Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propadaju voćari

Propadaju voćari: Ne daju li jabuke za 2 kn, trgovci im prijete uvozom

'29.08.2012., Gabos - Miroslav Kolic iz Jamrine, povukao je preko 500 tisuca kuna iz fondova Europske unije za zastitnu mrezu od leda za svoj vocnjak. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
09.09.2013.
u 17:00

Voćarska zajednica: Zbog niske cijene ove se jeseni i ne isplati brati prvu klasu, a industrijsku jabuku neki otkupljivači nisu platili od lani

Prva jesen bez državnih poticaja za otkup voća mogla bi naznačiti propast hrvatskog voćarstva, barem kad je riječ o jabukama i grožđu, tvrdi naš poznati proizvođač jabuka i glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković.

Zakon ponude i potražnje?

Otkako je država prije 10-ak godina uvela poticaje na otkup tog voća između 50-ak lipa i kune, ovisno o kategoriji industrijske ili konzumne jabuke, te 80 lipa po kilogramu grožđa, propisujući i minimalnu zaštitnu cijenu kod otkupa, voćari su, koliko-toliko, mirno spavali. Ulaskom Hrvatske u EU, koja ne poznaje intervenciju u strukturi otkupne cijene, subvencije troškova otkupa i skladištenja sada su prošlost, pa trgovci već naveliko diktiraju nove \"tržišne\" uvjete prema \"zakonu\" ponude i potražnje, bez uplitanja države. Jabuka prve klase lani je tako, s kunom od države, imala zajamčenu otkupnu cijenu od 3,50 kuna (2. klasa 2,25 kn), dok trgovci voćarima za prve ovogodišnje plodove nude najviše 1,70 do 2 kune i za ekstra klasu, što ne može pokriti ni troškove proizvodnje, kaže Ivković. Iako će ovogodišnja berba tog dragocjenog voća biti jedna od boljih, oko 100.000 tona – a lani je zbog mraza pa suše ubrano najviše 35.000 tona – Ivković smatra kako će ponuđena cijena dovesti do kolapsa među proizvođačima. Tvrdi kako im se zbog niske cijene i ne isplati brati prvu klasu pa će ih radije prodati pod industrijsku za kunu.

– Takva se jabuka bere sreda pa će voćari uštedjeti i na troškovima berbe, a za razliku od Done, koja im ni uz poticaje za otkup još nije platila lanjsku jabuku, njemački im otkupljivači ove godine novac nude odmah – kaže Ivković. Konzumnim jabukama pak slijedi identičan scenarij lanjskom, za što su krivi i sami neorganizirani proizvođači koji su dosad ulagali samo u razvoj i podizanje novih voćnjaka, dok su trgovci ulagali u hladnjače i distribucijske centre kojima ih sada \"ucjenjuju\" trgovci.

– Neuskladištena jabuka brzo propada pa je proizvođač, želi li išta utržiti, mora prodati, inače bi samo za čuvanje u hladnjači platio kunu za kilogram, dok je u ostatku EU prosječna cijena 40 lipa – kaže Ivković. Trgovci koji će ih ove godine otkupiti po cijeni nižoj i 1,50 kuna od lanjske hrvatske će jabuke tako većinom izvesti i na njima dobro zaraditi, a da se hladnjače ne bi vraćale prazne, najvjerojatnije će ih, kao i prethodnih godina, napuniti starim viškovima s EU tržišta, tvrdi Ivković.

Bitan samo profit

– Stara ili nova, njih se tiče samo profit – tvrdi Ivković i dodaje kako bi bilo razumljivo da kukaju samo oni koji su zalutali u poljoprivredu. No ni veliki broj agronoma i doktora znanosti danas ne može živjeti od poljoprivrede u kojoj su, osim otkupa, problem i trostruko skuplja zaštitna sredstva nego lani, gnojivo dvostruko skuplje... – nabraja Ivković.

Ista je priča, doznajemo, i s grožđem, za koje otkupljivači na kontinentu nude samo 2,50 kn/kg, jedino što se u neretvanskoj udruzi voćara Mandarina iz Opuzena nadaju istoj cijeni kao i lani, i bez državnih subvencija otkupljivačima od 80 lp/kg. Voćka, koja bi već krajem rujna mogla dobiti zaštitu izvornosti, izuzetno je cijenjena u Europi i šire pa od trgovaca, koji nemaju problema s njezinim plasmanom, i ove godine očekuju u prosjeku 3 kune za prvu klasu, a za prvu berbu i 4 do 4,50 kuna, kaže predsjednik udruge Miodrag Kiridžija.

– Još ništa nisu ponudili, ali se i dalje nadamo partnerskom donosu s otkupnim centrima na obostranu korist – naglašava Kiridžija.

>> Voćari se nadaju cijeni od 2,5 do 3 kune za kilogram jabuke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije