Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porast nasilja

Profesore napadaju, blate ih na internetu, prijete im

razred
Boris Ščitar/Pixsell
19.06.2013.
u 10:55

Nastavnici su sve izloženiji maltretiranju. Ogorčeni su i tvrde da se nemaju kome požaliti jer ih nadležni ne štite.

Vijest da je bijesni roditelj pretukao nastavnicu svoje kćeri i ravnatelja škole "Petar Kružić " u Klisu tog dana zgrozila je javnost. Zgrožena je bila i profesorica jedne zagrebačke srednje škole kad je u raspravama na internetu o svom "liku i djelu" pročitala da je "kurva, glupa debela krava i baba koja ništa ne razumije". Ništa manje šokirana nije bila ni njezina kolegica koju su optužili da je ošamarila svog učenika. Sve su to situacije koje se događaju zaposlenima u osnovnim i srednjim školama u čitavoj Hrvatskoj.

Stalna opasnost

– Svake godine pred kraj školske godine roditelji dolaze u školu, traže bolje ocjene, ucjenjuju, prijete, no ove godine bijesni roditelj fizički je napao nastavnicu – prepričava ravnatelj kliške škole Neven Tešija, koji je, pokušavajući pomoći kolegici, i sam zaradio batine. No više od njih zaboljela ga je šutnja njegovih kolega.

– Taj dan struka se trebala solidarizirati i obustaviti rad na petnaest minuta u svim školama i svim razredima. Bio bi to naš protest protiv svih pritisaka i maltretiranja kojima smo izloženi. Jedan dio kolega me podržao, drugi su nezainteresirani i ne razmišljaju da se nešto slično već sutra može dogoditi njima – pomalo ogorčeno kaže Tešija. Antea Rukavina, nastavnica u osnovnoj školi, drži da bi postroženje sankcija moglo prevenirati količinu nasrtaja na nastavnike.

– Roditelj me lažno optužio da sam mu na satu ošamarila dijete. Mene nitko ništa nije pitao, ponijeli su se prema meni kao da je istina, a bila je čista izmišljotina – kaže Antea koja je nakon toga promijenila školu.

– Nastavnike tjelesnog učenice u šestom ili sedmom razredu znaju optužiti za pipkanje. Pa u izvođenju nastave nastavnik tjelesnog mora pomoći učenicima da izvedu neku vježbu. Kako će napraviti to a da ih ne dodirne. Ako se iz nekog razloga tog nastavnika ima na meti, najjednostavnije je optužiti ga za pipkanje – prepričava Antea.

Treća naša sugovornica željela je ostati anonimna, a iako sama još, kako ironično kaže, nije došla na red, ogorčena je zbog ocjenjivanja i blaćenja svojih kolega na jednom portalu.

Novi načini agresije

– Tamo svi pišu što im padne na pamet, nazivaju profesore pogrdnim riječima, govore da su kurve, debele krave, glupe, nesposobne, da ne znaju ništa. Trenutačno ispitujemo možemo li pravnim putem riješiti problem i sankcionirati vlasnika portala. Ogorčena sam jer je očito da u ovoj zemlji nastavnicima i profesorima svatko može raditi što hoće. U sređenim zemljama profesori imaju dignitet, a kod nas? – pita se profesorica. Svi naši sugovornici žalosni su što nemaju podršku resornog ministarstva i ministra te dodaju da unatoč svemu i dalje jednako vole svoj posao.

>>Klis: Roditelj pred učenicima istukao profesoricu i ravnatelja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije