Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kepler na djelu

Pronađeni planeti veličine Zemlje udaljeni 950 svjetlosnih godina

planeti kepler 20e i kepler 20f
NASA
21.12.2011.
u 09:37

Iako su stjenoviti kao i Zemlja, preblizu su zvijezdi oko koje se vrte pa su samim tim i prevrući za održavanje života

Znanstvenici su otkrili dva planeta veličine Zemlje u orbiti zvijezde izvan Sunčeva sustava. Ovaj pronalazak ohrabrujući je znak u daljnjem istraživanju mogućeg postojanja života u drugim dijelovima svemira.

Otkriće je pokazalo da planeti slični Zemlji postoje te da ih je moguće pronaći teleskopom Kepler, smatra Francois Fressin iz centra Harvard-Smithsonian za astrofiziku u Cambridgeu. Dva pronađena planeta najmanji su tako daleko otkriveni planeti u orbiti zvijezde slične našem Suncu, javlja AP.

Znanstvenici traže planete Zemljine veličine kao potencijalne domove izvanzemaljskog života. Jedan od otkrivenih planeta u promjeru je samo tri posto veći od Zemlje, dok je promjer drugoga oko devet desetina Zemljina promjera.

Iako su stjenoviti kao i Zemlja, preblizu su zvijezdi oko koje se vrte pa su samim time i prevrući za održavanje života kakav poznajemo. Prosječne temperature na planetima iznose između 425 i 760 Celzijevih stupnjeva.

Od kada je lansiran 2009. NASA-in lovac na planete, teleskop Kepler, pronašao je desetke planeta Zemljine veličine, ali sada su prvi put njegovi pronalasci potvrđeni. Planeti nazvani Kepler 20e i Kepler 20f dio su sustava pet planeta koji kruže oko zvijezde Kepler 20 koja je od Zemlje udaljena 950 svjetlosnih godina u smjeru konstelacije Lira.

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
17:32 24.12.2011.

Stara vijest već desetak dana ............. no, i bolja stara nego nikakva, pogotovo ovakva kad se radi o senzacijalnoj vijesti (znanstveno senzacijalno, a ne komercijalno) ..... . Ima jedna odlična znanstven-popularna stranica ........ \"Sol Station\" ....... prepuna intersantnih info o svemiru ........

UK
Ugo Kajvez
18:02 24.12.2011.

Međutim, mora se priznati velika je stvar također što se moglo i spaziti planete MANJE od zemlje! , ... to je zaista veliki uspjeh !! ................ Slijedeći korak je spaziti i odgonetnuti sastav atmosfere tih planeta, .. tad bi se moglo utvrditi dali postoji život na njima nalik na naš naravno, ukoliko je ustanovi metan u atmosferama .... (metan je biološki nus proizvod flore i faune) .. . Postoji i projekt (koji je sada stavljen ad akta) koji se zove \"Planet Imager\" .......... trebao je biti toliko snažan da bi mogao slikati kontinente i obake na ovakvim planetama !! ........

DU
Deleted user
17:00 26.12.2011.

Znači i bečari u zvjezdanim stazama bi morali putovat bar 9-10 godina do tamo u vorpu 10!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije