Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Internet

Wikimedijini projekti uskoro će imati više od milijardu priloga

Wikimedia counter
screenshot MAK
13.04.2010.
u 15:22

Napredovanje broja priloga može se provjeriti u stvarnom vremenu na adresi http://ow.ly/1x7xO kao i je li prognoza Jimmyja Walesa bila točna.

Wikipedija na engleskom jeziku već je prikupila 3,25 milijuna članaka. Dakako, ondje ih je najviše među enciklopedijama dostupnima na 262 svjetska jezika i dijalekta.

Među njima su čak 24 enciklopedije s više od sto tisuća priloga, pri čemu su u nekim svjetskim jezicima premašene sve mjere enciklopedijskih jedinica (njemački 1,05 milijuna, francuski 936 tisuća, španjolski 587 tisuća, portugalski 560 tisuća, ruski 524 tisuće... hrvatski gotovo 80 tisuća).

Wikipediju kao zbirku znanja poslužuje zajednička zbirka dijeljenih medijskih priloga: fotografija, videa, tonskih zapisa. Dovoljno da, npr. u Wikimediji postoji jedna vrlo kvalitetna fotografija Nikole Tesle... i njome se služe svi. Zbog toga postoji usluga Wikimedia koja obuhvaća sve nacionalne enciklopedije, multimedijske sadržaje, rječnike, besplatne izvorne knjige i dokumente ili besplatne autorske tekstove, pa i portal s novostima Wikinews.

Osnivač Wikipedije Jimmy Wales na Twitteru je objavio da se otprilike 17. travnja može očekivati milijarditi prilog uređivanju svih wiki-izdanja. To se odnosi i na postavljanje novih priloga, stavljanje novih medijskih sadržaja, uredničke i jezičke intervencije.

Uostalom, svatko to napredovanje u stvarnom vremenu može provjeriti osobno na adresi http://ow.ly/1x7xO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije