Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financije

Proračunska rupa manja za 6 mlrd. kuna, PDV će biti 25 posto!

Vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
20.01.2012.
u 18:28

Manje novca svim ministarstvima, neće se štedjeti samo na projektima.

Dva dana prije referenduma o pridruživanju RH Europskoj uniji u Banskim dvorima iza zatvorenih vrata sastao se uži kabinet Vlade i donio odluku o kresanju proračunske rupe za šest milijardi kuna!

Nema pošteda

– Rezat ćemo svima i nitko neće biti pošteđen. Drugim riječima, proračun baš svakog od dvadeset ministarstva bit će manji nego što je bio u 2011. godini. Danas smo napravili dosta posla u pripremi proračuna za ovu godinu – rekao nam je naš izvor iz Vlade i dodao da ne želi ulaziti u detalje. “Radosnu” vijest o proračunskim kresanjima Vlada će najvjerojatnije u javnost pustiti tek idući tjedan, nakon nedjeljnog referenduma. Pa, ipak, od osobe bliske vrhu Vlade doznali smo da će opća stopa PDV-a sigurno biti 25 posto. Tom su se računicom, kaže naš sugovornik, naime ravnali članovi najužeg tima Vlade prilikom pripreme ovogodišnjeg proračuna. Kako se povećanjem PDV-a za dva posto može prikupiti oko 3,5 milijardi kuna više na prihodovnoj strani proračuna, našeg sugovornika pitali smo na čemu će i na kojim stavkama uštedjeti još 2,5 milijardi kuna na rashodovnoj strani proračuna. Naime, i on nam je rekao da su danas dogovorili smanjenje proračunske rupe za šest milijardi kuna – sa 15 milijardi koliki je minus između prihoda i rashoda bio lani na ciljanih devet milijardi u 2012. godini

Međustope naknadno

– Rezat ćemo sve osim projektno orijentiranih aktivnosti. Krajnje ćemo racionalizirati troškove u državnoj upravi, a činovnici će morati raditi i na onim zadacima za koje su se prije često i nepotrebno raspisivali natječaji – objašnjava naš izvor. O međustopama PDV-a nije želio reći ništa, baš kao i o eventualnom rezanju bruto rashoda za zaposlene. Iz toga se da zaključiti da međustope, odnosno niži PDV za osnovne proizvode i usluge, najvjerojatnije neće zaživjeti istovremeno s povećanjem opće stope. Uostalom, prije tjedan dana već smo pisali o mogućnosti da će međustope biti uvedene tek u srpnju 2013., po ulasku u EU.

Ključne riječi

Komentara 337

ZD
Zdravorazumski
19:50 20.01.2012.

Plan 25 ?!?!

ST
sttipe
22:58 20.01.2012.

kad će kompletan proračun na internet???naš je imamo pravo znat!!!

Avatar WindFucker
WindFucker
19:18 20.01.2012.

Iz ove perspektiv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije