Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritisak iz Srbije

Pritisak iz Srbije: Otvorite odmah konzulat u Kninu

'24.03.2010.,Omisalj - Predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadic i Ivo Josipovic susreli su se u Omislju Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
VL
Autor
Jasmina Popović
29.08.2010.
u 21:52

Srbiji bi otvaranje konzulata bilo znak dobre volje, ali od obećanja - ništa.

- Kada je riječ o Hrvatskoj, jedna je od najvažnijih stvari za Srbiju povratak izbjeglica i upravo zato Srbija želi otvoriti konzulat u Kninu, kako bi ubrzala povratak izbjeglih – izjavio je u travnju prošle godine Vuk Jeremić, ministar vanjskih poslova Srbije. Godina i pol je prošla, od konzulata ni traga ni glasa i, kako se može čuti, srpska je strana nezadovoljna što to traje tako dugo i što nema službenih odgovora i rokova iz Hrvatske.

Srbija ima dva, RH jedan

U paketu složenih odnosa Hrvatske i Srbije, ali i u svjetlu mogućega skorog dolaska predsjednika Tadića u posjet Hrvatskoj, otvaranje konzulata u Kninu ponovno je aktualno i srpska strana, kako doznaje Večernji list, smatra da bi se to napokon trebalo riješiti i kao znak dobre volje i kao dokaz konkretnog poboljšanja odnosa. U Srbiji su, naime, navodno još prije osam mjeseci dobili informaciju da to nije problem, da je riječ samo o administrativnoj formalnosti i da će biti brzo riješeno. No kako još nema preciznog odgovora, polako gube povjerenje da im Hrvatska doista želi izaći ususret.

– Zahtjev za otvaranje konzulata u Kninu trenutačno je u proceduri, a kada će biti riješen, u ovom se trenutku još ne zna – potvrdili su jučer u Ministarstvu vanjskih poslova ne želeći ulaziti u detalje, a isti je odgovor dobio i predsjednik Josipović kada se raspitivao o toj temi.

U čemu je, dakle, problem? U još jednom konzulatu koji bi Srbija željela otvoriti? Ili u tome što bi trebao biti u Kninu? Srbija, naime, ima dva konzulata u Hrvatskoj, u Rijeci i Vukovaru, a Hrvatska je imala dva u Srbiji, u Subotici i Kotoru. Kako je Kotor u Crnoj Gori, koja je u međuvremenu postala nezavisna država, ostao je samo konzulat u Subotici.

– U bilateralnim odnosima najčešće se vodi računa o paritetu i u ovom trenutku matematika kaže da Srbija ima ovdje dva konzulata, a Hrvatska tamo jedan, no to nije nikakvo kruto pravilo. Mi u Njemačkoj imamo pet, a oni u nas nijedan. No otvaranje konzulata u Kninu prije svega je pitanje političkog tajminga o kojem se sigurno mora voditi računa. To znači da treba ispitati i situaciju u lokalnoj zajednici, ali istodobno vidjeti i je li Srbija spremna riješiti neka hrvatska očekivanja. Konzulat u Kninu bi bio odličan kraj priče, ali sigurno je da s obje strane treba sve biti dobro pripremljeno – može se čuti od diplomata.

Sa srpske se strane pak čuje da planiraju zatvoriti konzulat u Rijeci, ako se otvori u Kninu. Iako je bilo i mišljenja da bi bilo bolje da se konzulat otvori u Zadru, Šibeniku ili Splitu, očito je sa srbijanske strane procijenjeno da bi Knin imao na neki način i političku i psihološku težinu zbog velikog broja izbjeglih Srba s tog područja od kojih mnogi koji su danas u Srbiji iskazuju želju za povratkom ako im se pomogne u rješavanju problema.

– Konzulat u Kninu dobro je rješenje i nadam se da će to vrlo brzo biti realizirano. Sigurno bi koristio u politici povratka i obnove povjerenja na cijelom dalmatinskom području, kao što je i konzulat u Vukovaru ostvario svoju u funkciju u razdoblju mirne reintegracije. Bilo bi važno da se to s hrvatske strane gleda prije svega u funkciji brige Srbije za očuvanje vjerskog i kulturnog naslijeđa i pomoći ljudima koji žive na tom području – kaže Milorad Pupovac iz SDSS-a, napominjući da tijekom godine u područje Dalmacije i dalmatinskog zaleđa dolazi sve više ljudi koji su ili državljani Srbije ili imaju dvostruko državljanstvo i da će ih biti i više, kao povratnika i kao turista u Dalmaciji i nekako je logično da taj konzulat bude u Kninu – kaže Milorad Pupovac iz SDSS-a.

Na pitanje kako ocjenjuje lokalnu situaciju, s obzirom na to da je kninska gradonačelnica Josipa Rimac svojedobno izjavila da joj ne treba konzulat u Kninu, Pupovac je rekao da se situacija iz godine u godinu mijenja.

Mentalna promjena

– Mijenjaju se i gradonačelnici, bilo fizički ili mentalno. Vidim je da je gradonačelnici ovog ljeta zasmetala spomen-ploča o egzodusu Srba u vrijeme Oluje iako bi se vjerojatno negdje zabilježilo i da je otišlo stado ovaca, a kamoli toliki ljudi. No, možda joj spomen-ploča za dvije godine neće smetati. Tako je i s konzulatom u Kninu. Ako joj je smetao prije dvije godine, možda joj sada neće smetati. Mislim da je došlo vrijeme da se to napravi u Kninu, kao što će možda u budućnosti doći vrijeme da se napravi i u nekim drugim sredinama – objašnjava Pupovac.

Komentara 538

UN
unknown99
22:43 29.08.2010.

prijatelju opet ovi cedeki nas maltretiraju... Da mi provjerimo kakp njima danas rade jos oni traktori... ocito s njima ide samo tako...

OB
-obrisani-
23:32 29.08.2010.

Lence,zasto vices?Ti kao Hrvatica bi morala znati koji recnik i u kojoj situaciji mozes upotrebiti....Gubis zivce?Ah i to je za ljude....ne vredjam se i molim Admina da te ne brise.....Ma zna i on sam kakva si.....hehehe

KU
kumajanja
22:43 29.08.2010.

Sve nesto kontam..da smo imali Srbe na cellnim mjestima u drzavi....a ne ove pokvarene \"domoljube\",.bilo bi daleko vise reda,rada...manje pljacke..maje rasprodaje drzavnog srebra...manje zaduzivanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije