Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezične promjene

Profesorica "proteštira" jer smo izgubili šport, a dobili zdravlje

Profesorica Sanda Ham
Marko Mrkonjić/PIXSELL
02.01.2012.
u 17:10

"Godinu ću započeti ne pišući S, nego Š, u znak protešta, a najviše jer Vešna Pušić želi povući tužbu za genocid protiv Šrbije", kaže prof. dr. sc. Sanda Ham

Zgrožena promjenama naziva dvaju ministarstva, poznata jezikoslovka i osječka sveučilišna profesorica Sanda Ham odlučila je u novu godinu ući “proteštirajući”. Naime, na svojem je profilu na Facebooku napisala: “Godinu ću započeti ne pišući S, nego pišući Š, u znak protešta što še Miništarštvo ne zove Miništarštvo športa, nego Sporta.

Proteštiram i jer še Miništarštvo zdravštva zove Miništarštvo zdravlja. A najviše jer Vešna Pušić želi povući tužbu za genocid protiv Šrbije. Pridružite mi še barem ovaj dan”. Njezina akcija odmah je postala hitom na najpoznatijoj društvenoj mreži.

– Moja je objava na Faceu, naravno, šala. Svoj privatni profil na Faceu doista smatram prostorom svoje potpune slobode i slobodno izražavam svoje mišljenje i to onako kako želim – ovaj put šalom o upotrebi slova š umjesto s. Ipak, na tu su me šalu potaknuli ozbiljni događaji – promjene u nazivima ministarstava nisu šaljive – objašnjava profesorica.

O jezikoslovnoj se neopravdanosti tih promjena, dodaje, može govoriti vrlo stručno, ali tada se dopre do manjega kruga osoba. Kako je objasnila, šport je književni oblik riječi, a sport razgovorni. Promjenom naziva Ministarstva zdravstva u Ministarstvo zdravlja, što apsolutno nije u duhu hrvatskog jezika, dobili smo instituciju istog naziva kao u Srbiji i BiH.

– Ovako sam šalom upozorila mnoge koji nisu uopće uočili da smo dobili ministra zdravlja i da smo izgubili šport. Što se tiče ponavljanih izjava Vesne Pusić o povlačenju tužbe, mnogo nas je rat osjetilo na svojoj koži, a ne na koži svojih udobnih naslonjača iz kojih smo na televiziji gledali ratna zbivanja i smatram da tužbu ne treba povući. Neka o tom odluči sud kojemu je tužba predana, pravosuđe neka radi svoj posao. Ako je tužba neutemeljena, bit će odbačena, ako je utemeljena, hrvatski će stradalnici dobiti barem nekakvu zadovoljštinu – zaključuje Sanda Ham.

Komentara 143

UK
Ugo Kajvez
00:32 07.01.2012.

A kako to da ne \"PROTESTIRA\" (mogla bi PROSVJEDOVATI!!) da se koristi hrvatska riječ \"TIJELOVJEŽBA\" ?? ..............

Avatar tkozna
tkozna
19:46 02.01.2012.

Profesorice izvrsno,bravo. Izvanredna ideja kako nenasiljem ići na samovolju vlasti. Mislim da si je Ministrica uzela previše za pravo povlačenjem tužbe za genocid. Ja sam da se kazne svi do jednog zločinca pa i država kao organizator. Pa ćemo u zdravstvo imati više povjerenja a športski će mo biti jači! Bio bih Vam zahvlan da nastavite sa ovakvim akcijama i glede povlačenja spomenute tužbe. Vidimo se face-u

BR
brgr
18:03 02.01.2012.

Njemacki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije