Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiskalizacija

Prijetnja Vladi: Zatvaramo 3000 kafića, idemo u štrajk!

ugostiteljstvo,bar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
15.12.2012.
u 10:45

Stalnoj mušteriji neću izdavati račun, inače neću moći zaraditi ni minimalnu plaću

Samo je šesnaest dana ostalo do uvođenja fiskalizacije u ugostiteljske objekte, a ugostitelji su potpuno nespremni. Svaki ugostitelj već je morao od Fine kupiti certifikat kojim se autorizira i povezuje s Poreznom upravom i osigurati trajnu internetsku vezu kako bi neprekidno bio u kontaktu s poreznicima. Informatičari su trebali uskladiti softver postojećih kasa s programom fiskalizacije, a oni koji nemaju PC blagajne trebali su već uložiti nekoliko tisuća kuna u opremu.

Ipak, prema podacima Fine, samo je 6530 obveznika dosad kupilo certifikat, a to nije ni trećina ukupnog broja ugostitelja.

Štrajk ugostitelja

– Ugostiteljstvo je jako stradalo u krizi, a troškovi su porasli. Mnogi su ugostitelji blokirani – upozorio je Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja. Upozorava da je ugostiteljima koji su u unajmljenim prostorima već danas teško zaraditi i minimalnu plaću pa zato procjenjuje da će fiskalizacija ugasiti između 10 i 20% ugostiteljih objekata, što znači gašenje oko 3500 objekata i nestanak 4000 radnih mjesta u ugostiteljstvu. S druge strane, Ministarstvo financija iznosi da se prijavljivao dnevni promet od samo 600-tinjak kuna. Od fiskalizacije Vlada očekuje milijardu kuna godišnje.

Da će biti teško preživjeti fiskalizaciju upozorava i Tonči Glavina, potpredsjednik Hrvatske interesne udruge ugostitelja. Ta udruga već je organizirala prosvjed protiv fiskalizacije u Splitu, gdje je peticiju potpisalo 120 ugostitelja, a najavljuje prosvjede po cijeloj državi i masovno zatvaranje kafića i restorana.

– U novogodišnjoj noći u ponoć bismo trebali ugasiti glazbu, zatvoriti kafiće i raditi inventuru ako ne želimo plaćati kazne – slikovit je Glavina, koji upozorava da problem leži i u istodobnoj primjeni novih poreznih stopa u ugostiteljstvu. Informatičari u sedam dana imaju i veliki posao prilagodbe sustava novim stopama PDV-a i uvođenju fiskalizacije pa ne vjeruje da će se posao obaviti na vrijeme..

– Porezna uprava najavila je da će pečatiti objekte koji nisu fiskalizirani i zatvarati ih uz prepisivanje kazni i do 500.000 kuna – kaže Glavina, čija je udruga poslala otvoreno pismo ministru Slavku Liniću pozivajući ga da odgodi fiskalizaciju barem na dva mjeseca.

Melita P. iz Zagreba, kozmetičarka koju fiskalizacija čeka tek u srpnju, kaže da stalnim klijentima jednostavno neće izdavati račune, a prijavljivat će promet povremenih klijenata.

– Porezi su preveliki i kad bih sve prijavila, ne bih zaradila ni minimalnu plaću – kaže Melita.

Odvjetnici spremaju tužbe

Hrvatska odvjetnička komora, pak, protiv je fiskalizacije, ne zato što odvjetnici žele izbjeći poreznu obvezu, već zato što se nigdje u Europi fiskalne blagajne ne primjenjuju na odvjetnike, poručio je Robert Travaš, predsjednik Komore. Podsjeća nadležne da je odvjetništvo definirano Ustavom kao djelatnost koja osigurava pravnu pomoć, a ističe da je nametanje fiskalizacije odvjetnicima protivno Deklaraciji UN-a i Preporuci Vijeća Europe. Kako se Ministarstvo financija oglušilo na te činjenice, HOK će razmotriti podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona.

– Odvjetništvo nije gospodarska djelatnost, a to Ministarstvo financija ispušta iz vida – kaže Travaš, napominjući da su angažirali i međunarodne odvjetničke udruge koje će pokušati objasniti Liniću da odvjetnicima nije ustavno uvoditi fiskalizaciju. – HOK drži da je riječ o povredi međunarodnih propisa, Ustava i zakona – kaže Travaš i napominje da su čak i Srbija i BiH oslobodile svoje odvjetnike fiskalnih blagajni.

>>Lalovac: Fiskalizacija će u proračun donijeti milijardu kuna

Ključne riječi

Komentara 285

VE
Vexans
11:12 15.12.2012.

Počinjemo liti krokodilske suze! Jasno,državi je svejedno s koje pozicije puni proračun,normalno,u nekim normalnim okolnostima.Sigurno će porasti prodaja alkohola,kave i sl u trgovinama.Nije šija nego vrat!A što se tiče tih mitelevropskih,ustvari,dekadenskih druženja po birtijama.snackovima, i ovak i onak je trebalo stati na kraj! Knjižnice,klupski prostori,stranačke dvorane pa i crkve su mahom prazne a kafiči dupkom puni!?Kaj nije u redu nije! Dakle ,svi trebamo aklamacijom podržati uvođene fiskalizacije u ugo objekte!!Manje bude moralnih i inih delikata,a i više budemo doma sa svojima,ne?

DU
Deleted user
11:14 15.12.2012.

Ja radim po zakonu, sve na bijelo jer su mi klijenti pravne osobe. Ove godine mi država uzima točno pola prometa. U potpunosti razumjem ove što rade na crno, ali bilo bi bolje da rade na bijelo jer onda se vlada ne bi mogla pravdati i morali bi spustiti poreze. Ovako mi koji radimo na bijelo debelo ispaštamo zbog ovih koji rade na crno.

RE
real
11:06 15.12.2012.

ako bi bila puna zaposlenost, štrajk kavana se ne bi mnogo osjetio, bar zimi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije