Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vučedol

Pronađena ista keramička čašica kao na iskopinama Troje

'SLAVONIJA 28.09.2012. VUKOVAR -  arheoloska istrazivanja na Vucedolu  Branimir Bradaric/Vecernji list'
'Branimir Bradaric/Vecernji list'
28.09.2012.
u 19:29

U Vučedolu su i ove godine pronađeni brojni nalazi koji potvrđuju visoku razinu civilizacije 2500 godina prije Krista

I ovogodišnja arheološka istraživanja dokazala su da je Vučedol oko 2500. godine prije Krista bio jedan od centara svijeta s najvišom razinom civilizacije. Prema riječima Aleksandra Durmana, arheologa koji godinama vodi iskapanja u Vučedolu, i ove godine pronađeni su brojni nalazi koji će biti proslijeđeni u Zagreb na daljnje analize.

– Jedan od najzanimljivijih nalaza je lepezasta metalna sjekira i keramička čašica za ispijanje pića. Iste takve posudice pronađene su i pri iskapanjima u Troji. Takve čašice mogle su ili doći iz Troje u Vučedol ili u suprotnom smjeru.

Riječ je o nalazima nastalima između 2600. i 2500. godine prije Krista, odnosno u vrijeme kada je u Egiptu počela gradnja piramida – objašnjava Durman, koji smatra da je Vučedol izvorište europske civilizacije, da su Vučedolci bitno utjecali na nastanak antičke Grčke i da su prvi na svijetu izrađivali broncu.

Pronađena čašica visoka je 12 do 13 centimetara i izgleda kao cilindar.

Na dnu je promjera tri centimetra, a na vrhu, gdje ima dvije rupice, što je bilo uobičajeno za to vrijeme, promjer joj je dva centimetra. Durman smatra da su pronađene keramičke čašice najvjerojatnije korištene za nekakvo kolektivno ispijanje u posebnim prigodama.

– Vučedol i dalje krije iznimno važne arheološke nalaze te u budućnosti očekujemo još mnogo otkrića koja će nam reći više o životu nekadašnjih Vučedolaca. Do nekih novih nalaza, kao najznačajniji nalazi iz Vučedola i dalje ostaju vučedolska golubica i vučedolska čizmica koji su postali pravi simboli Vukovara prepoznatljivi u cijelome svijetu – istaknuo je Durman.

>> U Bukovlju pronađeni temelji crkve u kojoj su stolovali templari

 

Komentara 2

DR
drugTitoforever
19:47 28.09.2012.

Puno bi bilo lakse da ste je uslikali. Ovako nisam siguran da pisete istinu.

Avatar lola lola
lola lola
06:20 30.09.2012.

Ma da je Kerum posjetio nalaziste bilo bi 50 novinara, ovako cemo fotografiju docekati na sveto Nigdarjevo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije