Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manifestacije

Pročitajte kako će se ulazak u EU slaviti u hrvatskim gradovima

zastave,hrvatska zastava,europska zastava
Tomislav Miletić/PIXSELL
28.06.2013.
u 17:00

Varaždin će simbolično utrčati u EU, a slavlju se priključuje i policija, Brođani će u Europu ući uz Handela, folklor i vatromet

Brođani u Europu uz Handela, folklor i vatromet

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Brođani će proslaviti uz Georga Friedricha Handela, ples, folklor i vatromet. Svečani program održat će se u nedjelju, 30. lipnja od 18 sati, kada će brodski KUD-ovi s građanima plesati milenijsko šetano kolo. Očekuje se pedesetak svirača i tristotinjak plesača. Za ljubitelje klasične glazbe tenor Krešimir Špicer te orguljaš i čembalist Mario Penzar izvest će koncert "S Handelom u Europu", a Dječje kazalište izvest će predstavu "Začarani violinist". Točno u ponoć uslijedit će podizanje zastava Europske unije i Hrvatske te veliki vatromet.

– Uspjeli smo pronaći toliko entuzijazma i dobre volje da organiziramo jedan velik i zaista bogat program. Ponosan sam što sam naišao na punu potporu i veliko razumijevanje svih izvođača i sudionika – kaže Hrvoje Špicer, ravnatelj KKD I. B. Mažuranić.

Brođani su posvetili veliku pozornost obilježavanju programa i zato što će njihov grad 1. srpnja postati najveći pogranični grad u Europskoj uniji. Stoga će na središnjem gradskom trgu Korzu tom prilikom prvi put biti postavljene dvije pozornice. Organizatori su pozvali sve svoje sugrađane da dođu kako bi se svi zajedno proveselili i napravili nešto novo i lijepo.

– Želimo pokazati Europi da se imamo čime podičiti. To su naša bogata i lijepa slavonska narodna nošnja, prekrasna folklorna glazba te naši unikatni i dobrim dijelom zaštićeni plesovi – istaknuo je Špicer. 

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju prigodnim će programom obilježiti Grad Sisak i Grad Kutina

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju prigodnim će programom obilježiti Grad Sisak i Grad Kutina. U Sisku će se svečanost održati u nedjelju od 20 sati do ponoći, kod sata u Kranjčevićevoj ulici, a nastupit će Street Shadows, Pištolj na gumene metke, Bad mushrooms, Bekslep, Pop rock škola i Damir Kukuruzović Django Group. U ponoć će zasvirati europska himna Oda radosti, a bit će i vatrometa. Program u Kutini održava se u ponedjeljak u 18.30 sati u Gradskom parku. Sudjeluju članovi Međunarodnog volonterskog kampa u Kutini, VS Rusalke i Lana, Klapa Škrlet, KUD Banova Jaruga, Prima band i GPO Krešimir. Posjetitelji će moći sudjelovati na radionici Glagoljice, pogledati izložbu Craftattract te obići štandove "Izvorno Hrvatsko". 

 U Vukovaru je pripremljen niz događaja

Povodom ulaska Hrvatske u EU u Vukovaru je pripremljen niz događaja. U petak je održan koncert Psihomodopopa dok je za danas, u dvorištu Dvorca Eltz gdje je smješten Gradski muzej, najavljen koncert Prljavog kazališta i Colonije. Riječ je o manifestaciji pod nazivom Nova zvijezda Europe koju organizira Nova TV, a u sklopu koje će nastupiti KUD-ovi iz cijele Hrvatske, dječji zbor Vukovarski golubići. Pripremljeno je i 2800 porcija čobanca. U povodu primanja Hrvatske u EU u Vukovaru je održana i konferencija pod nazivom Paneuropski model za Europsku Uniju – Hrvatska u EU, a koju organizira Hrvatska Paneuropska unija. U sklopu konferencije prikazan je i film Otto i Hrvati koji prikazuje uzbudljiv život Otta von Habsburga – od habsburškoga carevića i kraljevića, do vizionara ujedinjene Europe – s naglaskom na njegovoj privrženoj naklonosti Hrvatima i Hrvatskoj. Središnja svečanost održava se na Međunarodnom cestovnom prijelazu Bajakovo gdje će točno u ponoć, s nedjelje na ponedjeljak, biti postavljena tabla koja obavještava putnike da ulaze u EU. U nedjelju je u Vukovaru najavljeno i otvaranje 1. svjetskih umjetničkih igara koje se, uz Vukovar, održavaju još u Umagu, Ludbregu i Zagrebu. Igre okupljaju umjetnike iz pedesetak zemalja svijeta.

Vatromet u Rijeci,  prigodnim priredbama, koncertima i feštama ulazak u EU obilježit će i u mnogim turističkim mjestima Kvarnera i otoka

U ponoć, uz zvuke Beethovenove Ode radosti i veliki vatromet u EU će svečano uploviti Riječani i Opatijci koji su i posljednji tjedan lipnja nizom događanja obilježili ulazak Hrvatske u europsku obitelj. Riječani su prigodno "namjestili" i početak 10. jubilarnih Riječkih ljetnih noći, i to pod naslovom Zvijezde europskog neba, za 30.lipnja, pa će u nedjelju navečer festival biti svečano otvoren, a potom će na pontonu uz riječku rivu biti uprizoren balet Carmina Burana. Vrhunac večeri bit će izvedba Ode radosti u ponoć, odnosno u prvim minutama 1. srpnja, na Gatu Karoline Riječke. U Puli, u središtu grada na Forumu, organiziran je u nedjelju navečer veliki EU Party.

Opatijci koji su već ugostili Rolls Royce old timere koji su se na svojoj povijesnoj turi kroz Alpe od Austrije do Hrvatske zaustavili u Opatiji, imali su prilike u tjednu uoči velikog slavlja uživati u brojnim koncertima, predstavama, revijama, organizirani su prigodni politički skupovi, a velika je završnica dvodnevni festival vatrometa, regata malih optimista u opatijskom akvatoriju sa zastavama zemalja EU, i u noći na ponedjeljak izvedba legendarnog mjuzikla Jalta, Jalta na Ljetnoj pozornici i veliki ponoćni vatromet.

Prigodnim priredbama, koncertima i feštama, ulazak u EU obilježit će se i u mnogim turističkim mjestima Kvarnera i otoka, a najagilniji su bili u Baški na otoku Krku gdje su osmislili program "Baška u EU" i već osam tjedana gastronomijom i kulturom zemalja iz kojih u Bašku dolazi većina turista obilježavaju ulazak Hrvatske u članstvo EU. U nedjelju će domaće i brojne turiste počastiti gulašom sa šurlicama iz divovske padele i feštom na rivi uz folklor i šetnju Europom uz laserski show, DJ-a i odbrojavanje sata do ulaska Hrvatske u EU:

Na graničnom prijelazu Rupa, u zaleđu Rijeke, točno u ponoć bit će podignut stijeg i otkrivena ploča Europske unije, a načelnici PU primorsko-goranske Senki Šubat u tom će se svečanom činu priključiti i predstavnici slovenske policije, carine, lokalne i regionalne uprave i turističke zajednice.

U Splitu proslava počinje u 9 sati "Doručkom u Đardinu"

U Splitu proslava počinje već u 9 sati "Doručkom u Đardinu", kad će uz podjelu peciva i kave u perivoju Josipa Jurja Strossmayera djela Dvoraka, Mozarta i drugih skladatelja izvoditi Splitski gudački kvartet, Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo. Odmah nakon toga, već od 11 sati po cijeloj gradskoj jezgri – u Zlatnim vratima, na Peškariji, Pjaci, Voćnom trgu i u Vestibulu pjevat će više splitskih klapa. Istodobno, lukom će prodefilirati gotovo 300 jedriličara klase laser iz 32 zemlje, sudionika juniorskog europskog prvenstva.

Na Matejuški će u 11.30 juniorski osmerac veslačkog kluba Gusar predati zastavu Europske unije pobjednicima natječaja Oskar znanja. Oni će zastavu u pratnji mažoretkinja i limene glazbe preko Rive, kroz Dioklecijanove podrume, donijeti do štandarca – gradskog zastavnog jarbola na Pjaci. Tu će se održati prvi službeni čin: zastavu EU na jarbol će u 12 sati podignuti gradonačelnik Ivo Baldasar u pratnji najstarijeg splitskog olimpijca Duje Bonačića i trofejne mlade judašice Barbare Matić. Večernji dio programa počinje u 20 sati podjelom dalmatinskih proizvoda Splićanima i njihovim gostima u centru grada, a u isto vrijeme u zapadnom dijelu Dioklecijanovih podruma u suradnji sa Savezom kuhara mediteranskih regija predstavnici nacionalnih manjina koji žive u Splitu dijelit će tradicionalne kolače svojih naroda. Glazbeni dio fešte kreće u 21 sat na Rivi, gdje će se na pozornici izmjenjivati brojne klape i KUD-ovi, sve do ponoći kad će se ulazak u EU obilježiti vatrometom, Odom radosti i gradonačelnikovom čestitkom. Sve nakon toga je zabava: na Pjaci sviraju grupe Silente i Libar, na Matejuški je EU karaoke show, pa nastup grupa Osmi putnik i Mjesni odbor.

A usporedo sa svim ovim, na poljudskom stadionu od 21 sat na velikom koncertu nastupa Marko Perković Thompson. Popularni pjevač tvrdi da je datum izabran slučajno, gradske vlasti kažu da je i to svojevrsni doprinos proslavi.

 Čak 60 manifestacija u tri dana slavlja u tri međimurska grada

Čak 60 manifestacija zgusnut će se u tri dana slavlja u sva tri međimurska grada. Jedna od njih je Europski maraton, koji će se u nedjelju trčati od Ptuja do Čakovca, a okupit će 28 trkača, koliko je i članica EU, iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. U čakovečkom Starom gradu središnji događaji bit će bal Zrinskoga i koncert Psihomodo popa. U Prelogu je u ponedjeljak "Opera pod zvijezdama". U selu Šenkovcu otvorit će se Park Europske unije. Diljem Međimurja "mobilizirani" su i KUD-ovi koji će pokazati bogatstvo hrvatske folklorne baštine. 

Središnja proslava na gradskom korzu u Bjelovaru

Povijesni događaj ulaska Hrvatske u EU na prigodan način obilježit će i građani Bjelovara. Središnja proslava događat će se na gradskom korzu gdje je planiran kulturno-zabavni program u kojem će uz domaće glazbene snage Flashback i Hot stuff sudjelovati više lokalnih KUD-ova te KUD-ovi nacionalnih manjina.Svoj doprinos dat će i bjelovarski ugostitelji, posebice vlasnici lokala u središtu grada. Njih najmanje 28 uredit će svoje lokale, terase te štandove na korzu u bojama i obilježjima jedne od zemalja članica Europske unije te će tijekom subote i nedjelje tome prilagoditi i vlastitu ponudu i to po primamljivim cijenama. Tako će građani, osim u hrani i piću karakterističnima za neku zemlju, moći uživati i u njezinoj prepoznatljivoj glazbi. Primjerice, na mađarskom štandu uz karakterističan melos nudit će se poznati gulaš i kobasice, na talijanskom uz zvuke kancone pizza, razna tjestenina i slično, a ugostitelji najavljuju i neka dodatna iznenađenja. Kulminacija programa planirana je u subotu u ponoć, a u nedjelju će na svoje doći i oni najmlađi. U posebnom programu sudjelovat će klinci iz gradova i općina diljem bjelovarske županije. Sve u svemu žitelje Bjelovara i bjelovarske županije očekuje zanimljiv vikend koji nudi dobru zabavu. 

Varaždin će simbolično utrčati u EU, a slavlju se priključuje i policija

Diljem cijele Varaždinske županije tijekom vikenda i u ponedjeljak slavit će se ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Posebno zanimljivo bit će u Ludbregu, koji je uz Vukovar, Umag i Zagreb domaćin prvih Svjetskih umjetničkih igara. "Hrvatska u Europsku uniju, svijet u Hrvatsku!" moto je prvih igara, na kojima će sudjelovati umjetnici svih umjetničkih grana i disciplina, kao predstavnici nacionalnih kulturnih reprezentacija više od 50 zemalja svijeta. Varaždin će u nedjelju simbolično utrčati u Europsku uniju. U utrci će sudjelovati trkači iz nove članice EU, Hrvatske te dvije susjedne države, Slovenije i Mađarske koje će na taj način pozdraviti ulazak svog susjeda u zajednicu europskih država. Utrku od Ptuja u Sloveniji do Varaždina u Hrvatskoj i od Nagykanizse u Mađarskoj preko Čakovca do Varaždina trčat će 28 trkača (broj članica Europske unije nakon ulaska Hrvatske) te tako spojiti gradove prijatelje Varaždin i Ptuj te Čakovec i Nagykanizsu. Europski će maraton u nedjelju 30. lipnja početi u Nagykanizsi u 10 sati, a u Ptuju u 12 sati. Dvije će se skupine trkača susresti u Varaždinu kod dravskog mosta oko 16 sati, a potom zajedno trčati do Trga kralja Tomislava gdje će biti službeni cilj te prigodni program. Slavlju se u noći na 1. srpnja priključuje i Policijska uprava varaždinska. Ulazak u EU svečano će proslaviti točno u ponoć, 1. srpnja 2013. godine, na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska.

Manifestacija "Naša zvijezda na europskom nebu" u Karlovcu

KARLOVAC - U Karlovačkoj je županiji predviđeno niz događanja po općinama i gradovima, no dvije su najznačajnije. Grad Karlovac organizira u nedjelju od 20 sati ispred Gradskog kazališta Zorin dom centralnu manifestaciju pod nazivom "Naša zvijezda na europskom nebu". Nastupat će KUD-ovi, domaći zborovi te jedan iz Italije. U ponoć posjetitelje očekuje vatromet, izvođenje himne Oda radosti koju će svirati karlovački metal bend Downcast Art, a Lijepu našu izvest će riječka skupina Belfast food koja će nakon ponoći održati i koncert. Kroz program će Karlovčane voditi kostimirani Mirko i Stjepan Seljan. Karlovačka županija s općinom Žakanje organizira spust čamcima po Kupi za županijske vijećnike, načelnike, župana te goste iz Slovenije, policiju, vojsku od Pravutine do Jurovskog Broda, gdje je i granični prijelaz. U tom će mjestu biti zabava do jutarnjih sati uz nastup Rečičkih sokola, mimohod zastava članica EU-a, izložbu fotografija, mimohod bikera iz Hrvatske i Slovenije sa zastavama, a u ponoć bit će vatromet. U ponoć će karlovačka granična policija doći do kolega u Sloveniji i preuzet će zajedničku kontrolu granice.

 U Vinkovcima bogat program proslave ulaska Hrvatske u EU

U povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Grad Vinkovci i Županija vukovarsko-srijemska priredili su za nedjelju navečer bogat program u pješačkoj zoni u Vinkovcima, i to će biti i središnja županijska proslava ovog velikog događaja. Već u 20 sati u pješačkoj zoni bit će postavljeni štandovi s tradicijskim proizvodima, iločkim vinima i informacijama o EU. U 21 sat počinje program pod nazivom Priča o gradu, koja će biti ispričana kroz glazbeno-scensko-filmski prikaz Vinkovaca tijekom povijesti do današnjih dana. Kao završna scena najavljeno je svečano dizanje zastave EU uz Odu radosti, puštanje u zrak 500 plavih balona sa zvjezdicama EU te vatromet. Po završetku "Priče" na scenu stupaju vinkovački rock bendovi raspoloženi za svirku do dugo u noć. U Galeriji fotografije Meraja u Vinkovcima, u nedjelju u 20 sati, u povodu ulaska Hrvatske u EU otvara se izložba fotografija članova Fotokluba Vinkovci naslovljena Budica, a bit će otvorena sve dok i službeno Hrvatska ne uđe u EU. U nedjelju u 23 sata na međunarodnom graničnom prijelazu sa Srbijom Bajakovo bit će svečano otkrivena ploča koja putnicima označava da ulaze u Europsku uniju, a zatim će se podići zastava EU.

Zagorci u EU sa Slovencima, uz vatromet i na granici

Središnja svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju u Krapinsko-zagorskoj županiji bit će u nedjelju u pograničnoj Općini Zagorska Sela, a organizira se s prijateljima iz Slovenije. Očekuje se da će se od 14.30 sati okupljenima obratiti i slovenski veleposlanik Vojko Volk, naši ministri Samo Omerzel i Siniša Hajdaš Dončić. Bit će tu i drugi uglednici dviju zemalja, čelnici lokalnih i regionalnih samouprava obiju država igrat će nogomet, a bogat program izvest će također izvođači obiju država. Moći se se i uskočiti i u balon na vrući zrak. U Krapini će u 18.30 nastupiti slovenski Funk Express, a u Parku Matice hrvatske bit će brojne igraonice i radionice na temu EU. Slijedi radostan doček na graničnom prijelazu Macelj, gdje Grad Krapina i okolne općine s prijateljskim općinama iz Slovenije organiziraju program koji počinje u 22 sata, a u sklopu kojega će biti podignuta zastava EU uz atraktivni vatromet. Slično će biti i u Zaboku, gdje program na ZIVT-ovu trgu u suradnji s prijateljskim slovenskim Puconcima počinje od 20 sati, a također završava vatrometom.

 185 izvođača pjesmom će uvesti Hrvatsku u Europsku uniju točno u ponoć na granici s Mađarskom

Čak 185 izvođača pjesmom će uvesti Hrvatsku u Europsku uniju točno u ponoć na granici s Mađarskom kod Donjeg Miholjca. Na pozornicu će stati HPD Lipa iz Osijeka, Panonska filharmonija Pečuh te mađarski Mješoviti pjevački zbor "Mecsek". Sve će početi koncertom u Pečuhu u 20.30, a zboraši će se potom zaputiti na granicu. Osječani će se u Europsku uniju povesti biciklima. Karavana kreće istodobno iz Osijeka prema Pečuhu te iz Pečuha prema Osijeku. Biciklisti će granicu prijeći u Baranjskom Petrovu Selu te se susresti u Bermendu na zajedničkom ručku pa nastaviti dalje svojim rutama. Građani će večer provesti u Europskoj aveniji, gdje će čitati esekerske književnike, slušati Jazz Marko Olujić quartet, razgledati europske dječje kućice, pogledati plesni performance i građanske plesove. Toni Cetinski i Magdolna Ruzsa pjevat će na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, a u ponoć će, sa zborom osječkog HNK, izvesti i Odu radosti. Sve će začiniti vatromet.

U povodu ulaska u EU u Požegi projekcija jednominutnih filmova iz zemalja EU

U povodu ulaska Hrvatske u EU organizatori u Požegi organizirat će projekciju izabranih jednominutnih filmova iz zemalja EU u Gradskom kazalištu Požega. Nakon projekcije bit će otvorena izložba fotografija građana Požege pod nazivom „Gradovi Europske unije“ u Galeriji Ciraki. U 21 sat sat u pješačkoj zoni počet će glazbeno-folklorni program, na kojem će nastupati Požeški tamburaški orkestar, KUD "Požeška dolina", TS "Possegana" i mješoviti zbor Glazbene škole "Požega".

Najatraktivnije će biti u Lipiku gdje će nakon koncerta ozbiljne glazbe točno u ponoć biti organizirano skakanje u bazen uz milenijsko fotografiranje. Među onima koji će skočiti u bazen bit će i gradonačelnik Vinko Kasana, a svi koji se žele pridružiti trebaju obući bijelu ili crvenu majicu. U Pakracu će se održavati malonogometni turnir, a videolinkom dobrodošlicu Hrvatskoj zaželjet će načelnik prijateljske slovačke općine Jasenova. 

>> Zatvara se centar Zagreba, a skriva se i ruta EU izaslanika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije