Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18 ih je priznalo

Akcija Hipokrat: HZZO za mito prijavio još četiri farmaceuta

Dražen Dedi, Farmal
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/12
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma, Sonja Hoffman
13.11.2012.
u 15:18

Dedi se sumnjiči da se zajedno s dvojicom svojih direktora i financijskom direktoricom dogovorio da će novcem i darovima nagrađivati liječnike i ljekarnike koji propišu lijekove njegove farmaceutske tvrtke

U akciji Hipokrat USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 76 osoba i trgovačkog društva Farmal. Sumnjiči ih se za udruživanje radi primanja i davanja mita, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Pod istragom je i više od 300 liječnika opće prakse iz cijele zemlje, a oni se sumnjiče da su primali mito. Većina osumnjičenika koji su jučer ispitani priznala je korupciju i ispričali su detalje o tome kako se ona odvijala. Rekli su sve o tome kako se išlo na teren, nalazilo liječnike sklone “suradnji” te kako su se dogovarale provizije i drugi darovi za propisivanje Farmalovih lijekova.

Do utorka u podne zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela na mjesec dana pritvoreni su Dražen Dedi predsjednik uprave Farmala, Jasna Majhen, financijska direktorica, Siniša Vujaklija, direktor sektora jug, i Dragutin Ćaleta, direktor sektora sjever, te posrednici Ana Brestovečki, Elma Jurić, Ana Puž, Ante Skender i Sanjin Kapetanović. Još 18 osoba priznalo je kaznena djela i oni će biti pušteni na obranu sa slobode. Slična reakcija očekuje se i od onih koji još čekaju red za saslušanje, a procjena je da će od svih sumnjivaca u istražnom zatvoru ostati maksimalno njih devet. Neslužbeno doznajemo da su istražitelji našli dokumentaciju iz koje se vidi kome je i koliko mita plaćano. Osim glavnih osumnjičenika pod istragom je i 49 liječnika i ljekarnica. Dedi se sumnjiči da se s dvojicom direktora i financijskom direktoricom dogovorio da će novcem i darovima nagrađivati liječnike i ljekarnike koji propišu Farmalove lijekove.

Sve se događalo u vremenu od 2009. do 12. studenog 2012., a liječnici i ljekarnici dobivali su od pet do 10 posto vrijednosti lijekova koje su propisali.

Prijave HZZO-a

Da bi plan proveli u djelo, Dedi i ostali su, prema USKOK-u, angažirali 22 zaposlenika i stručna suradnika, koji su putovali Hrvatskom i po Dedijevim uputama liječnicima i ljekarnicima davali novac i bonove. Uz to se sumnja da je Farmal korumpiranim liječnicima i ljekarnicima plaćao i putovanja. Osim za Farmal, prijave da su Belupo, Jadran Galenski laboratorij, Medialab i Bauerfeind podmićivali liječnike i ljekarnike DORH-u je slao bivši direktor HZZO-a Tihomir Strizrep, i to u razdoblju od travnja do srpnja 2011. godine. DORH je od HZZO-a, tada, tražio dodatnu dokumentaciju, koja mu je i poslana, ali su u Zavod poslali odgovor da nisu nadležni za postupanje.

Na pitanje zašto nisu u povodu tih prijava otvorili ovakvu akciju u DORH-u su objasnili da su im iz HZZO-a poslali podneske koji ne govore o kaznenim djelima, nego o eventualnom kršenju Ugovora o etičkom oglašavanju lijekova zbog kojih je sam HZZO mogao i trebao pokrenuti prekršajne postupke. Ipak, u tim prijavama stoji da su farmaceutske kuće na koje je upozoravao HZZO liječnike i ljekarnike motivirale na kupnju ili propisivanje baš njihovih lijekova i proizvoda. Iz njih se jasno vidi da su, primjerice, ljekarnici za ostvaren promet iznad 150 tisuća kuna mogli dobiti seminar u Las Vegasu i Los Angelesu za dvije osobe ili trodnevni put u Barcelonu. Za manje iznose mogli su se dobiti Konzumovi ili dm-ovi bonovi, ali i kožne torbe, kišobrani, japanke...

– Dovoljno je da stari glukometar svom pacijentu zamijenite novim na doznaku HZZO-a – stoji na jednom od letaka uz napomenu da će poklon osobno uručiti suradnik.

Studije o lijeku

Kada je u pitanju novac, farmaceuti su liječnicima nudili od 50 do 100 kuna po pacijentu uključe li ih u “studije učinkovitosti” lijekova. Riječ je o obrascima u koje su liječnici trebali upisati imena pacijenata kojima su dali lijek farmaceutske tvrtke s kojom su “sklopili posao”. Na toj je listi obično bilo 30-ak imena pacijenata te površni da-ne odgovori o učinkovitosti lijeka, nuspojavama i slično.

Nakon što bi se lista popunila, slijedila je isplata bilo u novcu ili u bonovima. Kada bi završili “studiju” za jednu, obiteljski liječnici popunjavali su liste za drugu farmaceutsku tvrtku.

>>'Treba oduzeti licencu onima koji su bez veze propisivali lijekove'

>>Afera Hipokrat: Cijenjeni menadžer opterećen moći i taštinom

Komentara 37

AU
autoritet
14:14 14.11.2012.

A di je Pliva u prijavama? Ne smiju zbog židovskih vlasnika, iako i oni 100% rade isto kao i optužene tvrtke.

OB
-obrisani-
17:08 13.11.2012.

Glupo je uopće spominjati da je HZZO oštećen, pošto su čelnici i odgovorni za korupciju. I oni su nagrađivani i te kako dobro, što bi Dedi i ostali trebali kao prvo iznijeti. Umrežen je kriminal na svim relacijama, te se namjerno zataškavalo da lijekovi Farmala prednjače tj. da su visoko na lijestvici najpropisivanijih ljekova. Prije dosta godina Globus je objavio korumpirane liječnike, ali se nastavilo i nadalje po starom obićaju. Ti isti liječnici odlazili su na poklonjena putovanja, plaćene zamaskirane kongrese i sve ovo što se sada navodi, a što se u bolnicama gdje su zaposleni jako dobro znalo. Ravnatelji su uvijek ako nisu oni bili u tom čoporu nagrađivani na drugi način. To nije nepoznanica ministru zdravlja. Koliko toga dogovorno prešutiti će čelnici Farmala, terenski radnici, ljekarnici i svi oni visokopozicionirani u zdravstvu koji su direktno ili indirektno sudjelovali. Ovi vladajući nisu kao ni prethodnici bili djelotvorni u rješavanju bilo koje afere, a da ne govorim o brojnim u zdravstvu. To je začaran krug sastavljen od nečasnih grabežljivaca-.sirotinje.

DO
domagistar
22:33 13.11.2012.

Nije li afera Hipokrat započela smjenom ravnatelja HZZO-a dr.Bergmana ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije