Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na tri kotača

Kroz gužvu u prometu na – streeteru

vladimir bošnjak,streeter
Foto: Vedran Balen
25.11.2013.
u 17:00

Vozilo se ne vozi zakretanjem upravljača već pomicanjem palice ili naginjanjem cijelog vozila lijevo ili desno

Brodski inovator s velikogoričkom adresom Vladimir Bošnjak (34) završio je prototip svog streeter vozila na tri kotača. Sam naziv predstavlja izvedenicu iz engleske riječi ulica (street) koja u slengu označava urbanog prolaznika.

Riječ je o vozilu za jednu osobu u rangu segveja. Najveća mu je prednost što je desetak puta jeftiniji i učinkovitiji od auta, jer s jednim baterijskim punjenjem koje košta 80 lipa može prijeći od 15 do čak 40 km.

- Cijeli proces izrade streetera trajao je oko tri godine i napokon je ugledao svjetlost dana – kaže Bošnjak. Prototip je Brođanin izradio korištenjem osnovnih hobi alata i uz ograničeni proračun, tako da su neka tehnička rješenja izvedena na grub način.

Konstrukcija streetera je čelična, a jedino električno na njemu je motor. Prilagodljiv je, a prema potrebi se može i sklopiti radi lakše prenosivosti. Maksimalna brzina koju postiže je 30 km na sat. Nije predviđen za duga putovanja, jer se na njemu stoji, ali je zato idealan za “probijanje” kroz gradsku prometnu gužvu.

- Najneobičnije na streeteru su koncepcija i upravljanje. Ne vozi se zakretanjem upravljača kako smo naviknuli, nego pomicanjem palice ili naginjanjem cijelog vozila lijevo ili desno – ističe Vladimir. Svoj patent inovator je zaštitio, a u suradnji sa županijskom Razvojnom agencijom bacio se i na traženje investitora. Cijena na tržištu mogla bi biti između 5 i 10 tisuća kuna.

>>Našim inovatorima sedam zlata, dva srebra i bronca

Komentara 1

IF
iferderbos
19:27 25.11.2013.

Poštovani g. Balen, objavili ste članak u kojem bi, po meni, najvažnije bilo da ljudi vide to o čemu pišete, a na fotografiji koju ste objavili se ne vidi ni "S" od "S3TR-a" ( inače, službeni naziv ovog vozila jeje "S3TR", a samo se izgovara "streeter"). :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije