Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE

Pronašli svemirsku 'topovsku kuglu': Planet koji ima gustoću veću od olova

Umjetnička ilustracija
ESO/L. Calçada
02.04.2023.
u 09:29

"To je jedan od najmasovnijih i najgušćih do sada poznatih divovskih planeta", piše tim astronoma

Astronomi su pronašli kozmičku topovsku kuglu. Oko zvijezde udaljene oko 730 svjetlosnih godina kruži egzoplanet veličine Jupitera. Astronomi su utvrdili da planet, nazvan TOI-4603b, ima masu od gotovo 13 Jupitera. To znači da ima gotovo tri puta veću gustoću od Zemlje. A znanstvenici su došli do izračuna da je masa tog planeta gušća i od olova, teškog metala gustoće 11,3 g/cm3. 

"To je jedan od najmasovnijih i najgušćih do sada poznatih divovskih planeta", piše tim astronoma predvođen Akanksha Khandelwalom iz Laboratorija za fizička istraživanja u Indiji, navodi Science Alert.

Teoretski, postoji ograničenje mase planeta. To je zbog toga što su, iznad određene kritične granice, temperatura i pritisak postavljeni na jezgru dovoljni da zapale nuklearnu fuziju, proces gnječenja atoma kako bi se stvorili teži elementi.

Za zvijezdu, minimalna masa pri kojoj ovaj proces počinje je oko 85 Jupitera. U tom trenutku, atomi vodika počinju se spajati u helij. Smatra se da je gornja granica mase planeta oko 10 do 13 Jupitera.

VIDEO Neobične činjenice o ljudskom tijelu: Kosa zna kad spavamo, a znoj zapravo nema miris!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije