstva i rada djelatnika kojem nije stigao ni jedan jedini prigovor. Covid dodatak se, rekao je, isplaćivao sukladno uredbi Vlad i smatramo da smo isplatili za sve što je odrađeno. Odbacio je optužbe o mobbingu i naglasio da nikad nije digao glas ili prijetio, već sve rješava dijalogom. Vezano uz dostavu pošiljki sanitetskim vozilima, rekao je da je riječ o praksi uvedenoj 2012. godine, kad je dogovoreno da se biološki materijali koji se ne mogu slati običnom poštom, prevoze sanitetskim vozilima. Riječ je, kaže, o mjeri koja je donijela uštedu. Naglasio je da se na prosvjedu okupio manji dio od 170 zaposlenika te smatra da je većina zadovoljna. Sanitetska vozila su, rekao je, ispravna. Ne razmišlja o ostavci. - Napravljena je nemjerljiva šteta cijelom zdravstvenom sustavu neodgovornim iznošenjem neistina u javnosti – rekao je.

Župan Anđelko Stričak i njegovi suradnici održali su danas sastanak s predsjednikom Hrvatskog sindikata hitne medicine Danijelom Šotom, predsjednikom Udruge Hitna uživo 194 Tomislavom Petrušićem, predsjednikom Sindikata Zajedno Krešimirom Kušecom i njihovim suradnicima.

 - Iz Hrvatskog sindikata hitne medicine kontaktirali su nas u četvrtak i zatražili sastanak vezano uz njihove pritužbe na rad ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Ranije, prošli ponedjeljak primili smo i dopis Sindikata Zajedno, a njihove pritužbe su upućene nadležnim institucijama na postupanje. Danas smo održali jedan od prvih sastanaka. Upravo zbog pacijenata i zaposlenika naših zdravstvenih ustanova važno je održavati dijalog – rekao je župan Stričak nakon sastanka. Napomenuo je da je svima cilj da naše zdravstvo bude što bolje i kvalitetnije.

- Pri donošenju županijskog proračuna za 2023. godinu naglasio sam da će ovo biti godina zdravstva budući da je od 230 milijuna eura, 49,7 posto ili polovica proračuna namijenjena za potrebe u zdravstvu, što se odnosi na izgradnju potrebnog zdravstvenog prostora, na nabavu medicinske i druge opreme, kao i na specijalizacije naših liječnika – naveo je Stričak i dodao da su ga sindikalisti  izvijestili o primjedbama djelatnika na rad ravnatelja Smoljanca. - Zamolio sam ih da pritužbe dostave u pisanom obliku. Odmah po primitku ću zatražiti očitovanje nadležnih institucija, kao i očitovanje Upravnog vijeća koje imenuje i razrješuje ravnatelja. Zakon propisuje na koji način se ravnatelj imenuje, a isto tako i zbog čega ga je moguće razriješiti – istaknuo je župan Stričak.  

Komentara 2

OL
olujasviholuja2
19:43 20.03.2023.

Koliko se sječam,taj ravnatelj ,nekad bio direktor poljoprivredne zadruge,kupovao je teleke i svinje

DU
Deleted user
13:57 20.03.2023.

Pomalo se i u ovoj državi uvodi istinska demokracija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije