Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ ZVUK MOTORA

Proslavljena stota Budnica usprkos koronavirusa

budnica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
01.05.2020.
u 10:47

udnica koja je svake godine zakazana prije svitanja na isti datum, a to je 1. svibnja, uspjela se održati sve do današnjih dana.

Netom prije svitanja bjelovarčane je stoti put na Međunarodni praznik rada probudio zvuk motora koji su grmili po ulicama grada. Riječ je Budnici, priči koja je započela u Bjelovaru davne 1920. godine kao bunt radničke klase koja je vožnjom motorima bez auspuha od grada do izletišta Planinarac nedaleko Bjelovara i natrag u grad izražavala nezadovoljstvo protiv tadašnjih kapitalističkih vlastodržaca.

Budnica koja je svake godine zakazana prije svitanja na isti datum, a to je 1. svibnja, uspjela se održati sve do današnjih dana. Tako je današnja proslava 1. svibnja u Bjelovaru započela okupljanjem motociklista već 4.30 sati na parkiralištu kod Gradskog stadiona NK Bjelovara, a povorka motociklista zatim je ”krstarila” gradskim ulicama.

Gotovo sigurno, na jubilarnoj 100. po redu bjelovarskoj Budnici okupio se rekordan broj sudionika. Inače, Budnica održana unatoč preporukama civilne zaštite da se odgodi zbog mjera koje su na snazi radi koronavirusa.

Moto kluba Bjelovar, inače organizator Budnice, proteklih je dana jasno i glasno putem medija apeliralo na neokupljanje motociklista i mopedista radi cjelokupne situacije s koronavirusom. Budnica se usprkos tome održala te su joj sudionici odali počast i proslavili njen stoti rođendan, ali s održavanjem razmaka i nošenjem i inače potrebne kacige s vizirom. Naime, vozilo se bez formirane kolone te je svakih petnaest minuta prošlo dvadeset motorista.

VIDEO: Kako smo nekad slavili Praznik rada

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije