Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup potpore

Prosvjed pred osječkim zatvorom: "Uzmite Šeksa, vratite branitelje"

prosvjed osijek (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
06.07.2011.
u 17:28

Okupilo se između 400 i 500 branitelja iz Siska, Osijeka i drugih mjesta, a među njima i Zvonko Bušić, čelnik pravaša Daniel Srb, sin Branimira Glavaša Filip, saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić

– Uhićenje Đure Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka kap je koja je prelila čašu! Dosta je! – poručili su večeras branitelji ispred zatvora u Osijeku, sa skupa potpore trojici osumnjičenika za ratni zločin u Sisku 1991. i 1992. Tražili su da se pritvorenici puste kako bi se branili sa slobode.

Pred zatvorom se okupilo između 400 i 500 branitelja i građana iz Osijeka, Siska, ali i Splita i Kaštela i još nekoliko mjesta. "Uzmite Šeksa, vratite nam branitelje", "Trojica s bradom unutra (Mesić, Šeks, Bajić, nap.a.), a trojica s bradom van", uzvikivali su okupljeni. Izdajnicima su nazvani, među ostalima, Stjepan Mesić, Ivo Sanader, Ivica Račan, premijerka Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, a svi će oni "doći položiti račune, i to vrlo brzo".

– Bajiću, nećemo više dopustiti da se iživljavaš nad junacima! – kazao je Zvonimir Trusić, čelnik Pokreta "Stop progonu hrvatskih branitelja", udruge koja je, uz Hrvatsku stražu, organizirala skup. Najavio je i skorašnji višednevni prosvjed pred Državnim odvjetništvom u Zagrebu. Na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića obrušio se i saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić.

– Bajićeva izdajnička optužnica protiv Brodarca temelji se na prijavama Save Štrpca, koji mu je glavni suradnik u progonu hrvatskih branitelja. Štrbac bio bio svjedok optužbe i protiv Mirka Norca da osječki odvjetnik Dražen Matijević (branio Branimira Glavaša, nap.a.) nije podnio kaznenu prijavu protiv njega i tako spriječio da dođe u Hrvatsku – kazao je Burić.

– Svi smo pali na ispitu, treba nas biti sramota! Ovo je prvi put u povijesti da jedan narod dobije rat, a da se njegovi junaci odvedu na stup srama – rekao je Zvonko Bušić, koji je također stigao u Osijek podržati branitelje. Komentirajući broj okupljenih na skupu, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić istaknuo je kako ih ima "dva ili tri posto, ali toliko ih je bilo i 1991." Ukoliko Brodarac, Milanković i Bošnjak ne budu pušteni nakon isteka jednomjesečnog pritvora, branitelji će opet pred zatvor.

– Molit ćete nas onda da odemo, ali to nećemo učiniti bez njih trojice – zaključio je Vekić. Sa zatvorskog prozora skup su promatrali uhićeni Siščani, a Drago Bošnjak držao je u rukama hrvatski grb. Vladimira Milankovića branitelji su pozvali da prekine štrajk glađu koji traje dva tjedna.

Pred zatvorom su bili i čelnik pravaša Danijel Srb, sin Branimira Glavaša Filip, Stevo Culej, brat redarstvenika poginulog u Borovu Selu...

Komentara 145

OB
-obrisani-
23:48 06.07.2011.

A ova bratija koja je danas bila pred zatvorim je vrlo znakovita. Dovoljno je pročitati imena.

ML
mladazemlja
11:31 07.07.2011.

Istina plus ti i Ivo Josipović!

MI
mile88
22:20 06.07.2011.

ma stacemo u evropi imamo lipu nasu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije