Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burza rada

Programi i javni radovi uključuju 35 tisuća nezaposlenih s burze

'15.09.2010., Koprivnica - Nezaposleni Koprivnicanci, kojima je gradska uprava javnim radovima osigurala radna mjesta tijekom ljeta, danas su imali posljednji radni dan. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
15.02.2012.
u 07:00

Plan zapošljavanja već je donesen, u njemu su i staž za pripravnike u zdravstvu te stručni ispit na trošak države...

Dramatičan rast broja nezaposlenih na 335 tisuća nije mogao proći bez povećanja izdataka za tu skupinu građana. Za brojne mjere aktivne politike izdvaja se 345 milijuna kuna, što je 60-ak milijuna kuna više nego prošle godine, koja je za Zavod za zapošljavanje bila dobra godina jer im je tijekom kampanje prethodna vlada tri puta povećavala budžet.

Ove će se godine nastaviti slične mjere zapošljavanja kao i prošle, opisane u Nacionalnom planu za 2011. i 2012., koji je usuglašen s Bruxellesom. Očekuje se da će država u 2012. uključiti oko 35 tisuća nezaposlenih u dodatne mjere i poticaje. Putem javnih radova moglo bi se na dva do šest mjeseci zaposliti desetak tisuća nezaposlenih, približno 5 tisuća mladih ljudi u sustavu zdravstva i javne uprave odradit će staž i stručni ispit na teret države. Poseban će se naglasak staviti na zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, ali i starijih od 50 godina koji teško nalaze posao, te invalide kojima će se sufinancirati dio plaće.

Primjena mjera počet će odmah nakon donošenja proračuna. Kad je riječ o javnim radovima, koje ministar rada često spominje, oni su lani bili zastupljeni u Dalmatinskoj zagori, Slavoniji, Lici i Banovini, u dogovoru s lokalnim vlastima. Za posao na javnim radovima isplaćivao se minimalac od 2190 kuna. Neovisno o tim mjerama, za sve radnike koji prvi put zasnivaju radni odnos porezna uprava ne naplaćuje zdravstveni te doprinose za zaštitu na radu i zapošljavanje.

Komentara 22

Avatar dariodario551
dariodario551
07:32 15.02.2012.

Ovu fotku, smo podvaljivali građanima za vreme HDZa

Avatar dariodario551
dariodario551
07:35 15.02.2012.

Javni radovi ! Nažalost , moram saopćiti da ovi starćeki kaj su farbali ove klupice 2010g, \" još uvjek \" nisu isplaćeni za svoj rad ! Raditi možete,ali za novce ne pitajte

ČR
črnivrh
11:43 15.02.2012.

larala : 1) Taj čovjek oduzima kruh nekome tko ima firmu i zapošljava ljude za koje plaća doprinose i porez državi. Kad sam ga pitao zašto ne otvori firmu, rekao mi je da mu je dobro i ovako : ne plaća nikome ništa, dobro živi, nema obaveza prema nikome. Zdravstveno mu plaćamo mi, a kaže da ga boli briga za penziju, da će si je osigurati sam. Točke 2 i 3 bolje da ne komentiram. Moje je mišljenje da je najgore sjediti doma i kukati. Nerad je najgore rješenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije