Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski mediji

"Pristupni ugovor u Bruxellesu i optužnica u Zagrebu"

Potpisivanje ugovora o pristupanju u EU
Patrik Macek/ PIXSELL
10.12.2011.
u 14:52

Upravo su se u petak u Hrvatskoj jasno mogli osjetili napori koje ulaže pravosuđe u borbi protiv korupcije, pišu austrijski mediji

Pod naslovom "Pristupni ugovor u Bruxellesu i optužnica u Zagrebu" i nadnaslovom "Balkan ostaje za EU ambivalentna regija", austrijski dnevni list Der Standard u subotu piše kako je za vrijeme dok je Hrvatska u petak u Bruxellesu potpisivala pristupni ugovor s EU, u Zagrebu prošlonedjeljni izborni gubitnik HDZ optužen zbog crnih fondova.

Članka počinje citatom izjave predsjednika države Josipovića "Hrvatska je s Europom bogatija, Europa je s Hrvatskom bogatija", Kosoričinim izrazom zadovoljstva iznađenim prijedlogom rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog spora te pohvalama predsjedavajućeg Europskog vijeća Van Rompuya Hrvatskoj za težak posao koji je obavila, njenu upornost, političku hrabrost i odlučnost kojom je kročila prema europskom članstvu.

"Upravo su se u petak u Hrvatskoj jasno mogli osjetili napori koje ulaže pravosuđe u borbi protiv korupcije", piše list, ističući kako je novopodignuta optužnica protiv crnih fondova već treća optužnica protiv bivšeg šefa hrvatske Vlade i konzervativnog HDZ-a Ivana Sanadera i prva protiv cjelokupne stranke, što dosad nije zabilježeno u sudskim analima. Dodaje da se Sanadera tereti za dva milijuna, a HDZ za 4,2 milijuna eura stečenih na nedozvoljeni način.

Na kraju članka Der Standard zaključuje kako je za Hrvatsku u petak započelo novo, europsko razdoblje.

Die Presse, pod naslovom "Pristup EU potpisan – sada moraju Hrvati odglasati", austrijski dnevni list piše o Hrvatskoj kao 28. članici Europske unije, dodajući da je njeno približavanje europskoj obitelji zakočio granični spor sa Slovenijom.

"Hrvatska je nakon Slovenije druga zemlja bivše Jugoslavije kojoj je uspjelo da bude primljena u EU", ističe dnevnik, dajući detaljnu kronologiju europskog puta RH.

Napominje kako su sada na potezu Hrvati i njihovo izjašnjavanje "za“ ili "protiv“ ulaska u EU.

"Ukoliko referendum završi pozitivnim rezultatom, Hrvatska pristupa EU u srpnju 2013. godine", zaključuje Die Presse, konstatirajući da odluku o prijemu moraju do tog datuma ratificirati i parlamenti 27 zemalja članica EU-a.

Kurier piše kako je jedini svečani trenutak cjelokupnog sastanka na vrhu šefova država i vlada Europske unije u Bruxellesu bio potpis pristupnog ugovora RH i EU. List ustvrđuje da dok se je Hrvatska uspjela izboriti za europsku pristupnicu, Srbija ostaje i dalje na čekanju.

Osvrnuvši se na stanje u regiji Der Standard pod naslovom "Angela Merkl kao nova neprijateljska slika u Srbiji“ piše o snažnoj pljuski koju je EU na sastanku na vrhu opalila predsjedniku Borisu Tadiću i proeuropski usmjerenoj vladi Srbije, ostavivši ju do daljnjega bez kandidatskog statusa. Dodaje kako su srbijanski mediji glavnim krivcem za to proglasili Njemačku i njenu saveznu kancelarku Angelu Merkel, koja je zasad odgodila europske ambicije Srbije, zbog čega su Srbi o njoj stvorili neprijateljsku sliku.

Svi austrijski mediji istaknuli su zavidna postignuća Crne Gore koja je od EU-a dobila uvjetni datum za početak pregovora u lipnju sljedeće godine.

Komentara 13

DK
dkatica2
15:04 10.12.2011.

hdz@hdz.hr --------------- Protiv HDZ-a je izvršena balvan revolucija!

PR
Protivcenzure
15:40 10.12.2011.

toj jaci fakat neide...

OB
-obrisani-
15:29 10.12.2011.

kaze Josipovic da je Hrvatsku 90-tih napao \'potres\' pred EU birokratima. Jadnik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije