Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad stečaja

Propada Varaždin - u centru niču banke, na periferiji trgovački centri

'19.04.2012., Varazdin - Gradjani lijepo vrijeme iskoristili za uzivanje u kavi na terasi Trga Miljenka Stancca.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
21.05.2012.
u 07:30

Gotovo i nema dana kada neka tvrtka ne proglasi stečaj. U prošlih godinu dana ključ u bravu stavila je i poznata varaždinska tvrtka Mundus sa svojih devet sestrinskih tvrtki

Varaždin je nekad bio poznat po obrtnicima, a ne tako davno proglašavan je i najpoželjnijim gradom za život. Danas u gradskoj jezgri obrtnika gotovo i nema. Umjesto njih otvaraju se banke i prostori za otkup zlata. Situacija nije bolja ni na periferiji gdje umjesto proizvodnih hala niču trgovački centri. Gotovo i nema dana kada neka tvrtka ne proglasi stečaj. U prošlih godinu dana ključ u bravu stavila je i poznata varaždinska tvrtka Mundus sa svojih devet sestrinskih tvrtki, a bez posla ostalo je petstotinjak radnika.

Bili poznati izvan granica

To drvoprerađivačko poduzeće, koje je postojalo od 1892. i čiji su proizvodi od punog drva bili poznati izvan granica Hrvatske, danas u stečajnom postupku rasprodaje svoju imovinu kako bi podmirilo vjerovnike. U posebnim su problemima građevinske tvrtke. Zakmardy, koji je nekad zapošljavao stotinjak ljudi, spao je na dva zaposlenika, a u stečaj otišao je krajem travnja ove godine. Račun Zakmardyja 148 je dana u blokadi za nešto više od 28 milijuna kuna. Kratkoročne obveze tvrtke iznose 48 milijuna kuna, a dugoročne 3,2 milijuna. Zakmardy je sestrinska tvrtka varaždinskog Stanoinga, čiji se suvlasnik Eduard Brumen od veljače nalazi u pritvoru zbog više kaznenih djela. I Stanoing, koji je prije Brumenova pritvaranja upravljao s više od 480 zgrada u Varaždinu, kažu upućeni, ima uvjeta za stečaj, no još ga nitko nije tražio. U stečaj ili likvidaciju ovaj bi mjesec, pak, mogla Meteor grupa, tvrtka koja je u Varaždinskoj županiji na temelju javno-privatnog partnerstva sagradila ili obnovila 23 objekta. Tvrtka je u blokadi od prošlog prosinca, a obveze prema bankama, dobavljačima i leasingu otprilike su 32 milijuna kuna. U poduzeću još prije samo 4 godine bilo je 311 zaposlenih i 300 milijuna kuna prihoda.

– Utjecaj globalne recesije na Hrvatsku, a pogotovo na graditeljstvo, utjecalo je na to da smo mi treću godinu zaredom padali u prihodima, a troškovi su nam se povećavali. Padale su marže i cijene izvedenih radova, a rasle su kamate na kredite. Bilo bi možda bolje da smo bili konzervativniji, da se nismo razvijali. Da smo ostali s 10, 20 radnika, sada ne bismo bili u teškoćama. Međutim, išli smo logikom tržišta, razvijati djelatnosti, zapošljavati nove ljude i omogućiti budućnost tvrtke. Kad su nastupili problemi, osnovane su 4 nove tvrtke s ukupno stotinjak zaposlenih – kaže direktor Meteora Duško Paripović, dodajući da Meteor ima imovine da se mogu namiriti svi vjerovnici, no sve će ipak ovisiti o prodaji nekretnina.

NK Varaždin u dugovima

U problemima je i Agroludbreg, poljoprivredna tvrtka iz Malog Bukovca u vlasništvu obitelji grofova Drašković. Posluje od 1869. godine, no i ova tvrtka, koja slovi za jednog od najvećih otkupljivača pšenice, uskoro bi se mogla zatvoriti. Prema podacima Fine, tvrtka je u blokadi 1509 dana, a u posljednjih šest mjeseci broj dana neprekidne blokade je 183. Iznos blokade je 2,8 milijuna kuna. Na Trgovačkom sudu već je dvaput bio i zahtjev za otvaranje stečaja nad NK Varaždinom, čiji dug prema vjerovnicima premašuje 35 milijuna kuna, no oba je puta zahtjev povučen. Na rubu stečaja već je i varaždinski Validus, nekadašnji član Fima grupe Milana Horvata optuženog u aferi Spice. Stečaj te investicijske kompanije lani je tražila i tvrtka Integralni marketing i komunikacije, odnosno IM&C agencija, čija je vlasnica Ankica Mamić poznata PR stručnjakinja koja za Validus i nekadašnju Fima grupu bila zadužena za odnose s javnošću. Sudu su, međutim, poslali podnesak da povlače prijedlog. Tako je Validus opet u posljednji trenutak, vjerojatno u dogovoru i s ovim vjerovnikom, uspio izbjeći stečaj. Stečaj sada traži RH, a ročište je u ponedjeljak.

Ključne riječi

Komentara 86

AC
acer
17:39 21.05.2012.

garestin, nisam iz Varaždina ali mi je apsolutno jasno zašto su se te istine o Čačiću skrivale od ostatka javnosti u državi. Ne može se kod nas u državi uvesti red nikako, ...

ZE
.zeitgeist.
07:49 21.05.2012.

Kada se bitrije počnu zatvarati, a banke otvarati, znak je da treba bježat.

ČR
črnimaček
17:37 23.05.2012.

nek ni velimir makaj objasni zakaj je mundus propal?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije