Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRAČKA IZ 1894.

Pronađen prvi masovno proizvedeni Djed Mraz

prvi Djed Mraz
Foto: bluesanta.us
1/2
06.12.2009.
u 20:45

Ili je to bio Sveti Nikola? Igračka nađena u ruševinama američke tvornice u Ohiu proizvedena je oko 1894. i ima plavu halju, a ne crveno-bijeli kostim kreiran 1931.

U ruševinama tvornice The American Marble & Toy Manufacturing Company u Akronu, koja je prva masovno proizvodila špekule i druge jeftine igračke sve dok nije izgorjela u požaru 1904., nađena je figurica Djeda Mraza. Ta prva masovno proizvedena plastična igračka u obliku Djeda Mraza datira iz 1894., koštala je jedan peni (cent), a visoka je 7 centimetara.

- To je "wishing Santa", kojeg su djeca stiskala u ruci žmireći i zamišljajući ono što bi najviše voljela dobiti za Božić – objašnjava Michael Cohill, ravnatelj muzeja American Toy Marble Museum koji se nalazi blizu mjesta gdje je bila tvornica u kojoj je prvi put "štancan" Djed Mraz..

Taj povijesni nalaz nazvan je "Blue Santa", "Plavi Djed", jer je odjeven u plavu halju. Danas sveprisutnog Djeda Mraza u crvenoj odjeći s bijelim rubom smislio je 1931. ilustrator Haddon Sundblom iz reklamnog odjela Coca-Cole, i iz reklama tog gaziranog pića on se proširio i istisnuo sve druge slike bradatog darivatelja. No, počela je proizvodnja i replike "plavog Djeda", po originalnim metodama Samuela Dykea.

Samuel C. Dyke, osnivač The American Marble & Toy Manufacturing Company, smislio je načine masovne proizvodnje igračaka, prvi preplavio tržište jeftinim igračkama – što je omogućilo da igračke imaju sva djeca, a ne samo bogata - i do 1888. postao milijunaš. (Njegovim stopama poveli su se i konkurenti, pa je i danas Akron u Ohiu važan centar proizvodnje igračaka.)

Ključne riječi

Komentara 1

JA
jankoprekobrda
22:13 06.12.2009.

Ja imam jednog dijeda mraza, istina celav je i tamna kovrdjava brada mu je nisko ispod vrata, dao bih ga dobre nejzne zenske ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije