Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez ljudskosti

Prolaznici samo gledali muškarca ozlijeđenog u prometnoj nesreći

zrinjevac
Žarko Popov, čitatelj
11.05.2010.
u 19:30

Vozači tek uzgred bacaju pogled i “forsiraju” prema istoku. Baš kao i prolaznici, koji u vrevi gradskog mravinjaka znatiželjno pogledavaju mjesto nesreće i nastavljaju svojim putem.

Mjesto radnje: Strossmayerov trg, središte Zagreba. Vrijeme radnje: u utorak usred bijela dana, tek je prošlo podne. Na srednjem prometnom traku zelenog vala, posred kolnika, sjedi muškarac srednje životne dobi, hvatajući zrak, šokiran. Prolaze deseci automobila ne zaustavljajući se.

Vozači tek uzgred bacaju pogled i “forsiraju” prema istoku. Baš kao i prolaznici, koji u vrevi gradskog mravinjaka znatiželjno pogledavaju mjesto nesreće i nastavljaju svojim putem. Nitko, ama baš nitko od njih ne odlučuje prići čovjeku stradalom u prometnoj nesreći.

Svakidašnja pojava


Nema sumnje da bi cijeli mučni prizor poslužio tek kao “zgodna crtica” očevicima koju bi podijelili s ukućanima na povratku kući da nesreći nije svjedočio i naš čitatelj Žarko Popov koji je sa svog prozora, preko puta Strossmayerova trga, fotografirao prometnu nesreću u kojoj je automobil naletio na pješaka, kako se poslije pokazalo, te ga lakše ozlijedio.

Zahvaljujući njemu doznali smo da je, policijskim rječnikom, na muškarca koji je prelazio na neoznačenom dijelu ceste naletjelo vozilo, crni smart, odbacivši ga nekoliko metara unatrag. Silina udarca bila je tolika da je naš čitatelj dobro čuo udarac, premda živi 50-ak metara dalje.

Vidjevši kako unesrećeni u stanju šoka sjedi nasred ulice, odlučio je dokumentirati događaj.

A iz fotografija koje nam je ustupio vidljivo je kako o tuđoj nesreći nitko nije previše mario. Na žalost, tek se brzoj intervenciji policije i Hitne pomoći može zahvaliti što se i unesrećeni, kasnije istoga dana, vratio kući natučen i potresen, ali živ. I, vrlo vjerojatno, suočen s pitanjem kamo ide ovaj svijet.

Kriva pretpostavka

Zagrebačku psihologinju Mirjanu Krizmanić ovaj slučaj ni najmanje nije iznenadio. Naprotiv, objasnila je kako je fenomen pasivnog promatrača svakidašnja pojava, ne samo kod nas nego svuda u svijetu. Profesorica Krizmanić fenomen je objasnila ovako:

– Kada je jedan čovjek u nevolji, prolaznici dijele odgovornost. No, čini se da su svi smatrali da će netko drugi moći bolje pomoći – rekla je. No, pretpostavka da će netko drugi preuzeti odgovornost u svoje ruke i pružiti pomoć unesrećenoj osobi pogrešna je. I to valja dobro upamtiti. Već sutra na mjestu unesrećenog muškarca mogao bi biti netko od prolaznika koji su jučer pali na ispitu iz ljudskosti.

Komentara 103

OB
-obrisani-
18:28 12.05.2010.

neni je napisao/la: a gledanje kaj je to tamo /******************************/ Tocno neni, gledanje je voajerizam!

NE
NenadK
19:43 11.05.2010.

Ima tu još jedan element koji ne treba zaboraviti. Prolaznici se ne osjećaju dovoljno stručnima za pomoć ozlijeđenom sugrađaninu. Uvijek postoji mogućnost da nešto krivo napraviš i onda te dotični tuži za nanešenu štetu. A takvima nas je društvo napravilo, društvo u kojem je novac božanstvo.

DO
doktorica
07:40 12.05.2010.

Nitko ne želi preuzeti odgovornost,od vrha vlasti do običnog građana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije