Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalno doba

Pritiskom na gumb premijerka poslala analogni signal u povijest

kosor, signal (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
05.10.2010.
u 12:43

Gašenjem analognih odašiljača na Sljemenu u Hrvatskoj je danas točno u 12.35 prestalo emitiranje analognog signala nacionalnih televizijskih postaja.

Gašenjem analognih odašiljača na Sljemenu u Hrvatskoj je danas točno u 12.35 prestalo emitiranje analognog signala nacionalnih televizijskih postaja. Prijem programa odsad je moguć samo digitalno, a analogno će još neko vrijeme raditi lokalne televizije iako one svoj program emitiraju i u digitalnoj tehnici (DVB-T).

Regija D4 u kojoj spadaju Grad Zagreb, Zagrebačka županija, dio Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorska i dio Karlovačke županije posljednja je u nizu digitalnih regija u kojima je ugašen analogni signal. Prvo gašenje dogodilo se na području Istre i Primorja, kada je 26. siječnja prestalo analogno emitiranje na odašiljaču Učka.

Prelazak na digitalno emitiranje obilježeno je u prostorijama Hrvatske poštanske banke u Jurišićevoj 4 u Zagrebu od kuda je prije 54 godine počelo prvo emitiranje televizijskog programa. Svečanosti su, uz brojne televizijske legende, nazočili i ministar Božidar Kalmeta te premijerka Jadranka Kosor.

- Trenutak je ovo kada jedno razdoblje odlazi u povijest, ali danas otvaramo novu stranicu. Vlada je kroz različite programe uložila oko 86 milijuna kuna u digitalizaciju - rekla je premijerka Kosor te istaknula da smo danas ušli u krug 14 europskih zemalja koje su u potpunosti prešle na digitalno emitiranje.

- Učinili smo to i prije zadanog roka 2012., bilo bi dobro da smo i u drugim stvarima tako brzi, ali valjda će i to doći - izjavila je premijerka i zahvalila građanima na strpljenju i razumijevanju.

Predsjednica Vlade još je jednom istaknula borbu protiv korupcije koju provodi njezin tim:

- Želim da nas ovaj trenutak poveže da se borimo za to da informiranje u Hrvatskoj ima onakav status kakav zaslužuje. Na posebnom je mjestu položaj novinara i novinarki, a borimo se i protiv krize i korupcije - zaključila je premijerka nakon čega je pritiskom na gumb daljinskog upravljača na simboličan način "ugasila" analogni signal.

Komentara 71

LO
Loco
18:16 05.10.2010.

bemti, 14 članica EU i mi. svaka čast jadranko. samo, kopaju li umirovljenici po smeču i u tih 14 zemalja?!?

PE
pejickat
20:54 05.10.2010.

Kakav uredjaj trebamo izumiti da pritiskom na gumb posaljemo cijelu politicku elitu u P.M i da se od tamo nikada n vrate ili u pakao nema veze samo da negledamo te ljigave face...

AV
avanti
19:29 05.10.2010.

ovo je groteskno! žena ukinula signal milionima hrvata. a mogli su uvesti digitalni bez ukidanja analognog. no njeno današnje klikanje daljinskog je bilo simboličan prikaz njihovog dolaska na vlast. mrak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije