Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Italija: Ukidaju se porezne olakšice i smanjuju mirovine

Giulio Tremonti
14.07.2011.
u 15:31

Za izravnavanje državnog duga s BNP-om smanjivat će se mirovine, ukidati porezne olakšice i naplaćivati liječničke uputnice

RIM – Više od 79 milijardi eura iznosi poravnavanje državnog proračuna do 2014. Do te godine Italija treba izjednačiti državnu potrošnju s bruto nacionalnim proizvodom (BNP). Sada državni dug iznosi 120 posto godišnjeg BNP-a. Senat talijanskog parlamenta glasovao je danas o povjerenju vladi desnog centra premijera Silvije Berlusconija (161 za, 135 protiv i 3 suzdržana), a izglasane su i mjere za poravnavanje duga koje bi u petak trebao izglasovati i donji dom parlamenta. Već u ponedjeljak Talijani će osjetiti posljedice. Mjere s jedne strane režu troškove, a s druge strane traže od Talijana plaćanje onoga čega su do sada bili pošteđeni. Ukida se ili smanjuju svih 485 poreznih olakšica za obitelji.

Već od ponedjeljka će Talijani morati plaćati 10 eura za sve liječničke uputnice, a 25 eura ako se bez pravog razloga zatraži pregled na hitnoj pomoći. Nestaju sve porezne povlastice, od onih za dječje vrtiće do onih za uzdržavanje djece, školarinu itd. Umirovljenicima s tzv. zlatnim mirovinama, onima većima od 2400 eura mjesečno, smanjit će se mirovine. Onima koji dobivaju 90.000 eura mirovine godišnje smanjit će se ta primanja za 5%, a onima koji godišnje  dobivaju više od 150.000 € smanjit će se za 10%.

Parlamentarci su odrezali mirovine, ali nisu svoje plaće i troškove politike, bez obzira na to što se taj potez najavljivao.

Italija godišnje troši 23 milijarde eura za uzdržavanje državnih službi. Samo za uzdržavanje parlamenta godišnje se troši 1,7 milijardi eura, a talijanski parlamentarci imaju gotovo dvostruko veće plaće od ostalih europskih parlamentaraca. Talijanski parlamentarac dobiva mjesečno 11,7 tisuća eura plaće (plus dodaci za putovanja, dnevnice, hranu itd.), a parlamentarac u Njemačkoj "samo“ 7000 eura. Prosjek plaća parlamentaraca u europskim državama iznosi 5339 eura. Politika reže drugima, ali ne i sebi.

Povećat će se iznos takse na bankarske depozite. Za one koji imaju do 50 tisuća eura u bankama godišnja će taksa iznositi 34,20 eura i rast će prema visini  deponiranog iznosa, pa će onima koji imaju na bankama više od 500.000 eura godišnja taksa iznositi 1100 eura.

Objašnjavajući mjere ministar ekonomije Giulio Tremonti kazao je kako talijanska ekonomija ne može biti izvan europske te kako je u Bruxellesu preuzeta obveza smanjenja državnog duga. Tim mjerama se Italiji čini dobro, jer bi je u suprotnome državni dug mogao pojesti. Tremonti je naglasio kako politika ne smije pogriješiti, jer „kao i na Titanicu, ne spašavaju se ni putnici u prvoj klasi“. – Talijanska ekonomska politika ne može biti drugačija od europske. Rješenje je ili političko ili ga nema, te je ono ili zajedničko s Europom ili ne postoji. Politika ne smije pogriješiti.

Oporba traži ostavku Berlusconijeve vlade, jer ovakvim mjerama nije učinjena pravda nego nepravda. Oporba je bila najavila da neće biti opstruirati donošenje mjera kako bi se one odmah donijele i smanjile špekulacije s talijanskim dionicama na burzama. Ipak, mjere nisu onakve kakve bi trebale biti i zbog toga je oporba glasovala protiv te zatražila ostavku Berlusconija i njegove vlade.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
16:53 14.07.2011.

Spanjolska i Italija ,kao ranije Grcka, vise nisu sposobne otplacivati svoj zaostali dug i kamate. Potrebno im je posuditi novac da bi to mogli ciniti. EU ime velikih problema sa Grckom pokusavajuci je spasiti ali Spanplska i Italija su PREVELIKE da bi ih EU mogla sanirati.....Samo smo korak udaljeni od katastrofe....... Iako kineski vanjski dug nije prevelik ,njeno unutrasnje zaduzivanje broji se u TRILIJUNIMA. EU i USA sepaju,kao i svi ostali , i mjesta za kineske proizvode je sve manje.A kad Kina uspori rast bit ce tu svasta.......Indiju nastoje destabilizirati bombama u biznis distriktu u Mumbaju

CU
cuma
17:56 14.07.2011.

Oni i mogu smanjiti mirovine, još uvijek će tražiti hotelski smještaj na našoj strani Jadrana, ako kod nas učine nešto slično, mi ćemo se i dalje kupati u lavoru!!!!

Avatar kobra11
kobra11
19:09 14.07.2011.

Bice skoro propas zapadnog sveta, ako i nije steta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije