Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILAGODBA S POTEŠKOĆAMA

Problemi s prvim danima eura? 'Meni su jučer u tri navrata vratili kune za kusur'

Rijeka: Građani uživaju u sunčanom prijepodnevu na terasama kafića na Korzu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
02.01.2023.
u 15:13

Tako su u Splitu brojni građani iskusili neugodnosti prilikom plaćanja, a čitateljica nam je ispričala kako se još uvijek plaća i vraća kusur u kunama, koliko i u eurima

Iako je s tehničke strane, kako su nam u novogodišnjoj noći potvrdili i ministar financija Marko Primorac i guverner HNB-a Boris Vujčić, tranzicija Hrvatske iz kune u eure prošla bez ikakvih poteškoća, no brojni građani požalili su se kako imaju probleme što s plaćanjem, što s podizanjem novaca na bankomatima.

Tako su u Splitu brojni građani iskusili neugodnosti prilikom plaćanja, a čitateljica nam je ispričala kako se još uvijek plaća i vraća kusur u kunama, koliko i u eurima. 

- Meni su jučer u tri navrata vratili kune za kusur. U kafiću gledam konobara, žena mu platila u eurima pa je i on njoj vratio u eurima, a ja u kunama pa mi je vratio u kunama - ispričala je čitateljica za Večernji list. 

Iako naša sugovornica nije imala problema s podizanjem novaca na bankomatu u Splitu, neki se žale kako problemi postoje i na tom polju. Vraćanje kusura nije iznimka samo u kafićima, kaže, a neki će još neko vrijeme preračunavati novu valutu. 

- Čovjek u pekari pita koliko je kruh, odgovori mu radnica u eurima, a on njoj kaže: 'Ne razumijem ti ja to, reci mi u kunama' - ispričala je. 

Inače, ministar Primorac objasnio je kako zaposleni u uslužnim djelatnostima mogu još neko vrijeme uzvraćati kusur kupcima u kunama, no radi se isključivo o iznimkama.

- Svi oni koji posluju i svi trgovci trebali bi se opskrbiti i trebali su se opskrbiti na vrijeme novčanicama i kovanicama eura i ja vjerujem da je većina njih to uspjela učiniti. Od 1. siječnja do 14. siječnja teče razdoblje dvojnog optjecaja gdje građani mogu plaćati u kunama, a ostatak im se treba vratiti u eurima. Međutim u određenim okolnostima, kada trgovci iz objektivnih razloga nisu bili u mogućnosti opskrbiti se dovoljnom količinom novčanica i kovanica eura, dozvoljeno je iznimno vraćati kombinaciju kuna i eura ili isključivo kuna - istaknuo je ranije Primorac.

>> VIDEO Kako prepoznati lažne novčanice eura? Mjesečno ih se u Europi pojavi 35.000

Komentara 28

AR
aristip2021
15:52 02.01.2023.

Ja sam danas u Fini pokušao promjeniti kune u eure, kažu da nemaju i da dođem za par dana. Pretpostavljam da je Plenković prebacio svoje kadrove s obnove Banovine na zamjenu kuna u eure.

Avatar Asterix
Asterix
16:03 02.01.2023.

Problem oko ničega. U novčaniku kune, euri, kartica... doma ima hrane... baš me briga što će mi vratiti. NNNI. Preostale kune nako 15-og zamijeniti kad se slegne gužva.

DU
Deleted user
16:48 02.01.2023.

Moje današnje iskustvo plaćanja kunama: u Mlinaru mi vratili kune (bez ikakve mogućnosti vraćanja eura), u dućanu Tommy Hilfiger primaju isključivo kartice, a jedino na INI platio kunama i dobio nazad eure. Nije mi osobito smetalo niti jedno od navedenog, ali mi smeta što je rečeno da će biti drugačije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije