Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveučilišna sapunica

Prof. Željko Domazet: Prof. Ivan Pavić nema pravo na treći mandat

pavić
PIXSELL
07.10.2011.
u 14:00

Upravni sud kaže da Pavić nema pravo na treći mandat, no novi zakon nije stupio na snagu, potvrdio je ministar Fuchs

Očekivao sam da će prof. dr. Ivan Pavić temeljem minimuma moralnog obzira i profesionalne odgovornosti podnijeti ostavku na dužnost rektora odmah nakon zaprimanja presude Upravnog suda jer je svatko u Hrvatskoj, pa tako i on, dužan poštovati pravomoćnu sudsku odluku i njoj se pokoriti. Kako se to nije dogodilo, Senat bez odgode mora donijeti odluku o poništenju odluke o izboru rektora, kazao je na tiskovnoj konferenciji prof. dr. Željko Domazet koji je lani bio jedan od kandidata za rektora splitskog Sveučilišta.

Prof.dr. Željko Domazet, koji je jedno vrijeme obnašao dužnost prorektora dok je prof. Ivan Pavić bio rektor (u Pavićevu drugom mandatu), tvrdi da Pavić nezakonito odrađuje treći rektorski mandat. Poglavito, ističe, nakon presude Upravnog suda.

Domazet smatra da ustrajavanjem na dužnosti rektora Pavić ulazi u područje moguće kaznene odgovornosti, jer pitanje je, kaže, smije li potpisivati i platne liste.

– Silno bih volio da netko tko je zadužen za poštovanje zakona i provođenje pravosudnih odluka reagira i o tome skrbi – naglašava Domazet poručujući da se od članova akademske zajednice očekuje barem da poštuju zakone.

Domazet dodaje da je dobio moralnu satisfakciju, jer je odluka Upravnog suda potvrdila da je bio u pravu kad se žalio što je Pavić dobio treći mandat. Ako se "slučaj" bude brzo riješio, možda će se opet kandidirati za rektora, a ako ne, "proći će ga volja".

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, koji danas boravi u Splitu, na upit hoće li njegovo ministarstvo išta poduzeti glede rektora Ivana Pavića, rekao je da Upravni sud kaže da Pavić nema pravo na treći mandat rektora, a novi zakon nije stupio na snagu. Senat splitskog Sveučilišta, dodao je ministar, daje pravno tumačenje sukladno postojećim zakonima. Da je zakon stupio na snagu, sve bi bilo drugačije.

Komentara 1

NE
neverane
16:45 07.10.2011.

Pa kakva je to pravna država u kojoj se odluke Upavnog suda ne drže niti oni koji bi se istih prvi trebali držat.a ukoliko je Upravni sud u krivu,pod hitno ga treba raspustit,a odgovornim sucima ovrhom oduzet plaće za cijelo razdoblje mandata i katapultirat na burzu rada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije