Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vidanje rana

Divljački na divlji kapitalizam: Izgrednici zloupotrijebili skup

prosvjedi (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/14
16.10.2011.
u 09:12

Podrška uglednika: Online peticiju za prosvjede potpisali su mnogi ugledni pisci, među kojima se ističu Salman Rushdie, Neil Gaiman te dobitnici Pulitzera Jennifer Egan i Michael Cunningham.

 

Nasilnici i divljaci zasjenili su globalne antikapitalističke prosvjede koji su se, većinom mirno i dostojanstveno, održali u subotu u 951 gradu i 82 zemlje svijeta. Najvatrenije je bilo u Rimu, gdje su nasilnici rušili i palili gotovo sve na što su naišli.

Divljaštvo i kapitalizam

Talijanska policija je zaustavila 20 nasilnih prosvjednika te uhitila 12 osoba, pripadnika nasilne organizacije Black Bloc. Vječni grad liječi svoje rane od pohoda rulje divljaka jer se jedino tako može nazvati tu skupinu nasilnika koja se ubacila među mirne prosvjednike protiv divljeg kapitalizma. Talijanski prosvjednici, indegnati, pomagali su policiji u Rimu u zaustavljanju nasilnika – mladi su prosvjednici pokušavali zaustaviti pripadnike Black Bloca koji su i njih tukli. Nasilnici pokrivenih lica i s drvenim palicama uništavali su sve pred sobom. U Ulici Cavour, nedaleko od Koloseja, upali su u jednu trgovinu te je potpuno razbili, ali su sa sobom odnijeli i alkoholna pića. Zatim su po ulici razbijali i palili automobile. U obližnjoj Ulici Labicani napali su urede ministarstva obrane, razbijali su izloge banaka, bankomate...

Ti razbojnici koji pokrivaju svoja lica i nose kapuljače iskoristili su prosvjede mladih protiv neizdrživog života pod diktatom banaka kako bi zadovoljili svoje uništavajuće nagone. U sučeljavanjima nasilnika i policije ranjeno je 70-ak osoba, od kojih su trojica teže ozlijeđena.

Divljaci su postigli što su željeli. Pisat će se i govoriti o njima, a ne o mladima koji su prosvjedovali jer ne vide budućnost u današnjem društvu. Tko stoji iza nasilnika? Riječ je uglavnom o anarhistima kojima je kaos jedino pravilo u životu. Među njima ima i onih s krajnje desnice koji u tučnjavi nalaze samozadovoljstvo. Isto tako ima i onih s krajnje ljevice, koji bi htjeli da sve bude državno i besplatno, a koji policiju vide kao represivni aparat u službi kapitalizma.

– Šteta koju su prouzročili nasilnici je oko milijun eura – izjavio je gradonačelnik Rima Gianni Alemanno.

„Nasilje pod svaku cijenu“

I dok Rim liječi svoje rane, politika, uz osudu onoga što se dogodilo, pokušava dokučiti razloge nasilja. Jer nasilnici su prije 10 godina uništili i Genovu u vrijeme sastanka na vrhu industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7. Dakako, političari desnice optužuju ljevicu za nasilje, i obrnuto. Nitko ne ulazi u analizu problema zbog kojih su i organizirani prosvjedi. Ne mogu dokučiti da je cijela generacija mladih uništena dugovima koje su stvorili sadašnji političari.

„Ne želimo plaćati vaše dugove“, trebalo je biti osnovno geslo subotnjih prosvjeda mladih. Nasilnici su izbrisali sva gesla. Nametnuli su svoje: „Nasilje pod svaku cijenu“.

– Ovo je jako zabrinjavajući signal, počinitelji moraju biti pronađeni i kažnjeni – kazao je talijanski premijer Silvio Berlusconi, čije su slike i plakati bile jedna od glavnih meta prosvjednika.

Policija u New Yorku uhitila je 70-ak pripadnika pokreta “Okupirajmo Wall Street”. Uhićena su i 24 klijenta Citibank koji su tijekom prosvjeda došli do banke i pokušali zatvoriti svoje račune. Nakon što im je upravitelj zapovjedio da odu, odlučili su ostati pa su privedeni.

Bankari uvažavaju

Prosvjedi su dobili podršku intelektualaca. Skupina od stotinu uglednih pisaca, među kojima su Salman Rushdie, Neil Gaiman te dobitnici Pulitzera Jennifer Egan i Michael Cunningham, potpisali su online peticiju podrške pokretu “Okupirajmo Wall Street” koji se proširio svijetom.

Oglasili su se i bankari. Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, jedna od “meta” prosvjednika zbog dominacije financijskog sektora, rekao je da se lekcije krize moraju naučiti i da uvažava poruku ogorčenih.

– Naš je zadatak da načinimo svjetski financijski sustav solidnijim i tako ja tumačim dio poruke koja se može čuti od pokreta – rekao je Trichet.

>> U Rimu ozlijeđeno najmanje 70 ljudi, neki izgubili dijelove ruke

 

>> Zagrebački prosvjednici: Vidimo se sljedeće subote, ponesite šatore

Ključne riječi

Komentara 33

FL
flok
15:20 16.10.2011.

@-max- ti bi maknuo ove politričke elite, da bi doveo ove još gore mlatimudane i nerasdnike

OB
-obrisani-
10:48 16.10.2011.

udri -udri LOPOVE,hehehheheehhe

AA
aabbcc
11:12 16.10.2011.

. Razlike i neslaganja: Socijalizam sa svojom ideologijom Komunizma Vam nudi Boziji RAJ na OVOM svijetu. Kapitalizam sa svojom ideologijom CrkveVam nudi Boziji RAJ na ONOM svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije