Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Markov trg

Prosvjed za osuđenu šestoricu: 'Nije kasno, probudi se Hrvatska!'

prosvjed Markov trg (1)
Jakov Novak/VLM
03.06.2013.
u 17:40

"Nismo došli kako bismo svrgavali ovu vladu", kazali su organizatori te dodali da još nije kasno i da političari moraju učiniti sve što mogu kako bi sprali ljagu sa sebe i naroda.

Na Markovom trgu u Zagrebu održan je prosvjed koji su organizirali "studenti i mladež iz BiH" koji su "izrazito razočarani neočekivanom haaškom presudom u predmetu 'Prlić i ostali' kojom se Republika Hrvatska indirektno proglašava agresorom na BiH u navodnom međunarodnom sukobu te se osuđuju legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda u BiH, okupljeni u Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, da su sustavno vršili zločine nad pripadnicima muslimanskog naroda, sve u sklopu udruženog zločinačkog pothvata", napisali su organizatori na svojoj Facebook stranici.

Prosvjednici su držali veliki transparent "Još nije kasno". "Udruženi zločinački pothvat sigurno ne postoji", kazali su organizatori tijekom prosvjeda te su nabrojili žrtve Armije BiH. "Pripadnici Armije BiH dobili su samo 6 godina, nasuprot ovima koji su dobili 111 godina", kazao je jedan od organizatora. Organizatori su pročitali sve svoje zahtjeve po redu.

"Ni lijevo, ni desno, prije svega domovina"

"Razočarao nas je stav političara u Hrvatskoj i BiH i više nego sama presuda", kazali su organizatori te se su pobunili protiv toga da se ne komentiraju nepravomoćne presude. "Nismo došli kako bismo svrgavali ovu vladu", kazali su organizatori. "Još nije kasno, učinite sve što možete i sperite ljagu sa sebe i sa ovog naroda. Recite da niste pravni sljednici počinitelja udruženog zločinačkog pothvata", poručio je jedan od organizatora političarima.

"Hrvatskom narodu u BiH treba federalna jedinica", kazali su organizatori. "Još nije kasno, probudi se Hrvatska. Ni lijevo, ni desno, prije svega domovina", kazao je jedan od organizatora. "Opet ćemo tu doći u još većem broju, ako se naši zahtjevi ne poštuju, poručili su organizatori.

"Okupljanje je usmjereno za hrvatski narod i one koji su branili hrvatski narod, a nije protiv nikoga"

Hrvatski glumac Slaven Knezović iz Hercegovine pročitao je citat iz ulomka završne riječi Slobodana Praljka koji je osuđen na Haškom sudu. "Pokrenuta spirala zla ne opravdava zločin, ali bitno smanjuje mogućnost provedbe prava", kazao je u završnoj riječi Praljak i dodao kako se HVO branio od agresije. "Moja savjest je čista", tim riječima Praljka iz Haaga je završio skup. "Ovo okupljanje je usmjereno za hrvatski narod i one koji su branili hrvatski narod, a nije protiv nikoga", zaključili su na kraju organizatori.

Prosvjedom su željeli poslati ove poruke:

– Podršku nepravedno optuženoj šestorci i njihovim obiteljima zbog prije svega nehumanog dugotrajnog postupka

– Podršku Herceg-Bosni kao legitimnoj i legalnoj zajednici koja je djelovala u okviru BiH i za obranu BiH.

– Osudu svih pojedinačnih zločina koje su poduzimali pripadnici HVO-a, ali i ukazivanje na očiti nesrazmjer s onima koje je sustavno činila ABiH.

– Kritiku svim dosadašnjim vladama RH zbog pasivnosti u postupku i financijskih prevara na račun Slobodana Praljka i Brune Stojića te imperativni poziv sadašnjoj da se uključi u žalbenom postupku jer o tome ovisi i ugled RH. Kritika i hrvatskim političarima u BiH zbog pasivnosti.

– Poruku svima na strpljenje i dostojanstveno iščekivanje oslobađajuće pravomoćne presude.

Podsjetimo, šestorica Hrvata iz BiH, koji su u vrijeme rata bili na čelu Herceg Bosne, su zbog zločina i udruženog zločinačkog pothvata na Haškom sudu prošlog tjedna nepravomoćno osuđeni na 111 godina zatvora.

>>Baš nas briga za presudu. Za Hrvatsku to suđenje nije ni postojalo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije