Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRESNE PRIČE IZ PRAKSE

Problem neželjene djece u Hrvatskoj: Nitko ne želi novorođenče jer ga treba hraniti na sondu

Zagreb: Šti?enici Dje?jeg doma Zagreb u Nazorovoj
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
28.09.2023.
u 12:12

Malodobna djeca s "dodatnim potrebama", kako glasi zakonski izraz, djeca su s prilično velikim rizikom za smještaj u udomiteljske obitelji, kao i širu primarnu obitelj, te ispadaju neželjena za sve, poručuju stručnjaci iz Inicijative ''Od šutnje do promjene''

Inicijativa stručnjaka u sustavu socijalne skrbi “Od šutnje do promjene” pokrenula je akciju informiranja javnosti o teškim i potresnim slučajevima iz prakse s kojima se svakodnevno susreću. Takav je slučaj novorođenčeta, za koje su još iz bolnice obaviješteni da će mu biti potreban smještaj odmah po rođenju, zbog specifičnih obiteljskih prilika.  Dijete je, naime, rođeno sa zdravstvenim problemom radi kojeg mu je odmah po rođenju morala biti  ugrađena sonda za hranjenje.

Iako su prethodno u dogovorima pristali, udomitelji su, saznavši kakve poteškoće bebica ima, odbili smjestiti dijete. Kontaktirano je nekoliko udomiteljskih obitelji, iako su otprije sve već bile  prekapacitirane. 

- Ipak smo uputili udomitelje u bolnicu, sve u nadi da će se netko od njih 'zaljubiti' u bebu i poželjeti joj pružiti dom. U bolnici su iz prve ruke mogli čuti koje su djetetove posebne potrebe. Nekoliko potencijalnih udomitelja otišlo je u bolnicu kako bi vidjeli bebu i educirali se o hranjenju. Nitko od njih nije bio spreman preuzeti je - navode iz Inicijative dodajući da je prema liječničkoj preporuci dijete trebalo hraniti na sondu, što se nauči u bolnici, dok je sve ostalo bilo kao kod svakog drugog djeteta.

- S ljudske strane, bebici je trebao samo zagrljaj prije svega, maženje i paženje i pogled na nečije lice bez zaštitne maske. Obratili smo se svim ustanovama i institucijama. Svi kapaciteti su bili popunjeni, a uz objašnjenja o prekapacitiranosti mnogi su navodili kako su urede morali preurediti u dječje sobe, jer nisu imali mjesta - nastavljaju priču stručnjaci iz Inicijative. 

POVEZANI ČLANCI:

Na obraćanje svim institucijama u državi i timovima za udomiteljstvo, dobili su oko 40 negativnih odgovora. Dijete je na kraju iz bolnice premješteno u zdravstvenu ustanovu  za dugotrajno liječenje – i to na zato, što je drugo dijete iz te ustanove premješteno u udomiteljsku obitelj. Međutim, već prilikom smještaja, unatoč ljubaznosti osoblja, bilo je jasno kako to neće biti dugotrajno rješenje. 

- Sami pogledi medicinskih sestara na dijete govorili su više od riječi. Uslijed nedostatka osoblja na velik broj  novorođenčadi, a uslijed mogućnosti za izloženost infekcijama, bilo je jasno da se osoblje ne može posvetiti samo našem predivnom, malom, slatkom bebaču, koji kod pregleda i dodira ni jednom nije zaplakao - prisjećaju se. Beba je danas u jednoj od zdravstvenih ustanova, gdje se odlično brinu o njoj, raste, napreduje. I dalje je okružen ljudima s maskama i nedostaje mu obiteljsko okruženje. 

- Doći će vrijeme i za otpust iz bolnice. I što onda? Opet će se priča na terenu ponavljati.  Bezbrojni telefonski pozivi, dopisi, kontakti... A rješenja nema. Tko će ga željeti? Udomiteljske obitelji koje su se već izjasnile, potencijalni posvojitelji, koji bi također željeli malo i zdravo dijete??? - pita se socijalna radnica iz Inicijative. Napominje kako ovim primjerom nikog ne želi kritizirati, već ukazati da je sustav u problemu te da bi država više trebala voditi računa o najugroženijima u sustavu, a to su djeca.  

POVEZANI ČLANCI:

- To se ne rješava kroz uvećane jednokratne pomoći, niti novčanim davanjima. Neće se riješiti ni kažnjavanjem nas na terenu, jer uskoro ovaj posao neće imati tko raditi. Sumnjam da će biti dovoljno entuzijasta, mlađi kolege i kolegice koji završavaju fakultete bježe iz centara za socijalnu skrb ili ne žele raditi na odjelima za djecu. Potreban nam je hitno povećani kapacitet za smještaj malodobne djece, pa i one do tri godine starosti, koji "ne smiju“ biti u ustanovama, no ponekad je to bolje, to mi u praksi vidimo. Treba nam više smještajnih kapaciteta poput SOS DJEČJEG SELA  Lekenika Također, treba nam ustanova za djecu s problemima iz spektra autizma, mentalne retardacije, psihički bolesne djece, koju teško bilo gdje smještavamo i za koje nema adekvatnih ustanova u RH - apelira naša sugovornica i naglašava kako je niz sličnih primjera s bezbrojnim odbijenicama za dijete koje mora hitno iz bolnice u Kukuljevićevoj, jedine specijalizirane za djecu na području čitave RH, s premalim brojem kreveta. 
Pritom navodi primjer dječaka koji se iz Kukuljevićeve više nije mogao vratiti u srodničku udomiteljsku obitelj  jer se udomitelj više nije mogao nositi s  njegovim zdravstvenim stanjem. 

- Malodobna djeca s "dodatnim potrebama", kako glasi zakonski izraz, djeca su s prilično velikim  rizikom za smještaj u udomiteljske obitelji, kao i širu primarnu obitelj, te ispadaju neželjena za sve, a u radu imamo osjećaj kako sustav nedovoljno čini za njih. Kažu kako postoje specijalizirane udomiteljske obitelj za takvu djecu. Zanima me koliko ih funkcionira u Hrvatskoj? Rješenja za ovu djecu su ipak ustanove sa specijaliziranim timovima, odgajateljima, medicinskim osobljem i možda mogućnošću da povremeno vikende ili praznike provedu u obiteljskim okruženjima,  kod udomitelja ili biološke obitelji, ukoliko je to moguće. Budimo realni, uz sav napor i želje, iskustvo na terenu pokazuje da to često nije tako - poručuju stručnjaci iz Inicijative “Od šutnje do promjene”. 

>> VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema puno institucija koje se mogu s time pohvaliti"

Komentara 4

JB
J.bati
14:19 28.09.2023.

Svih ste kontaktirali?,Jel?, a kako niste mene i supruga koji čekamo na posvajanje 4 godine? I da, prihvatili bismo dijete koje ima potrebe...

KK
Kkkksena
22:30 30.09.2023.

J.bati- svaka vam čast., samo da vam kažem , mi imamo bebu koja je hranjena na sondu u bolnicu i stvarno uz svu pažnju , ljubav, nježnost, ljubav koju smo joj pružali svakodnevno dilazeći u bilnicu da bi prisustvovali svakom hranjenju- dakle svaka 3 sata., dijete je jedno vece prihvatilo bočicu i počelo jesti.. ja osobno sam ga hranila i tog momenta sam se oduzela od sreče.. zelim samo reći da takva djeca stvarno žive od ljubavi…. Nakon par dana je otpušten iz nilnice( nakon 4 mj) i lijepo jede na bočicu, pa čak i kašice na žličicu.. nemojte nikada odustati..

DE
Dex
13:20 28.09.2023.

Predaš papire za usvojenje kad se zaposliš i dobiješ rješenje pred penziju i onda se ljudi pitaju zašto se ide u Afriku a domovi pucaju od djece unutra .... no korumpirane socijalne radnice imaju tu puno putra na glavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije