Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sunca

Propala proslava rođendana utemeljitelja: Sjeverna Koreja nije uspjela lansirati balističku raketu

Kim Jong Un
Reuters/PIXSELL
15.04.2016.
u 07:50

Danas je rođendan dugogodišnjeg lidera Kim Il Sunga, koji se masovno obilježava u Sj. Koreji, a 2012. bio je obilježen pokušajem ispaljivanja dalekometne rakete koji također nije uspio.

Sjeverna Koreja pokušala je i nije uspjela jučer uspješno lansirati balističku raketu za koju stručnjaci vjeruju da je riječ o onoj srednjeg dometa, što je ta izolirana komunistička zemlja pokušala napraviti unatoč međunarodnim sankcijama zbog takvih ranijih poteza.   Neuspješno lansiranje, do kojega dolazi na dan kada zemlja slavi "Dan sunca" odnosno rođendan djeda aktualnog sjevernokorejskog vođe i njezina utemeljitelja Kim Il Sunga, uslijedilo je nakon što je zemlja u siječnju izvela četvrto nuklearno testiranje te u veljači ispalila dalekometnu raketu, što je izazvalo nove sankcije UN-a.

No Sj. Koreja nastavila je unatoč tome testiranja, pod budnim nadzorom čelnika Kim Jong Una. Prema američkim podacima postoji mogućnost izvođenja i petog nuklearnog testa. Danas je rođendan dugogodišnjeg lidera Kim Il Sunga, koji se masovno obilježava u Sj. Koreji, a 2012. bio je obilježen pokušajem ispaljivanja dalekometne rakete koji također nije uspio.

 Američko ministarstvo obrane objavilo je da je američko strateško zapovjedništvo zabilježilo lansiranje u 5,33 po lokalnom vremenu te potom i neuspjeh pokušaja, dok je State Department pozvao tu zemlju da se suzdrži od akcija i retorike koje dodatno dižu napetosti u regiji. Riječ je vjerojatno o raketi Musudan, objavila je u vezi s pokušajem lansiranja južnokorejska novinska agencija Yonhap, odnosno balističkoj raketi srednjeg dometa koja može dosegnuti cilj od preko 3.000 km te može biti lansirana s pokretnog cestovnog raketnog bacača.

>>Sjeverna Koreja ispalila novu raketu

>>Sjeverna Koreja objavila video napada na Seul: Sve će se pretvoriti u pepeo

Komentara 6

ST
stomugromova
10:06 15.04.2016.

Ako raketa nije ispaljena,netko bi mogao ostati bez glave.Upropastiti proslavu rođendana,to se baš ne prašta kod mladog vođe.

DU
Deleted user
10:37 15.04.2016.

Jesenti milu bigulicu, trebalo nas je odmah izvijestiti tko je zbog neuspjela pokušaja ispaljivanja rakete smaknut. Barem dvojica najviših vojnih dužnosnika platila su taj promašaj glavom. Nema u njih mile-lale kao u nas, nego odmah kuku-lele da se sve praši.

Avatar El Indio
El Indio
09:20 15.04.2016.

ha, zna se kad je kod druga Kima rodjendan, a nas utemitelj bratstva i jedinstva imao vise rodjendana, malo cudno zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije