Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Princ Albert II. širi kneževinu Monako na umjetne otoke

monaco
montecarlosealand.com
29.12.2009.
u 15:41

Uz pomoć arhitekata i ekologa princ je pokrenuo projekt gradnje otoka veličine 50.600 četvornih metara koji će biti podignut na posebnim platformama.

Zbog nedostatka prostora i gustoće naseljenosti princ Albert II. od Monaka odlučio je svoju kneževinu s kopna proširiti na more gradnjom umjetnih otoka s luksuznim stanovima, uredima i javnim površinama.

Vrijednost 10 milijardi eura

Uz pomoć vodećih svjetskih arhitekata i ekologa princ je pokrenuo projekt gradnje otoka veličine 50.600 četvornih metara koji će biti podignuti na posebnim platformama, sličnim onima za vađenje nafte i plina iz mora. Projekt je vrijedan između pet i deset milijardi eura, piše britanski The Daily Telegraph.

Projekt je lani odgođen zbog gospodarske krize i mogućih ekoloških posljedica. Nakon konzultacija s brojnim stručnjacima Albert II. sada se odlučio za realizaciju jer će platforme na kojima će se graditi očuvati podmorje i biti primjer zaštite ekosustava, tvrde prinčevi savjetnici. Alberta II. inače nazivaju “zelenim princom” jer vozi električni automobil i 
aktivno sudjeluje u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

– Vodi nas logika da nam je u jednom desetljeću potrebno oko 300.000 četvornih metara prostora. Prema vrlo preciznim izračunima, zaključili smo da poslije 2020. na kopnu nećemo više imati dovoljno prostora. Zato smo se odučili na ovaj projekt – izjavio je Gilles Tonelli, savjetnik Monaka za urbani razvoj, planiranje i okoliš.

Održivi razvoj

U intervjuu za Le Parisien princ Albert izjavio je da novi projekt mora biti “model održiva razvoja”.Također je obećao da će Monako smanjiti ispuštanje štetnih plinova 30 posto do 2020., odnosno 80 posto do 2050.

Gradnja otoka trebala bi početi oko 2015. godine, a vodeći svjetski arhitekti poput Normana Fostera i Daniela Libeskinda ponudili su svoja rješenja. Projekt bi omogućio da Monako uz dosadašnje 32.000 stanovnika dobije još njih 4000.

Ključne riječi

Komentara 2

SM
sudo.m
22:53 29.12.2009.

10 miljardi evra?! Sa toliko novca Afrika nebih gladoval! Ovaj Svijet mora otici u K.rac sa ovako rasipnickim nacinom zivota,dok na drugoj strani miloni ljudi umiru od gladi!

DU
Deleted user
05:06 31.12.2009.

Samo da nam i taj princ opet time ne donese nekakvu nevolju kao onaj \"princ\" ekologije Jacques Cousteau koji je bio direktor njihovog (u Monacu) nekakvog pomorskog instituta i akvarija u kojem su uzgojili i ispustili u more iz akvarijaa mutirane ukrasne tropske (iz Cariba) alge CUALERPA TAXIFOLIA. Te otrovne zelene alge unistavaju i istiskuju sve zivo u moru jer izrastu u gusti tepih nejestivih biljaka koji gusi i ubija sve, i vec su se prosirile i k nama u Jadran, vjerojatno preko balastnih voda i / ili su uvezene zalijepljene na sidrima jahti. Te alge su mutirale zato jer su po narudzbi za potreba akvarija bile stvorene \"bio egnineering-om\". A sve to u vrijeme i pod kontrolom sefa tog akvarija, toboznjeg najveceg svjetskog ekologa, J. Cousteaua. Umjesto da gradi to, mogao bi se malo vise potruditi kako da se rijesi taj veliki problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije