Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon teksta u Večernjaku

Profil Klett promijenit će sporni dio o BiH u udžbeniku iz prirode

Prvi dan škole u Krapini
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
27.01.2023.
u 07:04

Budući da je udžbenik nastojao obuhvatiti i upoznati učenike s različitim narodima, a istovremeno obuhvatiti i više puta uvježbati pisanje naziva stanovnika i stanovnica utemeljeno na kurikulumu za hrvatski jezik, u ovoj je jedinici namjera bila pridodati jezični sadržaj, a u sljedećoj nastavnoj jedinici naglasak je na upoznavanju učenika s različitim nacionalnostima – poručili su iz izdavačke kuće Profil Klett.

Nakon što je Večernji list nedavno objavio da učenici IV. razreda hrvatskih osnovnih škola koji na satu prirode i društva koriste udžbenik "Nina i Tino" u izdanju Profil Kletta uče da u Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci i Bošnjakinje, ne i Hrvati i Srbi, a Ministarstvo obrazovanja zatražilo očitovanje izdavača, iz izdavačke kuće poručili su da će sporni dio u udžbeniku ispraviti. Štoviše, promjene su već napravili, ali one će, kako ističu u svojem odgovoru, biti vidljive u idućem tisku udžbenika.

– Važno je znati da se pri uređivanju sadržaja za učenike četvrtog razreda uvijek pojednostavljuje sadržaj sukladno uzrastu učenika. Kurikulum ističe potrebu navođenja susjednih zemalja. U navedenom zadatku ključno je pronaći prirodne granice sa susjednim državama. Stanovnici i stanovnice navedeni su isključivo kao korelacija s ishodima iz hrvatskog jezika u kojima učenici izvode nazive stanovnika iz naziva država. Učenici će tek u kasnijim razredima učiti o različitim narodima te o konstitutivnoj važnosti naroda za svaku državu. U četvrtom razredu kurikulum ne predviđa da učenici razumiju pojam naroda i nacije drugih država u kontekstu suvereniteta i konstitutivnosti pa o njima uče isključivo u kontekstu vlastite države. Budući da je udžbenik nastojao obuhvatiti i upoznati učenike s različitim narodima, a istovremeno obuhvatiti i više puta uvježbati pisanje naziva stanovnika i stanovnica utemeljeno na kurikulumu za hrvatski jezik, u ovoj je jedinici namjera bila pridodati jezični sadržaj, a u sljedećoj nastavnoj jedinici naglasak je na upoznavanju učenika s različitim nacionalnostima – poručili su iz izdavačke kuće Profil Klett.

VIDEO: Tomašević s radnicima Čistoće skupljao otpad: Automobili mu trubili, a građani ga ispitivali

Komentara 3

JA
Jania
09:10 27.01.2023.

Umjesto da se pospu pepelom, iz izdavačke kuće daju diletantska opravdanja. A što kaže "stručno" povjerenstvo koje im recenzira udžbenike? Obajvite imena i gdje su stekli ili kupili diplome.

HE
Herceg56
07:22 27.01.2023.

Ta država se zove BiH,a ne Bosna! Pa prema tome (po toj vašoj logici) tu bi trebali živjeti Bosanci i Hercegovci i tako se zvati

DU
Deleted user
07:14 27.01.2023.

muslimani neka sebe nazivaju kako im drago

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije