Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u centru zagreba

Prosvjed na Trgu: Punom pelenom protiv prazne gradske kase

roda prosvjed (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/7
20.11.2010.
u 12:20

Članovi Udruge "Roda" u centru Zagreba izrazili su svoje nezadovoljstvo Bandićevim prijedlogom proračuna.

Naoružani zviždaljkama, zvečkama, bubnjevima i brojnim transparentima, članovi Udruge "Roda" na Trgu bana Jelačića javnim su prosvjedom pod nazivom "Spašavam zagrebački proračun" izrazili svoje nezadovoljstvo novim prijedlogom programa javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi Zagreba, po kojemu bi vrtići kao i produženi boravak u školama trebali u prosjeku poskupjeti za, kako kažu u udruzi, čak više od 100 posto.

- Možda je cijena vrtića dosad bila nerealna, ali ovo je nedopustivo - ljutito je komentirao jedan tata u gomili.

"Punom pelenom protiv prazne gradske kase"... "Tako mali, a već spasili proračun"... isticali su se transparenti dok su mame, tate i djeca bučili, zveckali i udarali po bubnjevima.

Roditelji: Luksuz je imati djecu u Zagrebu!
- Nek nas čuju! Sramotno je to što se događa! Izgleda da je pravi luksuz imati djecu u Zagrebu! - vikali su ogorčeni roditelji, dok je jedan mladi par gurajući kolica s djetetom, mahao s natpisom "Ovakvom politikom zagrebačka vlast potiče abortus".

- Ono što tražimo je da nas pozovu na nekakav razgovor, da kao ravnopravni sudionici tih roditeljskih problema sudjelujemo u prijedlogu i da utječemo na njegovo izglasavanje. Samim time mislimo da ovo apsolutno nije gotovo, tek je prijedlog dan, prvo izglasavanje je 30. studenog, tako da očekujemo da će se naše sugestije uvažiti. Mi ukazujemo da je ovo što su napravili doista previše, prevelike su razlike između najnižeg i najvišeg razreda, time se ne osiromašuju oni najbogatiji, kako novinari ovih dana pišu, već onaj srednji sloj koji je i dosad bio u nestajanju, a sada će ga učiniti još siromašnijim. Najugroženije su mlade obitelji s djecom, koje su, nadamo se, zaposlene i koje izdvajaju za kredite i podstanarstvo. Znači, ono što im se piše kao plaća, to zapravo nije svota kojom oni raspolažu. To je sloj koji je najviše opterećen kreditima i kojega je sve ovo najviše pogodilo - naglasila je između ostalog predsjednica udruge Rode Mirela Blažanović.

- Smatramo da je povećanje od sto posto, nedopustivo. Pogledajte u proračunu, dosad je bilo predviđeno 96 milijuna kuna od roditelja, a sad je predviđeno - 200! To za roditelje znači u prosjeku - više od 100 posto poskupljenja vrtića. Zamislite da se bilo što poveća za 100 posto, praktički preko noći. I sve preko leđa djece - dodao je Rodin potpredsjednik Zlatko Bayer.

Bernardić umirivao prosvjednike
- Ne, teret krize se ne smije i neće lomiti na djeci i njihovim roditeljima. Ne brinite, tražit ćemo neko prihvatljivije rješenje - prosvjednike je pokušao umiriti predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, koji se s predsjednikom gradske skupštine Borisom Špremom ušetao među roditelje i dječicu. No, ogorčenost roditelja bila je jača od njegovih umirujućih riječi. Tako je jedan tata u trenu dohvatio flomaster, svoje nezadovoljstvo prenio na papir i dok je Bernardić davao izjavu za medije, iznad njegove i Špremove glave podigao transparent "Bandić i SDP zajedno protiv roditelja!".

Članovima Udruge "Roda" svoju su potporu dali i brojni roditelji sa svojom djecom, a nakon bučenja i zviždanja na Trgu, dugačka povorka krenula je po užem centru grada jasno poručujući gradskim vlastima: "Neće proći!"

Komentara 100

AN
ana
16:17 20.11.2010.

Sad će se vidjeti koliko Bandić ima štofa za dobrog političara - ako podlegne pritisku, bit će isti kao i vlada kojoj odluke traju po jedan dan, ako im se tko slučajno javno suprotstavi. Svi kojima je u Zagrebu skup vrtić - imaju Zaprešić, a mogu i u Split ili Osijek.

MA
margaritas
21:58 20.11.2010.

rode udruga koja u 21 stoljecu propagira platnene pelene koja propagira dojenje djece do 3 godine zbog toga sto su ljene kuhati brane bakama i djedovima da vole svoje unuke slikaju se na trgu i glume dobre majke a djecaa im cjele dane jedu pice i cevape i slance

OB
-obrisani-
00:34 21.11.2010.

fukara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije