Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljiva ideja

Projekt koji spašava okoliš i lokalnu ekonomiju: Geolog pretvara otpadne gume u održive resurse

Foto: BILAWAL ARBAB/EPA
18.07.2023.
u 14:19

Madjan Heles skuplja otpadne automobilske gume i reciklira ih u materijale koji se koriste kao osnovni sloj za umjetnu travu na sportskim terenima kao i u poljoprivredi u siromašnom Pojasu Gaze.

Ovaj 27-godišnji muškarac, koji ima diplomu studija geologije iz područja okoliša i vodnih resursa, živi nedaleko od odlagališta otpada gdje se gomilaju automobili prije nego što budu sabijeni, usitnjeni i pripremljeni za izvoz - mjesto koje ga je inspiriralo za njegov projekt.

Gume skuplja gdje god ih nađe, uključujući i one bačene na ulice, koje su ponekad zapaljene u prosvjedima.

Heles zatim koristi stroj za usitnjavanje kako bi ih pretvorio u gumeni granulat koji se ponekad koristi u građevinskim projektima, u poljoprivredi za izradu umjetnog tla i također za umjetnu travu. Također mogu dobiti novi život u gumama za dječje igračke i bicikle.

POVEZANI ČLANCI: 

"Moj projekt čuva okoliš i pomaže smanjiti rizike za okoliš", rekao je Heles, koji se nada da će proširiti svoje poslovanje i da više neće raditi sam. U gradu Gazi, Ubajda Nasar iz sportskog kluba, gdje su tereni napravljeni od umjetne trave, rekao je da je za svaki potrebno 50 do 60 kilograma gumenog granulata godišnje.

"U prošlosti smo uvozili gumeni granulat po visokim cijenama, danas je dostupan u Gazi. Podržavamo lokalne proizvode", rekao je Nasar.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

>>VIDEO Novi podzemni spremici u Zagrebu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije