Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulazak RH u EU

Poljska počastila J. Kosor: Pristupni ugovor uoči izbora!

Jadranka Kosor
Pixsell
Autori: Sandra Veljković, Vojislav Mazzocco
20.07.2011.
u 15:45

Vesna Pusić: HDZ pretvara EU u stranačku, a ne u državnu stvar.

Hrvatska će pristupni ugovor s EU najvjerojatnije potpisati u Varšavi i to na prijelazu iz studenog u prosinac. Objavili su to u srijedu u Varšavi hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin poljski kolega Donald Tusk.

Zahtjevan posao

Pomicanjem termina potpisivanja prema studenom, premijerka Kosor dobiva jak vjetar u leđa neposredno prije izbora koji bi – prema vladajućoj koaliciji – bili 4. prosinca. Iako je i bilo izgledno da će upravo J. Kosor staviti potpis na ugovor, sada će ga potpisati kao premijerka, a ne na čelu tehničke vlade. Tusk je termin objasnio time da je prosinac zauzet klimatskim samitom, sastankom Europskog vijeća i božićnim blagdanima, no detalje o potpisivanju dogovorit će s J. Kosor sredinom rujna kad će u Zagreb, kako je najavio, osobno donijeti završni tekst ugovora.

Poljska je, slažu se strani diplomati, napravila manevar u premijerkinu korist. Iako su kolale glasine da će ugovor biti potpisan 9. prosinca u Bruxellesu, Večernji je upozoravao da diplomati prstom upiru u Poljsku. Uostalom, poljski premijer svoju je sklonost hrvatskoj premijerki, kolegici i po stranačkoj liniji pučana – slično kao i mađarski premijer Viktor Orban – iskazivao i ranije. S druge strane, i Tusku odgovara potpisivanje ugovora u Varšavi, kao demonstracija značaja, posebice jer se i on priprema za izbore. Riječ je doduše o tehnički zahtjevnom poslu jer u Varšavu treba dovesti visoke europske dužnosnike. Čak i ako sve ne bude savršeno, Poljska će ostati zabilježena kao država u kojoj je – nakon duže pauze – Unija primila novu članicu.

V. Pusić: HDZ iznad države

– Po mojim informacijama 1. ili 2. prosinca najraniji su mogući datumi za potpisivanje pristupnog ugovora. HDZ će, čini se, pokušati iskoristiti EU za stranačku, a ne za državnu stvar – smatra Vesna Pusić. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU objasnila je da bi za Hrvatsku bilo bolje da se ugovor potpiše 9. prosinca jer bi ga u tom slučaju potpisali šefovi država, a ne nižerangirani dužnosnici.

– Tehnički gledan, ugovor može potpisati bilo tko pa i veleposlanici akreditirani u EU, no na Europskom vijeću to bi ipak bilo na najvišoj razini jer će tamo biti šefovi država – rekla je V. Pusić.

Komentara 393

BL
Blizard
08:22 21.07.2011.

Da porede se sa Svicarskom , !! uuh!! Pa nema potrebe za Europom ! jah!

OB
-obrisani-
09:57 21.07.2011.

Obama oš 100 kuna?

FE
Felicijen
16:13 20.07.2011.

Da li ova ženska nešto i radi ili samo hoda okolo kao oglasna ploča EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije