Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubomir Jurković

"Proglasili me nacistom, a sad mi nude samo 17.400 kn odštete"

\'23.11.2010.,Karlovac - Fotografija Ljubomira Jurkovica-Dede iz filma Zivi i mrtvi objavljena na naslovnici The Independenta kao ilustracija za ubojicu Zidova. Jurkovic je inace poznat po tetovazama
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
15.12.2010.
u 07:45

Odvjetnik Rožman potvrdio je da su u tijeku intenzivni razgovori s The Independentom i odvjetnicima u Londonu

"Sretni smo što imamo priliku raščistiti slučaj i ispričati se gospodinu Jurkoviću zbog pogreške koja nam se potkrala" – dio je pisma koje je Ljubomiru Jurkoviću Dedi uputio Simon Keinor, urednik uglednog britanskog The Independenta.

Priznaju da su Jurkovićevu fotografiju objavili na naslovnoj stranici uz potpis koji govori da je riječ o nacistu Samuelu Kunzu, odgovornom za smrt 430.000 Židova, no i da to nisu učinili s namjerom.

Odvjetnici navalili na Dedu

Podsjećaju kako se ista fotografija našla i na nekim internetskim portalima. Iako u The Independentu ne shvaćaju kako je ova objava Jurkoviću mogla prouzročiti bol i štetu s obzirom na to da je rođen poslije rata, spremni su na objavu isprike na naslovnici.

– Odvjetnik mi je rekao da je stigao odgovor iz The Independenta te da su spremni na objavu isprike, a nude i odštetu. Ipak, iznos nikako nije primjeren, pa smo već kontaktirali s jednom odvjetničkom kućom u Londonu s kojom ćemo dogovoriti sve daljnje korake – rekao je Jurković.

Doznajemo da od objave slučaja Jurković i njegovi doživljavaju pravu najezdu odvjetnika koji su bili spremni zastupati ga u tužbi protiv britanskih novina.

I Oprah čeka rasplet

– Točno je da su nam se mnogi javljali, a s nekima smo i mi razgovarali. Mogu reći da je za ovaj slučaj bilo zainteresirano deset ponajboljih hrvatskih odvjetnika. Ipak, na kraju sam se odlučio za našu karlovačku kuću Rožman i Oredić te će me oni odsad zastupati – rekao je Jurković.

Odvjetnik Stanislav Rožman potvrdio nam je to i rekao da su u tijeku intenzivni razgovori i s The Independentom i odvjetničkim uredima u Londonu.

– Pogreška britanskih novina je očita, u pismu koje smo primili oni to i priznaju te najavljuju ispriku i nude financijsku zadovoljštinu. No ponudili su 2000 funti, što je bijedno. U našem odgovoru izrazili smo zadovoljstvo što su priznali pogrešku i ponudili ispriku, no i zatražili da znatno korigiraju iznos odštete. Obavijestili smo ih i da smo stupili u kontakt s tamošnjim odvjetnicima te da smo spremni na sudski postupak ako razgovorima ne uspijemo pronaći zajednički jezik. Odgovor očekujem za nekoliko dana – objasnio je Rožman sadašnju situaciju u slučaju The Independent.

Jurković je potvrdio da i dalje postoje kontakti s producentskim timom Oprah Winfrey. Neslužbeno doznajemo da i oni čekaju rasplet situacije i podatak hoće li cijeli slučaj završiti na nekom od engleskih sudova.

Komentara 26

OB
-obrisani-
10:01 15.12.2010.

najveći holokaust se dogodio u Americi nad domorodcima. I tko je za to odgovarao? Nitko. A židovi su ubijali sami sebe da mogu poslije nešto zaraditi. Yeha Noha

JA
jalnus
11:45 15.12.2010.

E pa da su ti rekli da si ustasa tu u Hrvatskoj, to bi si upisao u pozitivu i trazio put karijere. Kad ti kazu stranci,hoces lovu. Pa gdje ti je nacionalni ponos?

MA
margot
08:38 15.12.2010.

Tako je Deda, dobro ih oderi :) Doduše nije da to sve skupa ima ikakve veze s tobom - zapravo, da sam nisi izašao u novine s tom pričom, nitko ne bi ni znao - ali ovo ti je prilika jednom u životu da se nešto zaradi. Sjekira u med, zlatna koka i sl. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije