Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideje za projekte

Primjeri uspješnih projekata financiranih iz fondova EU

firenca (1)
Tomislav Miletić
11.07.2012.
u 00:01

Novcem iz europskih fondova zemlje članice unaprijedile su svoje ceste i pruge, gradski prijevoz, sustave vodoopskrbe i odvodnje, zaštite okoliša, malo i srednje poduzetništvo...

Niz projekata u Europskoj uniji financiran je sredstvima strukturnih fondova i Kohezijskog fonda. Sredstva europskih fondova omogućila su brojnim zemljama članicama financiranje projekata kojima su unaprijedile svoje ceste i  željezničke pruge te urbani javni prijevoz, poboljšale sustave vodoopskrbe i odvodnje, poboljšale sustave zaštite okoliša, unaprijedile svoje malo i srednje poduzetništvo, potaknule istraživanje, inovacije i razvoj, povećale zapošljivost te na taj način izravno utjecale na poboljšanje cjelokupnog gospodarstva, rasta i razvoja.

U nastavku opisujemo nekoliko najzanimljivijih projekata koji bi mogli biti inspirativni i za predlagatelje projekata iz naše zemlje. 

Projekt: Otkrivanje ljepota Firence tramvajem

Područje: Italija, Toskana

Vrijednost projekta: 159,890.900 eura od čega je 53,275.600 eura sufinancirano novcem EU

Opis projekta: Cilj je projekta omogućiti održivu mobilnost u firentinskom gradskom području. Projekt obuhvaća investicije za poboljšanje i modifikaciju postojeće tramvajske infrastrukture kao i za gradnju novih povezanih struktura, poput novih ulica, tramvajskih podvožnjaka te novog mosta preko rijeke Arno. Planiran je dovršetak 18,92 kilometara tramvajskih pruga te gradnja 46 novih tramvajskih stajališta. Projekt će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, i to očekivanih 511 tijekom same faze gradnje te daljnjih 186 radnih mjesta kada sustav postane funkcionalan.  

Regionalne vlasti procjenjuju da će se, kao izravna posljedica poduzetih infrastrukturnih radova, 37 posto korisnika automobila u ovom području preusmjeriti na javni gradski prijevoz što će imati izniman utjecaj na okoliš. Također, poboljšani javni gradski prijevoz smanjit će prometne gužve, povećati mobilnost stanovnika, ali i posjetitelja Firence te u konačnici doprinijeti poboljšanju kvalitete života u ovom području.

Projekt: Gradnja nove moderne pedijatrijske bolnice

Područje: Portugal, Regija Centro, Coimbra

Vrijednost projekta: 68,655.500 eura od čega je 41,968.900 eura sufinancirano novcem EU 

Opis projekta: Projekt gradnje nove dječje bolnice u Coimbri koja će biti u mogućnosti pružati usluge u skladu s najboljom svjetskom praksom u području liječenja djece. Sama zgrada bit će visoka 11 katova, a prostirat će se na 90.000 m2 te će biti opremljena najsuvremenijom medicinskom opremom. Bolnica će predstavljati referentni dječji bolnički centar u regiji s velikim kapacitetima koji će omogućiti kvalitetnu brigu o zdravlju djece, bolje uvjete liječenja, poboljšane uvjete rada za osoblje te povećani broj novih tretmana za liječenje različitih bolesti. 

Projekt: Centar za biomedicinska istraživanja za središnju Europu

Područje: Poljska, Mazowieckie

Vrijednost projekta: 91,437.659 eura od čega je 77,722.010 eura sufinancirano novcem EU

Opis projekta: Strateški je cilj projekta uspostaviti vodeći, srednjoeuropski biomedicinski istraživački centar koji će visoko motiviranim znanstvenicima i kvalificiranom tehničkom osoblju služiti kao platforma za interdisciplinarna istraživanja u području biomedicine. Kroz projekt financirat će se gradnja dviju zgrada koje će nuditi oko 10.500 m2 laboratorijskih prostora. Oko 45 laboratorija pružat će usluge za industriju i druge istraživačke organizacije. Centar će razvijati suradnju s poslovnim subjektima zainteresiranima za primjenu i komercijalizaciju rezultata istraživanja.

Izvor: Europska komisija, Opća uprava za regionalnu politiku, Baza projekata

Na stranicama Europske komisije – Opće uprave za regionalnu politiku i Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti možete pronaći bazu podataka u kojoj se nalaze detaljni opisi projekata financiranih iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda u svim zemljama članicama Europske unije. Nadamo se da ćete prepoznati njihovu vrijednosti te među njima možda pronaći ideju koja će vas inspirirati za predlaganje projekata za financiranje iz strukturnih fondova.

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
12:26 11.07.2012.

Jedna lasta ne čini proljeće, ..... nego jesu objasnili gdje su 6 000 000 000 000.- eura kojih fin. revizija za 2011g.nemože uć u trag i neznaju gdje su završila ?? ...... dakle novac ......... svih .......... građana europske zajed.. ............. . Neka se probaju hvaliti stime .................

UK
Ugo Kajvez
12:28 11.07.2012.

11.07.2012. u 12:26h Ugo Kajvez . Pardon ... . Svota treba glasiti 6 000 000 000.- (šest miljardi ) ......

UK
Ugo Kajvez
12:35 11.07.2012.

Reality check ............. . "The $1.5 Quadrillion Dollar Derivatives Crisis, & Growing"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije